Prvi ginekološki pregled

Objavljeno u Fitness & zdravlje, Vanjske suradnice, autorica: - 16.07.2013.

Prvi ginekološki pregled može, a ne bi smio biti vrlo traumatično iskustvo za (mladu) ženu, koje za posljedicu može imati po život opasno neredovito odlaženje na daljnje ginekološke preglede. Budući da je uobičajena preporuka da se na redoviti ginekološki pregled dolazi jedanput godišnje iz navedenog odmah vidimo važnost iskustva prvog ginekološkog pregleda.

Često žene govore kako im je ginekološki pregled nešto najgore i najneugodnije i vrlo rijetko će se čuti da je nekome ugodno ići na ginekološki pregled.

Ne bi trebalo biti tako! Ginekolozi moraju posebnu pažnju posvetiti upravo tom prvom pregledu i postići postepeno, kao kad se dijete navikava na nešto, da se žena koja je prvi put došla kod njih osjeća što je moguće ugodnije. Taj prvi kontakt ne smije ostati trauma za cijeli život, a na žalost često se dogodi upravo to.

Strah je u određenoj mjeri opravdan i normalan jer ipak je to nešto novo i nepoznato, a poglavito zbog toga što se tiče jednog specifičnog – intimnog dijela našeg tijela kojeg nikome nije ugodno dijeliti.

SLIKA 1

Kada na prvi ginekološki pregled?

Nema nekog jedinstvenog stajališta. Prema nekima bi trebalo ići odmah nakon prve menstruacije, prema drugima prije ili svakako nakon početka stupanja u seksualne odnose, ali recimo da je potrebno otići na prvi ginekološki pregled u jednom od slijedećih slučajeva:

 • ako djevojka ima 16 godina, a nije dobila prvu mestruaciju;
 • ako ima 18 godina, a nije nikada bila na pregledu;
 • ako planira ili je postala seksualno aktivna; ako primijeti bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bolnost u tijeku menstrualnog ciklusa (uključujući i izostanak);
 • ako primjeti neobičan iscjedak iz rodnice, svrbež, peckanje, ranice, mjehuriće ili bradavice;
 • ako planira i želi informacije o kontracepciji, željenoj i neželjenoj trudnoći;
 • i svakako u bilo kojoj životnoj dobi ako nikad nije bila na ginekološkom pregledu (ima puno takvih žena), bez obzira je li djevica  ili ne.

Roditelji ne moraju znati za tvoj posjet ginekologu i liječnik štiti diskreciju djevojke kao pacijenta. Međutim, djevojkama je lakše ako se mogu povjeriti roditeljima. Ako je pak riječ o abortusu, djevojke mlađe od 18 trebaju pristanak roditelja.

SLIKA 2

Gdje, kome, kako? Najbolje je da se, kada je riječ o izboru ginekologa, malo raspitaš kod prijateljica koje su već išle, sestre, mame, tete, ili pak doktorice opće prakse – bilo koga tko ti može preporučiti dobrog ginekologa, pa će ti i prvi posjet zato biti lakši. Ako ti nitko ne može nikoga preporučiti, možeš jednostavno otići u ginekološku ordinaciju najbližeg doma zdravlja i prijaviti se kao pacijentica.

Muški ili ženski ginekolog? Sve je stvar izbora, netko će se ugodnije osjećati kod ženskog ginekologa, nekome kod muškog, netko će dobiti preporuku za određenog ginekologa, nekome će biti svejedno.

Postoje privatni ginekolozi i oni koji rade preko zdravstvenog osiguranja (tu mislim na ginekologe koji rade u sklopu bolnice ili doma zdravlja; kod toga ginekologa ne plaćate ništa ako imate karticu dopunskog ili ako idete u srednju školu). Privatnici imaju bolje uvjete rada i obično se pacijentice tamo osjećaju ugodnije, ginekolozi imaju više vremena za razgovor, no i socijalni ginekolog može biti super. Ideš li privatniku, uvijek možeš imati i rezervu – socijalnog ginekologa – što će ti puno značiti kad su u pitanju eventualne detaljnije pretrage jer su privatnici dosta skupi.

Kakva je procedura? Odlučiš li se ići privatniku, nazoveš ga i naručiš se (pripazi samo da se ne naručiš u vrijeme iduće mjesečnice).

