Kako napraviti samopregled dojki

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 01.10.2014.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Maligni tumor dojke manifestira se najprije kao promjena tkiva dojke, a zatim se širi na tkivo koje ga okružuje te u konačnici metastazira u kosti, jetru, pluća i ostale dijelove tijela.

Samo stotinjak dana dovoljno je stanici raka da udvostruči svoju veličinu, a oko deset godina da se razvije u veličinu koju je moguće osjetiti dodirom. Ova bolest pogađa jednu od osam žena, pa vam želimo ukazati na važnost pregleda, pošto je rana detekcija jedan od najvažnijih koraka prema izlječenju.

630px-Do-a-Breast-Self-Exam-Step-6

Uz mamografiju i ultrazvučni pregled otprilike svakih 2-3 godine za djevojke do 30 godina te jednom godišnje za djevojke i žene iznad 30 godina, preporučamo i samostalni pregled otprilike svakih mjesec dana. Stavite u kalendar jedan dan mjesečno i odvojite nekoliko minuta za svoje zdravlje. Evo i nekoliko uputa za isti.

Korak 1: vizualni pregled

630px-Do-a-Breast-Self-Exam-Step-3

Stanite ispred ogledala na mjestu s dobrim osvjetljenjem s rukama u prirodnom položaju uz tijelo. Provjerite vizualno postoje li promjene oblika dojki, neobične otekline ili promjene oblika bradavica.

Zatim podignite obje ruke iznad glave. Ponovno napravite isti vizualni pregled kao u prvom koraku.

Spustite ruke u prirodan položaj uz tijelo te ih čvrsto pritisnite uz kukove kako biste napele prsne mišiće i ponovite istu provjeru.

Korak 2: pregled prstima

630px-Do-a-Breast-Self-Exam-Step-2

Podignite desnu ruku u zrak i napravite pregled desne dojke prstima lijeve ruke. Kružnim pokretima ispruženih prstiju pređite cijele dojke i provjerite osjećate li kakve otekline, kvržice ili zadebljanja. Kako se tkivo proteže sve do pazuha, provjerite i ovo područje, kao i bočni dio prsa uz same grudi. Ponovite isti postupak na drugoj dojci.

Korak 3: ležeći položaj

630px-Do-a-Breast-Self-Exam-Step-9

Legnite na leđa s jastukom ispod desnog ramena. Desnu ruku stavite ispod glave. Lijevom rukom kružnim pokretima prstima pregledajte isto područje kao u koraku prije. Koristite najprije lagani, zatim malo čvršći pritisak. Lagano pritisnite bradavicu prstima i provjerite postoji li iscjedak. Isti postupak ponovite i na lijevoj dojci.

Ako postoji iscjedak ili bilo kakva druga promjena, poput kvržica, zadebljanja tkiva, promjene oblika dojki ili oteklina obratite se liječniku za detaljniji pregled.

630px-Do-a-Breast-Self-Exam-Step-5

Vaše šanse za rak dojke gotovo su dvostruko veće ako je netko u vašoj obitelji imao isti (majka, sestra ili kćer). Šanse za razvoj također rastu s godinama, pa je najveći rizik kod žena s 50 godina i više. Kada bi svaka žena nakon 50. godine života redovno obavljala liječnički pregled, postotak raka dojke u ovoj dobnoj skupini smanjio bi se za 25%, pa svakako podsjetite svoje mame i bake na važnost istog.

Samopregled je samo jedna od metoda ranog otkrivanja, no nikako nije dovoljna, pa se svakako preporuča godišnja mamografija ili ultrazvuk koja će promjene na dojkama otkriti prije nego budu vidljive okom ili na dodir.

Kada ste zadnji puta obavile pregled dojki?

Izvori: 12

Close
Šminkerica je prvi i najveći domaći beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog stil...

Ovaj članak ima 8 komentara.

