Svemogući eBay

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 22.08.2013.

Još do prije nekoliko godina pojam eBay zvučao mi je tako mistično, nadrealno, vanzemaljski! Kupovina preko interneta? Ma strah i trepet! Virusi, krađa podataka i novaca, zagubljeni poštanski paketi, neispravni proizvodi… No, s pojavom portala za grupnu kupovinu sve sam više počela istraživati taj tako primamljiv čarobni svijet internet kupovine pa, umjesto da konstantno gnjavim hrabrije i odvažnije društvo da kupuje za mene, krećem u pohod na internet bankarstvo, istraživanje i upoznavanje eBaya (i, naravno, ostalih sličnih web mjesta). Što, kako i zašto eBay? Saznajte (ili ponovite) u nastavku.

Nekako sam očekivala da je famozni eBay poprilično razvikan i da zaista svi znaju što je to ili su barem načuli. Sve do danas, zapravo, kada sam se uvjerila ipak u suprotno. Što se to točno dogodilo? Za vrijeme kupovine namirnica u trgovini i naplate istih, mlađa djevojka koja je radila na blagajni pohvalila je moju ogrlicu te me upitala gdje sam ju kupila. Odgovorila sam joj da je naručena preko interneta odnosno s eBaya. Na njenom licu mogla se jasno iščitati zbunjenost mojim odgovorom pa sam još jednom glasnije ponovila: eBay. Nisam bila sigurna, možda me nije čula prvi put. No, reakcija je bila opet ista. Upravo iz tog razloga osjetila sam jaku potrebu za pisanjem ovog članka: želim vas “nagovoriti”, ohrabriti, uvjeriti i potaknuti za kupovinu preko interneta odnosno na eBayu. Iako ću se ovdje osvrnuti većinom na eBay, htjela bih naglasiti brojne prednosti internet kupovine (o kojima sam već jednom i pisala) i na ostalim mjestima – web stranicama: kupovina sitnica koje su kod nas preskupe ili ih jednostavno ni nema u ponudi, kupovina nečeg unikatnog i posebnog, kupovina u bilo koje doba dana ili noći, jeftinije ponude, kodovi za popust, ogromna ponuda proizvoda (odjeće, obuće, nakita, torbica, ukosnica, šešira – ma neopisivo! S-v-e-g-a!) koji se lako pretražuju, sortiraju i slično. Primamljivo, zar ne?

eBay

eBay – naslovnica

eBay je popularna web stranica za kupovinu, prodaju i aukcije (‘bidanje’). Iako većina vas možda misli kako se na eBayu prodaje samo kineska roba, moram vas uvjeriti u suprotno. Da, većina možda i jest kineskog podrijetla, ali se zaista lako mogu pronaći (sresti) i ostali prodavači, proizvodi, a i kupci iz svih dijelova svijeta. Da biste mogle kupovati na eBayu morate imati sljedeće: a) poprilično blisku i dragu osobu koja je voljna “uskočiti” i učiniti to umjesto vas ili b) mogućnost samostalnog plaćanja preko interneta. Ukoliko osjetite potrebu za češćim kupovanjem preko interneta svakako predlažem opciju b). Svoj sam račun za kupovinu na internetu otvorila u Privrednoj banci Zagreb (nula kuna), platila uređaj pod imenom token (40 kn) te zatim slijede mjesečne bankovne provizije (8 kuna). Za pregledavanje stanja na računu koristim njihovu posebnu web stranicu na koju se prijavljujem uz pomoć jednokratne lozinke koju netom prije izbaci uređaj token. To bi bilo to što se tiče priče oko banke. No, tu je još i PayPal koji omogućava sigurniju kupnju preko interneta. Tamo se jednostavno prijavite i kasnije sve plaćate odnosno potvrđujete preko njega (i o tome smo već pisale). Tako to ukratko, eto, funkcionira. Kako sam i sama prošla kroz čitav proces, još se jasno sjećam kako mi se to sve činilo toliko kompliciranim i zamornim, a na kraju me “koštalo” dva odlazaka u banku i nekih dva sata pažljivog i detaljnog proučavanja članaka, tutoriala te tuđih iskustava i savjeta vezanih uz ovu temu.