Odlučiš li se za socijalnog ginekologa, najprije otiđeš tamo, pokucaš i javiš se sestri, kažeš da bi se htjela tu prijaviti te da još nemaš ginekologa. Sestra će ti dati jedan papir koji trebaš ispuniti i ovjeriti ga u Zavodu za zdravstveno osiguranje kojem pripadaš s obzirom na mjesto stanovanja. Ovjereni papir doneseš natrag u ordinaciju i spremna si za pregled (ili se prije toga naručiš ako je potrebno). U nekim ordinacijama to sve obave medicinske sestre, vidjet ćete koje će vam točno daljne upute dati.

SLIKA 3

Što je i kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled uključuje nekoliko stavki: počinje sa razgovorom koji mora biti prvi i neizostavni dio prvog pregleda (kao i svakog sljedećeg pregleda) ne samo zbog medicinskih razloga, nego i zbog činjenice da se razgovorom žena opušta i prilagođava toj novoj i neugodnoj situaciji. Ginekolog je osoba kojoj možete ispričati sve svoje najintimnije stvari i probleme i znati da će to ostati između vas. Možda je to upravo prilika da razgovarate o nečemu o čemu s nikim drugim ne možete razgovarati, a ujedno ćete dobiti stručni pregled i savjet.

Neka od pitanja koja ginekolog postavi su: kada ste dobili prvu menstruaciju, kada je bila vaša zadnja menstruacija, jesu li vam ciklusi uredni i koliko traju, jeste li do sada teže bolovali, pijete li kakve lijekove, jeste li alergični na kakve lijekove, je li netko u obitelji imao neke teže bolesti…

Svog ginekologa pitajte sve što vas zanima, bilo da su to pitanja o spolnom odnosu, pitanja vezana uz načine zaštite pri spolnom odnosu ili pak strahovi. Neka vaš ginekolog postane vaš novi prijatelj :)

Nakon ugodnog razgovora slijedi kod onih koje su imale spolni odnos vaginalni pregled (na ginekološkom stolu sa raširenim i podignutim nogama), koji ima dva dijela: prvo se obavlja pregled vanjskih spolnih organa (male i velike usne, klitoris, vanjski otvor vagine) i pregled pomoću instrumenta koji se zove spekulum. Spekulum je obično napravljen od metala ili plastike, ima oblik pačjeg kljuna i služi da se sa njim razmaknu zidovi rodnice kako bi se vidjela unutrašnjost rodnice i vrat maternice.

Pri tome se uzima tzv. Papa obrisak ili popularni Papa test, koji je dobio ime prema Georgu Papanicolau koji ga je uveo u kliničku praksu. Radi se tako da se drvenom špatulom i četkicom uzimaju ciljano brisevi vagine, vrata maternice i kanala vrata maternice, nakon čega citolog radi analizu citološkog razmaza pod mikroskopom, a rezultat nam govori o upalama, abnormalnostima i, što je najvažnije, prekancerozama i zloćudnim stanjima vrata maternice. Relativno je jednostavna metoda koja ima točnost oko 70-80%, a u kombinaciji s drugim metodama (kolposkopija i histologija) i do 90-95%.

Pregled sa spekulumom traje 30-60 sekundi i uglavnom nije bolan, ali može biti neugodan, posebno ako je rodnica osjetljiva zbog infekcije ili nekog drugog razloga. Preporuča se uzimanje Papa testa između 10-20.og dana menstrualnog ciklusa (menstrualni ciklus računamo od prvog dana menstracije).

SLIKA 4.

Drugi dio vaginalnog pregleda je tvz. bimanualni pregled (pregled sa dvije ruke) koji se izvodi tako tako da ginekolog pažljivo uđe sa kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom pritišće na donji dio trbuha izvana. Bimanualnim pregledom se određuje položaj, veličina, pomičnost i eventualna bolnost organa male zdjelice (vagine, jajnika, jajovoda i maternice). Bimanualni pregled ne bi trebao biti bolan, a ukoliko je bolan mora se reći i pokazati ginekologu gdje je ta bolnost prisutna. Napomenimo ovdje da je vrlo bitno da se žena prilikom ginekološkog pregleda pokuša što više opustiti jer ukoliko su mišići genitalne regije napeti bolnost pri pregledu će biti veća.