 • Sasha

  Imam 30 i nikada nisam bila na ultrazvuku dojki i nikada mi nitko to nije predložio, a čitam da bi to trebalo ići jednom godišnje. Kako do pregleda ultrazvukom? Napominjem da kod ginekologa idem redovito nekoliko puta godišnje sve od svoje 18.

  • reflection

   Nakon 25.godine treba ići jednom godišnje na kontrolu. Možeš se naručiti preko liječnika opće prakse ili privatno otići direktno i platiti. Pozivom te naruče u roku par dana, dok u bolnici čekaš i mjesec, ako ne i više. Mada nemaš razloga za zabrinutost ako ništa neobično ne pipaš. Treba jednom mjesečno napraviti samokontrolu dok se kupaš, da bi vidjela promjene na vrijeme, naravno ukoliko do njih dođe.

 • M.J.

  zar nije vazno i u koje doba menstrualnog ciklusa se to radi?

  • Artep

   Slažem se, mislim da i to treba uzeti u obzir. Meni žlijezde blizu pazuha znaju oteći u vrijeme PMS-a i doktori kažu da je to normalno.

   • reflection

    U pravu ste. I ja sam zbog polovične informiranosti iz medija digla frku bezveze! Vrlo je važno činiti pregled između ovulacije i menstruacije, a nikako za vrijeme jer tad žlijezde pojačano rade što je normalno i sve je “otečeno” i vrijeđa na dodir.

 • mariposa

  super članak, htjela bih samo napomenuti da s obzirom da sam radila u s takvim pacjentima tj. na takvom odjelu, da vise na žalost nije rizik 50+ godina za rak dojke, mnogo mlađih žena danas oboljeva od te bolesti….znalo se desit da nisu ni prešle 25-tu godinu :(
  Tako da to sa godinama nije neko mjerilo, nažalost ;(

 • pookie

  Istina, godine više tu nisu bitne. Jako je važna obiteljska anamneza tj. učestalost sličnih oboljenja unutar obitelji. Inače, za one u rizičnoj skupini preporučuje se UZV pregled svakih pola godine do godine dana, a za ostale svake godine do dvije. Mamografija se obično ne radi na mlađim osobama jer je invazivna, to se najčešće obavlja kod žena od 50+ godina, iako nije isključeno da i mlađe žene budu podvrgnute ovoj dijagnostičkoj metodi.
  Još jedna stvar – može se dogoditi da napipate nekakvu kvržicu i onda odmah padnete u afan…nema potrebe da odmah paničarite, jer je česta pojava tzv. nakupina masnih stanica koja se može opipati, ali je u osnovi bezopasna i uklanja se isključivo kod osoba iz rizične skupine, za svaki slučaj. Prije bilo kakve operacije i ukoliko liječnik spec. prema UZV smatra da je nešto sumnljivo, radi se punkcija tih pojava/promjena, a uzorak ide na analizu. Sama punkcija je gotovo pa bezbolna (poput vađenja krvi).

  U svakom slučaju, mislim da nikada ne treba paničariti, ali da svakako treba brinuti o zdravlju i vaditi uputnice i obavljati preglede. Znam da se u ST u bolnicama čeka i do godinu-ipo do dvije za UZV. u Domu zdravlja u ST mislim da se čeka oko god. dana. U manjim sredinama, npr. Solin moguće je dooći na red i za 6 mj., ali oni ne upisuju stalno pacijente, nego imaju određeni period u godini kada se može upisati. Čini mi se da je u priv. klinikama cijena UZV dojki oko 400 kn.

 • Little.Miss.Sunshine

  Ja sam unazad nekoliko godina počela pregledavati dojke, ali nisam redovna, ne radim svaki mjesec, ali imam obiteljksu amnezu karcinoma, ne dojke, ali ostale vrste.

  Žene samo hrabro, baš sam jučer pričala sa jednom ženom koja je u udruzi i koja je obolila, i samo hrabro :D

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)