Kada ste pripremile a) ili b) opciju vrijeme je da prošvrljate eBayom i bezbrižno kupujete :) Proizvode na eBayu može pregledavati bilo tko, ali za kupovinu morate i tamo imati izrađen svoj račun. Kako? Odabirom opcije Register u gornjem lijevom kutu web stranice. Otvara se sljedeći prozorčić.

ebay_prijava

ebay_prijava1

Unos države, imena i prezimena, potpune adrese, broja mobitela, kreiranje korisničkog imena i lozinke…

Po unosu svih podataka potvrđujete svoju punoljetnost i pravila “poslovanja” te potom primate i potvrdu e – mailom da ste se uspješno registrirale na eBay. Ponavljam, proizvode možete pregledavati i bez prijave. Prijava je potrebna tek kad nešto želite kupiti.

eBay uvijek pretražujem na engleskom jeziku, a ako se vi možda slabije snalazite ili niste sigurne što želite, možete se poslužiti i kategorijama sa lijeve strane web stranice (sport, moda, nakit…). Svaka kategorija nudi još mnoštvo podkategorija.

ebay_pretrazivanje

Pretraživanje eBaya  – pojam: bow earrings (naušnice u obliku mašne).

eBay će sada nabacati hrpu rezultata odnosno potencijalnih proizvoda, a na vama je da ograničite ili jasnije odredite što želite.

ebay_rezultat

Odmah ispod prozorčića za unos pojma možete vidjeti još neke ponuđene slične pojmove pretrage koji vam mogu dodatno pomoći u ograničavanju potrage (u ovom slučaju za naušnicama). Ono što još možete napraviti jest birati materijal proizvoda, boju i slično. Ono što ja prvo napravim jest ograničavanje rezultata na Buy It Now (proizvodi koji su odmah dostupni za kupovinu; ne želim sudjelovati u aukcijama i pratiti što se događa) te Sort: Price + Shipping: lowest first (sortiranje proizvoda prema najnižoj cijeni samog proizvoda te eventualne poštarine – odmah ovdje i naglašavam da se na neke proizvode dodaje poštarina, a za neke je besplatna, a što je pak uvijek jasno navedeno u detaljima (opisu) konkretnog proizvoda).

ebay_ogranicavanjepretrage

Najjeftiniji proizvodi su sada na vrhu liste, a polako prema dnu stranice se pojavljuju oni skuplji.

Isti proizvod često drži više različitih prodavača (Sellera) pa dobro provjerite da vaš željen proizvod ne plaćate po većoj cijeni, a drugi ga drže jeftinijim. Nije neka mudrost, znam, to primijenjujete i u svakodnevnom životu, ali eto. Dogodi se da možda proizvod nije istog imena pa treba malo više istražiti sve mogućnosti, kombinacije i opise željenog proizvoda.

Kao rezultat pretrage iskočiti će i pokoji prsten s mašnicom pa naušnice u obliku ružice i slično. Nije mana, samo je napast da kupite još ponešto što niste planirale :)

Kupovina_ebay

Nakon početne ideje naušnica u obliku mašnica, zalutah i prebacih se na cvjetiće. Tako to obično završi :) Kao što vidite na fotografiji iznad – moguće je birati model naušnica, također je jasno označeno zelenom bojom da nema poštarine (Free shipping). Cijena naušnica se trenutno ne vidi jer ju prekriva izbornik s modelima naušnica (a iznosi US $4.69). Na internetu potražite neku od brojnih web stranica koje vam omogućavaju pretvaranje valuta tako da okvirno znate koliko ćete morati izdvojiti za ono što vam se sviđa.

dhl-pretvarac-valuta

Na što još treba obratiti pažnju? U desnom gornjem kutu piše ime Sellera (u ovom je slučaju to east_culture_2008 – sad je dobio i besplatnu reklamu, eto). Uz njegovo ime piše 99,5% Positive feedback što zapravo označava postotak odnosno ocjenu sigurnosti poslovanja s njim, ispravnost proizvoda (zadovoljstvo kupaca)… Nakon što vam proizvod koji ste naručili stigne na kućnu adresu i vi ćete morati ocijeniti Sellera (proizvod) te tako pomoći ostalim kupcima da se uvjere u sigurnost svoje kupnje. Možete kliknuti i na samo ime Sellera te tako detaljnije vidjeti kako je ocijenjen po kategorijama, što još prodaje i tako dalje.

sellerinfo

Ukoliko kupujete odjeću, šešir ili nešto slično što zahtijeva detaljniji opis proizvoda, svakako prolistajte stranicu pažljivo do dna kako biste vidjele mjere, konkretan opis proizvoda. Čitajte sve, nemojte biti brzoplete.

detaljniji-opis-proizvoda

Tu još možete saznati postoji li uopće mogućnost dostave proizvoda u vašu državu, koliko će otprilike trajati putovanje vašeg paketa i slične korisne sitnice. Nikako, ponavljam, ne preskačite taj dio, tu su vrijedne informacije.