Ukoliko žena nije imala spolni odnos onda se ne radi vaginalni nego rektalni pregled (dakle umjesto kroz rodnicu ginekolog ulazi prstima u debelo crijevo) kako bi se pregledali genitalni organi. Također ne treba raditi Papa test jer osim što bi se mogao oštetiti djevičnjak (himen) Papa test nije nužan budući da su promjene na vratu maternice najčešće izazvane humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Danas neizostavni dio prvog ginekološkog pregleda trebao bi biti i ultrazvučni pregled (UZV). Radimo ga tzv. vaginalnom sondom (za koju je bolje da je mokraćni mjehur ispražnjen) koja se uvodi kroz rodnicu, a ukoliko žena nije imala spolni odnos onda kroz otvor debelog crijeva, dakle rektalno, ili preko trbuha tzv. abdominalnom sondom pri čemu ženu savjetujemo da napuni mokraćni mjehur kako bi vizualizacija bila što bolja. Ultrazvučni pregled bi bilo najbolje raditi u prvoj polovici menstrualnog ciklusa, nakon menstruacije, iako postoje poremećaji kod kojih je bolje raditi ga u sredini ciklusa (o čemu će vas vaš ginekolog informirati), ali za prvi put je možda preporuka s obzirom da se radi najčešće u sklopu pregleda i Papa test i ultrazvuk zajedno, da se dođe na pregled oko 10-12.og dana menstrualnog ciklusa kako bi se dobili što točniji nalazi i jednog i drugog.

U sklopu ginekološkog pregleda može se određivati i stupanj čistoće iscjetka iz rodnice, te se tako mogu otkriti pojedini uzročnici upala i spolno prenosivih bolesti. Prilikom ginekološkog pregleda ženi se mogu pregledati i dojke te dati savjet o važnosti samopregleda dojki.

Postoji mogućnost da ćete nakon ginekološkog pregleda malo krvariti, ako je krvarenje/sukrvica nezamjetno, nema razloga za brigu, to je zbog uzimanja brisa.

Za nalaz Papa testa razgovarajte sa medicinskom sestrom. U ginekološkoj ambulanti kod mog ginekologa dobivanje nalaza je na sljedeći način: medicinskoj sestri se ostavlja broj mobitela i ona vas, kada dođe nalaz brisa, kontaktira i kaže da je nalaz uredan ili ako nije nešto u redu s nalazom kaže vam da dođete na razgovor kod doktora zbog terapije ili eventualno na još jedan pregled zbog uzimanja drugih briseva. Odmah će vam reći kada da dođete.

SLIKA 5

Kako se pripremiti? Prije pregleda mogu se razmijeniti iskustva sa majkom ili prijateljicama, ali naravno njihova iskustva su samo orijentacijska jer je svaka žena posebna na svoj način. Što se vremena unutar menstrualnog ciklusa tiče, na ginekološki pregled trebalo bi planirati dolazak ukoliko je moguće negdje oko 10-12.og dana menstrualnog ciklusa. Prije odlaska možda nekih 24h ne bi bilo loše da se izbjegnu spolni odnosi. Prilikom tuširanja općenito, a i prije ginekološkog pregleda koriste se blagi sapuni za intimnu njegu sa odgovarajućom kiselosti.

Preporuča se obući udobnu odjeću koja se lako i jednostavno skida. Može se radi udobnosti obući ili ponijeti suknja kako se od kabine do ginekološkog stola žena ne bi neugodno osjećala dok hoda gola, iako danas sve više ginekoloških ordinacija koristi kratke haljinice za jednokratnu upotrebu koje žena dobije pri dolasku. Ja obično kada idem ginekologu obučem neku tuniku. Možete pripremiti i napisana pitanja za ginekologa zato što se žene nerijetko zbune i zaborave što su htjele pitati.

Kao pacijent zaslužujete:

 • DOSTOJANSTVO – uljudnost, uvažavanje i poštovanje, iako ste dijete ili mlada osoba,
 • INFORMACIJU – znanje o reproduktivnom zdravlju i odgovore na vaša pitanja,
 • ZAŠTITU – zdravstvenu službu za adolescente bez obzira na spol, bračni status, osiguranje ili dob,
 • PRAVO IZBORA – hoćete li imati djecu ili ne, hoćete li planirati obitelj ili ne,
 • SIGURNOST – učinkovito planiranje potomstva,
 • PRIVATNOST – savjetovanje koje drugi neće prisluškivati ili prekidati,
 • POVJERLJIVOST – vaši povjerljivi podaci ne smiju dospjeti do drugih,
 • PODRŠKU – razumijevanje, pozornost i prihvaćenost,
 • KONTINUITET – primanje pomoći onoliko koliko vam je potrebno,
 • SLOBODU IZRAŽAVANJA MIŠLJENJA – mogućnost vrednovanja zdravstvenih usluga.

