Online Trening – Što trebate znati

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 20.04.2017.

Fizička aktivnost je nedvojbeno izuzetno bitna za zdravlje svake osobe. Uz to se usko veže pravilna i uravnotežena prehrana. S porastom “internet ere” tako se pojavio i trend tj. mogućnost online treninga. Ne, ne radi se o treniranju dok ste povezani na internet već o online suradnji s trenerima/nutricionistima. S obzirom na to da već odavno postoje online tečajevi, online instrukcije – zašto je online trening često na lošem glasu?

Ako vas zanima detaljnije o ovakvom tipu vođenja klijenata, koje su prednosti i mane te zašto smatram da online trening nije za sve, svakako nastavite čitati.

Prvenstveno, definirajmo online trening. Naime, radi se o suradnji fitness profesionalca ili amatera sa jednom ili više osoba u kojoj trener uz korištenje određenih metoda vodi klijenta kroz proces preobrazbe (ili održavanja) tijela.

trenira sama

Zvuči odlično, znam. No, razložimo situaciju detaljnije. Vođenje se održava putem društvenih mreža ili skype razgovora. Pod metode smatramo postavljanje određenog plana prehrane i treninga te određene načine održavanja komunikacije i praćenje napretka klijenta.

Ono što ćete najčešće vidjeti ponuđeno od strane trenera jest:

  • Plan Treninga

Ovo je svakako baza. Ako plaćate online trening, morate imati i plan treninga po kojem ćete raditi. Isti plan možete provoditi doma, u teretani, na terenu ili u prirodi – sve ovisno o vašim mogućnostima i željama. Plan treninga u teretani ono je što je najčešće zastupljeno među klijentima (kako mojim, tako i općenito). Trener bi trebao upitati za vaše zdravlje, imate li tegoba, akutnih stanja ili slično te ovisno o vašim ciljevima – postaviti vam određeni plan treninga te naglasiti ponavljanja, serije, razgibavanje, istezanje i ostale detalje.

  • Plan Prehrane

Ovisno o tome nudi li to trener, postoji mogućnost da ćete dobiti neku potporu po pitanju vaše prehrane. Ukoliko je specijaliziran za to područje (nutricionist), veća je mogućnost da će vam biti ponuđen detaljan plan prehrane no to nije pravilo. Također, moguće je da dobijete isključivo smjernice.

Ono u čemu je problem jest to što veliki broj klijenata dobiva unaprijed određen, kopiran plan prehrane koji često nije adekvatan za osobu ili je “općenit”.

trener

Svakako pripazite na vaš odabir. Smatram da je češća greška upravo kod prehrane nego što je to kod treninga.

Vaš odabrani trener trebao bi s vama odraditi razgovor/ poslati vam obrazac/ procijeniti na neki način vaše potrebe, pregledati i vašu krvnu sliku, navike, upitati za vaš dnevnik dosadašnjeg hranjenja te procijeniti metabolizam. Ovo je svakako ono što smatram bazičnim kod postavljanja plana prehrane neke osobe. Također, treba uzeti u obzir hrani li se osoba određenim načinom zbog emocionalnih razloga, poistovjećuje li određene namirnice s osjećajima ili joj možda nedostaje nekih mikronutrijenata zbog kojih se hrani na određeni način.

  • Praćenje/ Vođenje

Iako postoje oni koji ne nude mogućnost praćenja napretka klijenta, najčešće ćete “u paketu” s ostalim, od trener dobiti mogućnost online vođenja i konzultacija.

Period vođenja varira od trenera do trenera no neki minimalni period često je 4 tjedana. U tom periodu, suradnja je najčešće zamišljena tako da vi odrađujete treninge i hranite se po planovima, te se konzultirate s trenerom jednom tjedno do čak – jednom mjesečno.

Dakako, ne moram vam ni napominjati što mislim o ovom “javljanju nakon mjesec dana”. Rjeđi su oni treneri koji su u konstantnoj komunikaciji s vama, odgovaraju na vaše upite te vam daju doznanja da su vam dostupni. Naravno, to od njih zahtjeva i više izdvojenog vremena, znanja i strpljenja i pokazuje (osim ako nisu supermeni) da imaju manji broj klijenata s kojima rade prisnije.

promjena

Sada kada sam otprilike ugrubo objasnila bazične stavke online treninga, evo i ono što smatram da bi trebalo biti ponuđeno no često nije:

  • Demonstracija Plana Treninga

Ovisno o tome jeste li u istom gradu kao i vaš trener ili se radi o snimljenim demonstracijama vježbi, smatram da je ključno da steknete dojam i znanje o tome kako treba biti izvedena vježba koju morate odraditi po vašem planu. Bilo da se radi o individualnom treningu ili snimljenoj demonstraciji – ona je potrebna.

utezi

  • Konstantna Komunikacija

Ne vidim ništa loše u tome da svome klijentu ponudim osjećaj da mu zaista posvećujem svoje vrijeme i ulažem trud u njegov napredak. Cijena misija moga zanimanja jest – da se osobe bolje osjećaju. Dakle, mogućnost da vas klijent upita nešto što ga zanima je svakako – preporučena.

  • Preporuka Dodataka Prehrani

Bilo da se radi o suplementima u vidu vitamina ili minerala ili govorimo o naprednijim vježbačima koji koriste whey protein ili slično, potrebno je obratiti pozornost i na ovaj aspekt prehrane. Ako je klijent osoba koja je na redukcijskoj prehrani a uz to i vježba – veća je mogućnost da će istoj trebati potpora u vidu suplemenata prehrani.

Za koga jest, a za koga nije online coaching?

Sve se svodi na vašu motivaciju! Ukoliko ste osoba koja voli raditi u samoći, nema mogućnost treninga u teretani ili voli trenirati doma – onda je online trening odličan izbor za vas.

Processed with VSCO with b5 preset

Photo by: Stella Mešić, PartsOfTheSun

No, ako nemate motivaciju za trenirati solo, možda vam je bolje uložiti novac u nekoliko individualnih treninga s trenerom, naučiti pravilno izvoditi vježbe te nastaviti trenirati sami konzultirajući se i dalje s trenerom uživo.

Detaljnije o ovoj pod-temi svakako pogledajte u videu niže.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vvqVVYL1v20[/youtube]

Ovo je svakako informativan članak s kojim sam vam htjela predočiti ovaj vid suradnje s obzirom na to da sam kroz svoje kanale dobila popriličan broj upita za isto te je moje pratiteljice zanimalo – što je to točno online trening te što obuhvaća.

I ja sam jedna od online trenera iako održavam i individualne te grupne treninge uživo te mogu svjedočiti dobrim i lošim strana istog.

Jeste li se dosad susrele s ovim načinom rada s trenerom? Imate li kakvih iskustva? Što o istom mislite?

Close
Marina Javorčić (Marina Lifts) ima 25 godina i dolazi iz Rijeke. Certificirana je trenerica i nutric...

Ovaj članak ima 4 komentara.

  • Anita Vk

    Odličan članak. Ovog je na Šminkerici falilo jer je prehrana, zdravlje i dobra forma zapravo osnova ljepote, barem po mom skromnom shvaćanju.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)