I konačno nakon što ste odvagnule, odmjerile, usporedile, istražile eBay uzduž i poprijeko, spremne ste za klik na taj čaroban gumbić: Buy It Now.

Potvrda_kupnje

Još jednom potvrdite sa: Commit to buy.

gotova_kupovina

Proizvod je kupljen, nema više povratka. Morate ga platiti ili biste mogle izgubiti pravo kupovine na eBayu (Da, da… I to se može dogoditi.). Na vašu e-mail adresu je stigao e-mail koji potvrđuje da ste kupile proizvod, u ovom slučaju naušnice. Dakle, sljedeći korak – plaćanje: Pay now.

Sada morate prvo potvrditi (navesti) adresu na koju želite primiti proizvod – to ne mora biti ona ista sa kojom ste prijavljene na eBay. Potom kliknete na opciju Pay with PayPal. Zbog sigurnosnih razloga nemam fotografiju ovog postupka. Tamo vas nitko sad ne pita za broj vaše kartice, računa ili nećeg trećeg jer ste taj postupak riješile još tamo davno dok ste po prvi puta otvorile račun na PayPalu. Ovdje, nakon kupovine, samo morate sada unijeti svoju e-mail adresu i PayPal lozinku te potvrditi plaćanje.

potvrda-placanja

Opet vam stiže e-mail, ovog puta potvrda da ste uplatile traženi iznos na račun Sellera.

Gmail_potvrda

I to je sve. Moje su naušnice plaćene (27,68 kuna) i sada mi preostaje iščekivanje kada će ih poštar ubaciti u poštanski sandučić ^^ A dok čekam, idem vidjeti što još ima na eBayu…

Kroz dan – dva na vašu e-mail adresu stiže još jedan e-mail u kojem Seller potvrđuje da je vaš paket krenuo na put do vas. Happy time! Po dolasku vašeg paketa, pažljivo promotrite proizvod, je li sve u redu, funkcionira li… Ako ste zadovoljne, nagradite vašeg Sellera lijepom povratnom informacijom (Feedbackom), a ako niste ili ako nešto ne valja s proizvodom, kontaktirajte ipak Sellera porukom prije nego li ga negativno ocijenite i snizite mu ‘rejting’. Možda postoji mogućnost ponovnog slanja proizvoda ili slično prema dogovoru.

feedback

Sam proces kupovine je jako jednostavan. Iako se u početku možda čini kompliciran dio oko otvaranja bankovnog računa i PayPala, jednom kada obavite taj dio, brzo ćete i nesmetano moći dalje kupovati. Ono na što bih još usmjerila vašu pažnju je svakako sigurnost on-line kupovanja. Uvijek to radite sa svojeg računala, pažljivo čuvajte lozinke, izbjegavajte plaćanje bez PayPala, redovito ažurirajte antivirusni program. Na računu s kojeg kupujem maksimalno držim 100-200 kuna, nikad velike svote kako bih se i na taj način zaštitila od eventualne mogućnosti krađe podataka odnosno novaca.