Najbolju uslugu dobit ćete ako

 • IZRAZITE SVOJE ŽELJE jasno;
 • POSTAVLJATE PITANJA da dođete do potrebnih znanja i potrudite ih se razumjeti; svoja pitanja pripremite unaprijed;
 • OPIŠETE SVOJU POVIJEST BOLESTI istinito i podrobno (osobnu i obiteljsku).
 • PRIDRŽAVAJTE SE UPUTA!

SLIKA 7.

Ako mislite da ćete se osjećati ugodnije ili da će vam jednostavno biti lakše povedite sa sobom svoju prijateljicu, dečka, mamu, sestru… Nekoga uz koga se osjećate ugodno i tko će vam biti podrška u tim trenucima prije prvog pregleda.

Na početku posta sam spomenula da svatko može izabrati svog ginekologa, nitko mu ne može nametnuti nekoga. Čak i ako ste kod određenog ginekologa imate i nije vam ugodno kod njega, bilo tijekom pregleda ili jednostavno tokom razgovora u svakom trenutku možete promijeniti ginekologa. Nitko vas neće pitati zašto ga mijenjate i nitko vam neće zamjeriti.

A sada moje iskustvo. Imam muškog ginekologa. Prvi ginekološki pregled sam obavila sa 18 godina. Ovo mi je treći ginekolog kojeg imam. Prvi ginekolog kod kojeg sam išla je prestao raditi u ginekološkoj ambulanti i na njegovo mjesto je došao novi ginekolog pa su sve žene postale automatski njegove pacijentice. Kod njega sam bila dva puta na pregledu i jako sam se neugodno i nelagodno osjećala, dosta sam krvarila nakon oba pregleda i odlučila sam promijeniti ginekologa. Savjetovala sam se s mamom i izabrala njenog ginekologa s kojim sam prezadovoljna. Nikada se nisam osjećala nelagodno, uvijek mi odgovori na sva pitanja, daje mi savjete ako ih trebam. I sada, 8 godina nakon prvog pregleda još uvijek postoji određena doza neugodnosti kada idem na pregled, ali u puno manjoj mjeri nego kad sam bila mlađa.

Ja sam medicinska sestra i u svom poslu vidim puno pacijenata, bili oni mlađi ili stariji, muški ili ženski. Vjerujte, nama medicinskim djelatnicima, bio to doktor ili medicinska sestra/tehničar je stvarno svejedno da li svog pacijenta vidimo obučenog ili bez odjeće, jednostavno je to naš posao koji smo izabrali i te osobe, odnosno vi, su naši pacijenti. Isto tako je i kod ginekologa – on radi svoj posao i napravio je već mnogo pregleda, tako da se slobodno možete opustiti jer on to radi svakodnevno i uopće vam neće zamjeriti ništa s čime se vi vjerojatno opterećujete i što bi  vam netko drugi možda i zamjerio. Sretno!

Autorica članka: Josipa Putić, Bjelovar J2

Close
Šminkerica je prvi i najveći regionalni beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog ...

Ovaj članak ima 44 komentara.

 • Odličan i vrlo temeljit članak, da sam ga barem mogla pročitati prije svojeg prvog pregleda :kima:
  Moj prvi pregled je bio neugodno iskustvo, ginekologinja nije bila nimalo susretljiva, a i ovaj savjet o suknji bi mi puno pomogao jer sam sjedila pored nje na stolici potpuno gola od struka niže i bilo me užasno sram :sramise: Imala sam osjećaj da me osuđuje zbog nečeg, a i sam pregled je bio neugodan, osjećala sam bol još nekoliko dana kasnije.
  Zatim sam promijenila ginekologa i otišla kod Pitnera u VŽ, koji je bio sve što ova ginekologinja nije bila, napravio mi je i UZV što ona nije, dao savjete, bio ekstra profesionalan.
  Sada u sklopu redovnog sistematskog u firmi odlazim u Sunce, i tu imam same pohvale na profesionalnosti ginekologinja!
  Jedna web stranica koja bi isto tako mogla olakšati pronalazak dobrog ginekologa je http://najdoktor.com/

 • ss

  Bila sam malo skeptična kad sam otvorila članak s obzirom na temu, ali vrlo dobro obrađeno, detaljno, a opet konkretno i nadasve ohrabrujuće :kima:

 • lalica

  Da li treba na pregled ići depilirana ili je okej i hmm.. prirodno stanje? :sramise:

  • MAJA

   pa zar jos uvek gajis prirodno stanje ? :o ja nmg trpiti ni dlacice od 1mm msm da bih poludila cesajuci se :D

   • Nana

    zapravo se čak preporučuje imati dlačice na spolovilu jer štite od raznih infekcija za razliku dok si obrijan ko od majke rođeni :lol:

   • Noir Classique

    Prebaci se na depilaciju umjesto brijanja pa te nece cesat xD

  • mary jane

   svejedno je,zavisi kako se ti osjećaš u vezi s tim :)

  • Marijana L.

   Bitno je da si čista i uredna. ako se ne želiš brijati možeš se podšišati škaricama ili trimerom koji možeš kupiti već za 50ak kn u trgovačkim centrima.
   Bitno je da se ugodno osjećaš :)

  • Marijana L.

   ja svoju ginekologinju ne bi minjala ni za šta. mlada (30 i koju god), susretljiva, pristupačna, sve do detalja razjasni… vodila mi je trudnoću, koju san cijelu priležala kući, kratko bila hospitalizirana zbog povraćanja, svako malo kod nje na kontrolama… ona je bila tako strpljiva i ljubazna i pažljiva čak i kad san znala doći samo iz nekog svog straha. kad san otišla u rodilište njezin kolega s kojim se znala savjetovati joj je javio da san tamo i ona je zvala da vidi kako je sve prošlo i došla nas viditi. šta reći…divna divna :)

   • Marijana L.

    zaboravila san reci da kod nje iden priko socijalnog, dakle ne plaćam joj niti joj nosim poklone. na šta su me mnogi nagovarali.

  • milica

   Moje misljenje da je bolje ici depilirana danas se skoro sve devojke depiliraju a mislim da ce ti biti prijatnije.
   U svakom slucajy SRECNO☺

 • MAJA

  Ja sam nekako vise za zenske ginekologe,prijatnije mi je..sem naravna ako ginekolog nije super zgodan mmm tada bi svkai dan isla na preglede ehehehhe…salim se naravno :lol:

 • Lala

  Ne možete se javiti bilo kojem ginekologu da vam otvori karton, već samo kod onih koji u tom trenu primaju pacijentice. Primjerice, mislim da u zg trenutno samo tri ginekologa primaju nove pacijentice.

 • Marianna

  Odličan članak! Meni je isto ugodnije ići kod ženskog ginekologa :D
  Ja nisam imala loših iskustava. Do sad sam bila na par pregleda i doktorica je bila susretljiva i profesionalna. Za prvi pregled me bilo također, kao i vjerojatno sve cure, užasno sram. Ali sam pregled je prošao izrazito brzo tako da od trenutka kad sam ušla unutra strah je nestao. I stvarno nije ništa strašno. Sad sam bar sigurna da je sve u redu pa sam i mirnija :D

 • ena

  ženo, svaka čast na članku! :) odličan je! poučan i detaljan :) kao da sam upravo popričala s prijateljicom, bravo! :*

 • maja

  Moje prvo iskustvo je bilo odlično, otišla sam privatno kod ženskog ginekologa (pol. Eljuga koga zanima) i rekla sam ženi to i bila je nježna, draga, smirena, imala je strpljenja i bilo mi je super i nisam ništa osjetila :). I nemam strah od ginekologa i biti gola down there pred nekim.

  Ako sam mogla 8 sati bili gola golcata u operacijskoj sali, mogu i ovo :D

 • Luna

  Nisam ovo nikada do sada htjela reci,ali primjetila sam par puta da su odredjeni clanci copy paste drugih clanaka na internetu…Naravno ne cijeli,ali vecinom. Ovdje ima i osobnog iskustva i slicno,no predlozila bi da se nadodaju izvori u ovakvim slucajevima…to je samo moj prijedlog…clanak kao clanak je sasvim u redu i obiluje informacijama :)

  • Ne bih se složila, Šminkerica je specifična upravo po autorskim člancima ;)

   • girl

    Istina, neki djelovi članaka su prepisani od riječi do riječi.