Što se tiče eBaya još, paket (proizvod) koji naručim čekam u prosjeku od tjedan dana pa do tri tjedna. U dvije – tri godine koliko kupujem na eBayu kupila sam nekih pedesetak proizvoda i do sada sam imala samo dva negativna iskustva, ali koja su brzo “izglancana”. Jednom sam prilikom kupovala iglice za broševe. Na eBayu su bile neusporedivo jeftinije, nego li kod nas u hobby trgovinama. Čekala sam ih nekih pet tjedana, no nikako nisu stizale na kućnu adresu. Tada sam preko eBaya kontaktirala Sellera kod kojeg sam ih kupila te mi je on odmah dan kasnije poslao novi paket iglica uz napomenu da se obavezno javim bude li opet kakvih problema. Iglice su potom stigle u roku tjedan dana. I da, da naglasim, nisam ih morala iznova plaćati! Eto, to je kod eBaya super, što postoji na neki način zaštita da ćete ipak doći do svojeg proizvoda ili novca. Također, jednom sam prilikom kupila LED žarulju, a koja je došla potpuno smrvljena na moj kućni prag. I opet je Seller brzo poslao novu i to besplatno. Zaista, sad kad malo mislim na sve te proizvode koje sam kupila – uvijek su bili pažljivo umotani u slojeve i slojeve folije s mjehurićima. Naravno da je Sellerima stalo do toga da ih ocijenite što većom ocjenom kako bi izgradili i dokazali svoj ugled, a to opet pomaže i ostalim kupcima koji potom imaju više povjerenja u kupnju kod istih. Nikad nisam platila carinu za niti jedan naručeni proizvod. Nikad ne kupujem proizvode skuplje od pedesetak kuna po komadu. Jednom sam samo, iznimno, naručila ručni sat u vrijednosti od 900 kuna, ali to je zaista bilo stresno iščekivanje, pogotovo zato što je to bio moj prvi kupljeni proizvod ikad na eBayu :)

Što možete naći na eBayu? Skoro pa sve, znate kako se kaže – od igle do lokomotive! Osobno tamo najviše kupujem nakit (mislim da ni ne moram naglašavati kako su cijene neusporedivo niže u odnosu na naše trgovine), potrepštine za bicikl, mobitel, kalupe za muffine, naljepnice za nokte i sličan potrošni materijal. Oh, što obožavam taj eBay!

I sad, kao šećer na kraju članka, predstavljam vam također nekoliko kupljenih proizvoda koji su proteklih mjeseci polako stizali na moju kućnu adresu. Ako vas do sad nisam uspjela ohrabriti za on -line kupovinu odnosno eBay, možda ove fotografije (i cijene) kooonačno pomognu :)

Maske za mobitel. Uvijek mi se naježi koža kada u trgovačkim centrima i sličnim ugledam masku za mobitel po cijeni od 50 pa do stotinjak kuna. Potpuno iste maske pronalazim ne eBayu po 8 kuna. Upravo su toliko i koštale ove moje. Jedna je gumena, a druga prekrivena šljokicama. Tamo ih ima zaista u izobilju!

IMG_2827

A što kažete na ovu? :)

minion_maskica

Minions maskice – 20 kuna na eBayu. 

Nakit. Nakiiit – pregršt jeftinih ogrlica, naušnica i prstena kojima jednostavno ne mogu odoljeti. Hit su i narukvice spojene tankom niti za prsten, a upravo jednu takvu uskoro očekujem u svojem poštanskom sandučiću.

IMG_2821

Cijena: 30 kuna.

IMG_2824

Cijena: 25 kuna.

IMG_2823

Cijena: 27 kuna.

ebay_narukvica

U iščekivanju na kućnoj adresi :) Cijena: 35 kuna.

Možete li im odoljeti?

ebay_ogrlice

U ovu bih kategoriju mogla uvrstiti i ogroman ljetni šešir u crvenoj boji koji je jutros stigao. Kako na fotografiji nisam nikako uspjela uhvatiti njegovu pravu nijansu, pokazat ću vam sliku s eBaya iako uživo djeluje deset puta ljepše. Koštao je 30tak kuna, širokog je oboda (15 cm) koji se uz pomoć čvrste žice na rubu lako oblikuje po želji.

crveni_sesir-ebay

sesiri_ebay

Moguće ga je kupiti u bijeloj, žutoj, rozoj, plavoj, krem, a i ostalim bojama.

Sviđa li vam se ovaj?

sesirsmasnom

Potrepštine. Potrepštine za bicikl – led žaruljice po cijeni od 10 pa do 50 kuna (velika razlika u cijeni naspram cijena u trgovinama sa biciklističkom opremom), nožići, perlice, iglice za broševe, famozne 88 palete sjenila, kistovi, boje… I još nešto!! Sad sam se sjetila! Ne znam znate li što je to, i ja sam tek nedavno upoznala ovaj proizvod. Naručila sam ga po cijeni od 10 kuna po komadu, a uskoro očekujte i članak s dojmovima!