    Vrlo je koristan, ali mislim da to nije u redu. Svatko znači može cijeli tekst kopirati i zalijepiti u Word i hop evo članka.

    Pr.
    “Danas neizostavni dio prvog ginekološkog pregleda trebao bi biti i ultrazvučni pregled (UZV). Radimo ga tzv. vaginalnom sondom”
    Radimo ga ? Ko MI ?
    Prije nego kaj je kopirala članak mogla je prepraviti bar neke riječi.

    Neka, ako vama paše kopiranje, meni još više.
    Samo nije u redu stavljati svoj potpis na tuđi tekst, tj. tekst koji su pisali određeni liječnici.
    Pozdrav

 • Luna

  http://www.betaplus.hr/ginekologija-za-laike/prvi-ginekoloski-pregled.html
  da ne bude da lažem, jer nemam potrebe, volim sminkericu i pratim ju redovno, nemam nista protiv uzimanja djelova drugih clanaka, negdje i treba pronaci sve informacije.
  Ona jeste medicinska sestra i sigurno je dosta upoznata , no nije i ginekologinja i morala je negdje pronaci dodatne info…ja samo predlazem izvore..npr ovdje je izvor bila jedna dr.med i to bi svakako jos vise dalo na vaznosti…po meni =)

  • Noir Classique

   Frendica mi je po struci medicinska sestra tak da znam da su ucile i o ginekologiji ;)

   • Luna

    Znam :) Imam i ja prijatelja i prijateljica,rodjaka,rodica pa i uze familije koji su isli u srednju medicinsku pa i medicinski fakultet, te sam upoznata da su ucili, zato sam i napisala da je sigurno upoznata no def ne u svemu, stoga je uvijek dobro prouciti dodatnu literaturu da se popune eventualne informacije bitne za ovakav clanak…samo sam sugerirala da se pri copy paste-u odredjenih dijelova clanaka navede literatura..tj u ovom slucaju izvor…
    Posto smatram da je ovo jedan dobar portal, mogao bi uvesti jos poneko dobro objasnjenje…zato sam upravo i stavila link, da ne bi bilo rasprave da sam bezobrazna,lazem ili slicno…
    Podrzavam autoricinu zelju da napise ovako jedan dobar clanak u svrhu pomaganja nama zenama da se suocimo s nekim neugodnim iskustvima :) No samo sam htjela navesti jednu mogucnost poboljsanja jer definitivno nije sve u clanku napisano iz glave autorice :)
    Postovanje

   • Noir Classique

    Ma sve ok, nisam te htjela napasti ;)
    A clanak je definitivno koristan curama, bio kopiran ili ne, o tim stvarima se iz nekog razloga ne prica ko da je nesto lose otici na redovan pregled a u stvari je itekako potrebno.

   • Luna

    Ma nema nikakvih problema, ja također nisam imala namjeru napadati autoricu…smatram pohvalnim ideju da se malo vise razgovara o ovakvim temama jer i sama sam morala istrazivati prije svog prvog posjeta ginekologu jer sam isto bila,pa blago reci,prestrasena.
    No npr. meni bi bilo puno draze da je navedeno da su dijelovi clanka preuzeti s drugih mjesta jer je pomalo uocljivo kroz tekst. Msm da se nema nicega sramiti sto je dodatne informacije potrazila na strucnim medicinskim portalima od jos strucnijih ljudi,sam link bi bio potvrda da se dodatno potrudila priustiti nam sto bolje informacije…
    no u svakom slucaju pozdravljam zelju da se o ovoj temi malo vise razgovara :)

 • roza

  odličan članak, jako iscrpno! osobno idem na pregled najmanje jednom godišnje, češće ako osjetim neku promjenu. do sad uvijek kod ginekologa u domu zdravlja(koji je novi svake godine,kaj užasno živcira) i uopće mi se ne sviđa. raspitivala sam se za dobre u Varaždinu i nisam dobila nikakve preporuke :S
  moram se osvrnuti na jedan ogroman problem u našem zdrastvenom sustavu,uz ogroman nedostatak ginekologa, a radi se o papa testu odnosno rezultatima istog. bila sam kod ginekologa u 7. mjesecu prošle godine, da bi onda u 3. mjesecu ove godine dobila poziv da rezultati testa nisu dobri. pa mislim, 8 mjeseci čekanja!!! na test koji služi ranom otkrivanju raka! užasno. dobro, nije bilo niš strašno, ali ni to nije dobro. radilo se o nekoj infekciji za koju sam onda dobila terapiju 8 mjeseci NAKON kaj sam ju imala, opet nema logike ni malo. preporučeno mi je da opet napravim test, i ovaj put sam odlučila otići u Sunce. super doktor(samo nema suknje kod pregleda, koju sam očekivala), odmah po uzimanju brisa je pogledal pod mikroskopom da me može upozoriti,a pravi rezultati su stigli za 10ak dana. ne mogu si svi priuštiti plaćeni pregled(znam da ja ne mogu više od jedanput godišnje), a još manje ih si može priuštiti čekanje 8 mjeseci. žalosno je da se tolko malo brine za nas žene i na kraju krajeva budućnost populacije.

  • Tanya

   žalosno je da u Varaždinu ima premalo ginekologa.. ja osbno nisam zadovoljna sa svojim, vodim ratove s njom, ali ne mogu se prebacit k drugome kad su svi puni. imam dosta problema sa svim tim stvarima, al ona je ko mrtvo puhalo, nikak me ne liječi… i ti si pomogni… nezaposnema sam i nema šanse da idem na preglede privat… :(

 • Noir Classique

  Mislim da je veliki problem sto se danasnje generacije sjete odlaziti na preglede tek kad je “tamo dolje” nesto gadno… Nisu sve bolesti vidljive a vecina pokaze svoje simptome tek kada uznapreduju, a isto vrijedi i za decke. To sto on kaze da je ok, i da je zdrav jer ne osjeca nista ne znaci puno, takvih sam se primjera nagledala a jedna frendica je cak pokupila hpv virus “jer on je zdrav, sta on ima ici na pregled”.
  Ja imam muskog ginekologa jer ne znam nikoga tko je rekao da su mu zene bile ugodne, navodno cak znaju bit grublje od muskaraca. Definitivno neugodnjak al uvijek si ponovim da je covjeku to posao i da se nagledao svega, pa sta sad :kima:

 • Nina

  Ajme sad kada sam vidjela da je apsolutno cijeli članak jednostavno kopiran sa stranice na koju nam je Luna ukazala, užasno sam razočarana.
  Mislim da bi vas trebalo biti sram da kradete članke s interneta bez dopuštenja, ili navođenja linka, a i dopuštate njihovo objavljivanje!

  • roza

   al kak ste vi saznale da je kopiran članak? dal ste išle guglati s tom namjerom da nađete eventualni original? mislim, čisto me zanima :D
   ja taj članak nikad nisam vidla,ni nikad vjerojatno ne bi pošto ne idem na tu stranicu,i drago mi je da je tu na šminkerici, al slažem se da je trebalo navesti izvor.

   • Luna

    Pa bit cu iskrena, prvi put kada sam to primjetila je bilo u jednom prethodnom autoričinom čanku o detoksikaciji koji mi je bio neobično poznat ( iz razloga što sam i sama prethodno istraživala o detoksikaciji) te sam par rečenica potražila na googlu i izbacilo mi je članke koji su potvrdili da je u pitanju copy paste, pa i s nekih članaka koje sam prethodno čitala u svojoj pretrazi i to mi je potvrdilo sumnju.

    Nisam tada ništa htjela reći jer nisam to prije bila uočila,no sada vidim ponavljanje i smatram da bi se trebalo citirati izvore pri takvim radnjama…
    Nemam nikakvu zlu namjeru niti ista slicno, oba članka su korisna i autorica je obuhvatila u oba sve bitne informacije za čitatelje Šminkerice, no po meni trebala je navesti od kuda je preuzela određene informacije. :)

   • Summer

    To sto ste vidjeli kod jedne suradnice da je napisala clanak a nije navela izvor, ne znaci, niti vam daje za pravo da prozivate sve autorice portala da kopiraju clanke i predstavljaju ih pod svoje.
    Info iz ovog clanka su cinjenice koje se podrazumjevaju i postoji milijun takvih clanaka koji su slicni, nije napisala ljubavni roman pa navela svoje ime -.- ajde oladite malo.

   • Luna

    Evo Summer, pokazi mi gdje sam prozivala druge autorice, zapravo sam navela jedino ovu autoricu…Smatram da bi ti trebala smiriti svoje dojmove, jer nitko ovdje nije rekao da je clanak los ili nesto slicno, cak naprotiv,clanak sadrzi sve potrebno, no isto tako nije uredu preuzeti tuđe informacije i predstaviti ih kao svoje bez da se navede izvor samih informacija.