IMG_2826

Tu prestajem sa nabrajanjem, nemoguće je zaista spomenuti svaku sitnicu koju tamo možete pronaći, kupiti, isprobati. Morate se, ako još niste, same uvjeriti. Nećete požaliti okušate li se u on-line kupovini. Nadam se samo da nećete pretjerati, možda mrvicu samo, ok :) Kada “prerastete” eBay, prvu stepenicu kupovine na internetu, spremne ste za uživanje u pregršt mogućnosti kupovine izleta, odjeće, kozmetike i svega ostalog i to, naravno, iz bilo kojeg dijela svijeta.

Kupujete li preko eBaya? Imate li mogućnost kupovanja preko interneta ili to radi netko umjesto vas? Imate li možda i kakva negativna iskustva? Kakav je vaš stav općenito u kupovini na internetu?

Close
Šminkerica je prvi i najveći regionalni beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog ...

Ovaj članak ima 125 komentara.

 • Ebay mi je no.1 za nakit, strasno je koliko ovdje nabiju cijene za neke komade, doslovce 20 puta vise :)

  • Pogotovo kad mi prodaje tanku nevidljivu nit (lanac) s privjeskom za 80 – 100kn :/

  • Marija

   Dobijem slom kad Zara stavi cijenu ogrlice na preogromnih 249kn. :D

 • Val

  Aaa sad me jako zanima kaj je to na zadnjoj slici! Šešir je mrak!

 • jeja

  sta je ovo zadjne :sramise:

  • Je li ovo zadnje za umetanje tampona? :)

   • Sunci

    Ja mislim da je za skidanje dlacica s lica. :)

   • Tamponi : skidanje dlačica s lica = 0 : 1

    Čestitam Sunci :)

   • Nemojte sad raspravljati više, uništit ćete mi sljedeći članak :D

   • July

    Hahahahahahahahaha, kraljice :P

  • ivana

   jao ja sam to mami naručila za 1 dolar, a ona je to kod nas negdje vidjela (topshop ili tako nešto) i htjela dati za tu “čupkalicu” 150kn (služi za skidanje dlačica sa lica)…nisam mogla vjerovati (i još uvijek ne mogu!!) koje su to drastične razlike u cijeni!! :D

   • Je li zadovoljna njome? Jer ja nisam ni trunkicu pa me zanima dijelimo li isto iskustvo / mišljenje?

   • ivana

    pa ona je sasvim zadovoljna….ja sam isto probala čupkati time, ali samo nausnicu – i funkcionira….
    e sad…ne znam zašto si ti konkretno nezadovoljna? da li tvoj primjerak ne funkcionira uopće ili si pak očekivala nešto drugo…?

   • Neobicna

    Moze link? :)

   • Lina

    Ne mogu još 100% potvrditi da je loše, ali izuzetno boli. Mislim, logično je da boli čupanje dlačica na bilo kojem dijelu tijela, ali na reklami su toliko nahvalili taj proizvod – žena sjedi pred TVom, smije se, čupa brčiće, uživa… A meni iskaču suze :) više cijenim metode koje me u kraćem vremenskom roku bole pa sam dalje mirna. I glatka :D i nekako mi je nespretno…

   • Lina
   • Banjalučanka

    mislim da može pomoći da se malo to mjesto sa kojeg se čupaju dlačice ovlaže toplom vodom, probajte

 • roza

  ebay je zlo i obožavam ga :D

  evo mojih zadnjih kupnji: http://www.ebay.com/itm/111096053069?var=410183885159&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 (bila akcija prije par tjedana) http://www.ebay.com/itm/181183067486?var=480259713771&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 i jedna s BuyInCoins http://www.buyincoins.com/item/32630.html (također kupljena za manje,kad je cijela stranica imala 15% off)

  • Haljine su mrak. Vidiš, odjeću se ne usudim kupovati zbog varijacija u veličinama. Moram i to ipak isprobati.

   • Alice

    Zato ne gledaš oznake veličine (S/M/L) nego mjere koje pišu, izmjeriš neki svoj komad odjeće koji ti paše pa se prema tome i mjerama sa stranice ravnaš, naručila sam tako puno stvari i sve su mi bile taman ;)

   • Lina

    Muči me također što recimo često tako i u trgovini nešto savršeno izgleda na vješalici pa kad isprobam – paf, razočaranje.