    Zamisli da ti napises clanak o nekoj temi,a druga osoba doslovno preuzme tvoje rečenice i stavi svoj potpis..msm da ne bi bila zadovoljna s tim. Nije bitno je li roman ili clanak, bitan je neki osnovni internetski bonton i postivanje tuđeg rada ( posebno jer je većina članaka, kako je i sama EyeWannaBe navela, autorska, a ovaj to nije ).

    Po meni nista nije naročito sporno osim činjenice da autorica nije navela od kuda je preuzela vecinu teksta. Kao sto sam rekla, pozdravljam zelju da se vise informiramo, no za sve postoji način.

   • Summer

    Moj komentar se nije odnosio na tebe.

 • Adi

  Cure, idite redovno na preglede, čuvajte sebe i svoje zdravlje. Vrijedi zbog toga pretrpit 2-3 neugodne minutice, nema vas čega biti strah/sram! :*

 • Banjalučanka

  Jako koristan članak. ;)

 • Lemi

  C/P -.- :znoj:

 • Little.Miss.Sunshine

  I ja imam ginekologicu, i puno je lakše kod nje nego kod ginekologa iako nije baš sad totalno opušteno :D Sve pohvale za članak, pa makar i bio c/p :D

 • Mala77

  Mene samo zanima i NEMAM iskustva sa svime time. Zašto si krvarila na pregledu kod ginekologa?

  • deedee

   krvaris ako ti je unutra nekaj osjetljivo i cisto zbog uzimanja papa testa, to krvarenje je normalno osim ako ginekolog ne procijeni da je vise nego inace, onda je najcesce rijec o nekoj upali..

 • Lucija

  Ja sam na prvi ginekoloski pregled isla kod privatnika(koji je ujedno i ginekolog moje mame) i sam pregled mi nije bas ostao u najboljem sjecanju.. Doktor je bio izvrstan,ugodan i susretljiv,ali mi je nasao cistu 15×17 cm i rekao mi da moram na operaciju..
  Tako da i sada,godinu dana poslije, osjecam nelagodu kada moram ici na pregled,ali ne zbog doktora nego zbog straha..
  Ali eto, da sam otisla prije(tada sam navrsila 19. godina) mozda ne bih morala na operaciju, tako da svim mladjim curama preporucam da sto prije prebrode taj prvi pregled jer bolje sprijeciti nego lijeciti :)

 • loremica

  dosad nisam imala dobrih iskustava s ginekolozima. imala sam i ženske i muške, s time da je ginekologinja bila daleko najgora u odnošenju i gruba u samom pregledu. kod ginekologa kod kojeg sam sad upisala sam se na preporuku prijateljice kojem je on super. na zadnjem pregledu (2. pregled kod tog doktora) je bio u žurbi i grublji nego inače. nakon umetanja spekuluma osjetila sam oštru bol i odjednom sam počela jako krvariti na što se on naljutio!? komentar mu je bio: ‘Još samo ovo mi je trebalo’. počeo mi je zaustavljati krvarenje i pritom i dalje bio grub. ne mogu ni opisati kako sam se poniženo i nemoćno osjećala – najviše zbog toga što mu nisam ništa rekla i pokušala se obraniti. krvarila sam još dva dana nakon pregleda. nakon toga više nisam išla tom doktoru, a u zg je stvarno problem naći dobrog doktora koji ima mjesta za nove pacijentice.

 • Branimir

  Ma cure ste se bojale prvog seksica niste zasto se onda bojite ginekologa.

 • Iskustva sa prvog pregleda su individualna i različita.
  Vrlo opširan i koristan tekst. Bravo za autoricu

 • Dragana

  Poštovani,
  da li postoji mogućnost trudnoce, ako je u toku vise odnosa zaredom dolazilo do tzv. prekidanja snošaja i ejakulacijom van zene? Posle tuširanja, odnosi se ponavljali i sve tako….bez uriniranja partnera. Prekidanje odnosa je uvek bilo u pravom smislu sekundu pre ejakulacije. Da li u drugom, trecem odnosu preejakulat ima spreme i postoji li mogućnos za trudnocu, ako su takvi odnosi bili u periodu plodnih dana, odnosno u period od 12. do 16. dana od prvog dana poslednjeg ciklusa, koji je uvek na 28. dan?
  Unapred, hvala.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)