   • roza

    ja sam kod nas veličina S, pa uvijek naručujem M,i ok je sve za sad :) ova traper mi je malo uža na prsima,al srećom ima zatvarač sa strane. kod dobrih sellera pišu mjere pa se može,al uvijek ima rizika naravno. al ja sam voljna riskirati kad vidim razliku u cijeni na ebayu i u našim dućanima :)

  • lolita

   e jel ti došla ova majica možda? :)

   • roza

    nije još,naručila sam ju prije par dana :)

 • Little.Miss.Sunshine

  Ja najviše kupujem nakit na ebayu i to za dolar dva najčešće, s i prezadovoljna sam s njim, ali bude tu stvari i za mobitel, maske zaštitne folije i pismo torbice koje su punoo jeftinije kod nas i također imam samo pozitivna iskustva :D

 • Maša

  Baš mi je drago što si napisala ovaj članak. Jer sam u velikom strahu kupovanja preko e -bay-a ;ali sad si me ohrabrila i potaknula.. već danas ću si pay pal otvoriti :)

  Pozdrav,

  Maša

  • To mi je i bio cilj, odlično!! Sretno!

 • Odličan članak.. nedavno sam se i sama upustila u eBay i konačno sam napravila paypal i brzinom munje su mi stigle dvije maskice :) Meni još jedino nije jasan dio oko žalbi i slično ako ti nešto ne stigne ili ako je potrgano ali i to ću naučiti kad se nađem u takvoj situaciji. Nego, da li na sve mailove trebam odgovarati – mislim na mailove od sellera? I da li je uvijek obavezno dati im Feedback?
  Jel može link za obje maskice i za šešire: crveni i ovaj s mašnicom?
  I jedan prijedlog, mogla bi više puta pisati članke o eBay kupovinama s linkovima i fotkicama da vidimo što si kupila..
  Uživala sam u članku kao i uvijek :)

  • Sa Sellerom komuniciram isključivo preko poruka preko eBaya. Nikad odvojeno od eBaya. Feedback ti je obavezan. Seller ocjenjuje tebe, ti njega. Ja sam jednom zaboravila ostaviti Feedback pa mi je na e-mail stigao podsjetnik da to napravim.

   Hvala ti :)

   I linkovi stižu za tren.

   • Artonmyway

    O ne, a ja nisam ostavila feedback.. moram pogledati kako se to radi, možda mi je sad već dao negativnu ocjenu hehe..

  • Maska s točkicama: http://bit.ly/14ZmsZ3
   Svjetlucava: http://bit.ly/13IojHQ
   Crveni šešir: http://bit.ly/152zBra
   Šešir s mašnom: http://bit.ly/17MRzdk

   • Katarina

    HVALAAA :)

 • Sunci

  Mozes molim te staviti link gdje si kupila ovu crnu ogrlicu? trazim tako nesto vec duze vremena :D

  • Link za ogrlicu: http://bit.ly/1auQBaM (model SN2-32)

   • Sunci

    hvala!!! :*

   • Molim :)

 • July

  U jednom prozoru ovaj članak, u drugom Ebay :) Nebrojeno mnogo stvari imam od tamo.
  Super članak Lina!

  • Hvala ^^

 • ketyy

  Ovo zadnje je ono za cupanje dlacica, jelda? :-D

 • iva

  ovo zadnje je za uklanjanje dlacica s lica, jel tako?

 • Anime

  e-bay mi je zakon :)
  još nisam imala negativnih iskustava…ali baš me zanima, šta ako ti nešto dođe polomljeno, kako ćeš im se obratiti, kako ćeš dokazati da je to došlo tako? da nisi ti recimo polomio :D

 • super post! :kima:
  ja se još nisam odvažila, većinom jer mi roditelji nisu ni najmanje sigurni ni raspoloženi za tako nešto….puno stvari sam već našla koje želim, pogotovo stare China Glaze kolekcije i maskice za mob… btw. gledala sam maskice za svoj mob (xperia miro) i našla najjeftinije po 4 dolara, možda i više. gdje si ti našla one po 8 kuna!!?

  • Evo negdje sam gore u komentarima ostavila link. Iphone je dosta raširen pa je lako nabaviti masku za njega. Mislim, jeftino :) Baš gledam sad za tu xperiu – jednobojne su jeftinije, ove šarene oko 30 kn (npr. http://bit.ly/1d53Dh2)

  • roza

   i moji su bili nesigurni,onda sam naručila mami sat i tati etui za mobitel i sad svako malo “daj naruči ovo daj naruči ono, joj ovo sigurno ima na ebayu” hahaa

 • Zana

  zanima me ima li prijevod njemačkog ebay-a na engleski jezik, jer sam primjetila da su tamo mnoge stvari puno povoljnije nego na engleskoj stranici?

 • poleirish

  za paypal je potreban samo žiro račun u pbz-u i to je to.. ja nisam niš u banci obavljala (imam žiro nekih 10tak godina otkako sam ko klinka počela radit po sezoni) nego samo prijavila br žiro računa na paypalu i preko maila sve potvrdila..

  kupujem na ebayu već 3 4 godine, a nedavno sam počela asos romwe sheinside…

  mene najviše ispunjavnja ono ičekivanje kad ti poštar preda paket i sad – šta sam dobila – ono šta je naručeno ili pak ne?

  s kineskim ebayem je kocka jer su nekad slike ipak malo uljepšane.. naručila sam jednom tajice kao kožne a one prozirne (funcioniraju kad ispod imam debele hulahopke :kima: ). sa stvarima iz sad-a i uk-a nisam nikad imala problema..

  ali znam sigurno da nema ebaya puno toga bi kupila po 10x većoj cijeni, i smatram da ovako nisam više toga kupila nego uštedila..

  e sad – bilo bi zgodno naučit prodavat preko ebaya, ali smatram da je poštarina kod nas i dalje preskupa za inozemno slanje..

  • reflection

   Jaoj, hoću i ja kožne tajice opet ali nisam sigurna da će biti ove sezone zastupljene, a već mi nedostaju zakovice,nitne, skaj :)

 • :) Dobrodosšao članak! Koristim se kupnjom online ali konkretno sa eBaya nisam ništa nikad naručila, imam tu predrasudu da je sve kinesko i nikako da se otarasim toga o.O Još je frendica je nešto naručila i stigao je brzo ali ne isto to,već je poslana zamjena, i to sasvijm drukčije! Zar je moguće ako želim neku dugu elegantnu npr.matursku haljinu da pošalju neku dekoltiranu kratku?! OmG.. A druga cura je opet 2mj. cekala ali je sve bilo super..Moji su neku elktroniku naručili, sve ok bilo, brzo i baš kako je očekivano! Uvijek nekako odustanem na kraju pa se koristim sa asos,otto,jednom i boohoo, i sl… Ali možda probam i taj čuveni eBay uskoro jer je neuopredivo jeftiniji ;)

  • roza

   nije to predrasuda, sve to jeftino i je kinesko :) ne možeš očekivati nekaj posebno za takvu cijenu. osobno ne bi naručivala takve “veće” i bitnije stvari tipa haljina za maturu :)

   • Lina

    Poznanica je naručila vjenčanicu s eBaya za 600 kuna :) BIla je oduševljena.

  • Lola

   evo samo da i ja komentiram, naručial sam haljinu za maturalnu preko ebay-a (200kn) i haljina je savršena, kao iz butika, dupla postava, kvalitetna ja samo bila oduševljena i ljudi kad sam im rekla koliko sam je platila i od kuda je došla nisu vjerovali da je moguće da takva kvaliteta dođe iz kine za tako mali cjenu

   • reflection

    Vjerujem da ima dobrih stvari, imam i sama već kineskih stvari naravno,pa sve je Made in China, nekad,nekad samo nešto kao greskom naidje da nije :mrgud: Ono što mene uzrujava je što ne želim doprinositi još i na taj način u pomaganju Kineza dok naši ljudi jedva žive! Osim toga, jednom godišnje u Galileu, Provjereno i sl.naprave reportažu o kancerogenim materijama u kineskoj odjeći i obući… :ljut: I onda jednostavno mi to umiri savjest “Ja ne nosim to”, a ustvari možda isto to kupim skuplje u trgovini :?

 • reflection

  A kako se koristi bid?!

  • Matrix

   Pokraj “place bid” u plavom okviru imaš praznu kućicu gdje upišeš koliko si spreman/a platiti. Ponekad počinje od nule, nekad prodavač stavi početnu cijenu, a nekad moraš staviti više od drugih kupaca – onda ti ispod piše koliko minimalno možeš ponuditi (npr. Enter US $255.00 or more). Jednom kad je tvoj bid prihvaćen nema povratka. Ako si najviše ponudio/la, proizvod moraš kupiti. Doduše, ja sam jednom htjela odustati od proizvoda (nakon što sam dobila opomenu da proizvod moram kupiti ili mi mogu blokirati račun, ups…) i poslala selleru poruku i rekao je da nema problema. I dobiješ mail kad je netko za “item” ponudio više od tebe. Kad potvrdiš bid, pitat će te do koje svote želiš pratiti bidove (ponude). Ako staviš max 20 $, onda će se oni umjesto tebe nadmetati do te svote. Nadam se da je sve jasno :)

   • Lina

    Bravo, hvala ti na opsežnom odgovoru. Prijateljica je tako bidala, a na kraju nije kupila proizvod pa su joj samo na nekoliko dana kao opomenu blokirali račun.

   • reflection

    Hehe, hvala na odgovoru! Moraš se prije početka bidanja registrirati, a da li i dati paypal podatke ili to nakon što sigurno ponudiš najviše i kupuješ?! Mislim ,da li je jednako sigurno?

 • Mareee

  i samo sam htjela reći da sam i sama bila jako skeptična i kao “ne znam ja to”, ali brzo se uštosiš i preporučujem svima…ja većinom naručujem nakit i torbice, šalove, remenčiće i tako to..odjeću se ne usudim zbog veličina…i do sad nisam imala nikakvih neugodnih iskustava…sve 5 :) :kima:

  • Lina

   Lijepo je čitat pozitivna iskustva!

 • martina

  možeš nešto više napisati o carini? :)

  • roza

   carina se plaća za proizvode iznad vrijednosti 160kn, i to neki put ti naplate, neki put ne,kak imaš sreće :) ak naručuješ više proizvoda koji bi skupa došli preko 160kn, rascjepaj narudžbu. ak je jedan proizvod,možda mogu napisati da je manja cijena,ili da je gift. osobno nisam nikad kupovala iznad 100 kn pa ne govorim iz vlastitog iskustva nego čisto iz čitanja po raznim blogovima :)

   • Lina

    I ja o tome samo znam preko tuđih iskustava. Najskuplja stvar koju sam kupila jest taj sat od 900 kn, na kojeg nije legla carina. Izgleda da to ovisi o sreći, očito ne otvaraju/kontroliraju svaki paket. A opet sam čula i za carinjenje paketa od 80 kuna. To valjda kak se njima čini tamo je li nešto vrijedno ili ne. Odokativno :)

   • Coconut

    1. Unutar područja EU nema više carine, pr. narudžbe s britanskog ebay-a se ne carine
    2. Narudžbe izvan EU koje imaju vrijednost veću od 160 kuna se carine s carinskom stopom od 10% + 25% PDV

    :)

 • Alice

  Super članak, ali zar nisi našla te naušnice po jedan dolar, znam da sam ih ja prije viđala, probaj potražiti još niže cijene nakon što nađeš proizvod koji ti se sviđa ;)

  I ja sam se navukla na ebay, često naručujem nakit, ali i odjeću, i sa većinom stvari sam jako zadovoljna :)

  • Lina

   Priznajem, ovaj sam put bila brzopleta u kupovini :) Inače detaljnije pretražim.

 • pajnepl

  Moze link za ovu prvu ogrlicu? Preslatka je :D

 • kareena

  Moja maceha narucuje sve preko Ebay-a!
  Zadnje sto je kupila je suncobran za 1 euro. :D
  Zena je doslovno uredila kucu i znatno ustedila tako da je pola stvari od tamo uzela, a sve stvari su zaista bile kvalitetne i traju!
  Ja si uvijek nadjem neke stvari,ali nikako da napravim taj racun.
  Super mi je sto tamo ima dosta povoljnih knjiga koje zelim za smijesnu cijenu.

 • L'OCA

  Da li postarinu placamo mi ili … ?

  • Lina

   Da, ona se plati odmah u trenutku kupnje (ukoliko nije free shipping naglašen). CIjena poštarine je jasno istaknuta uz proizvod, nema iznenađenja.

   • Banjalučanka

    Ja pretražujem većinom te free shipping :lol:

 • Mila Bo

  Kupujem već godinama na e-bayu, a u posljednjih mjeseci su mi postali još bolji sa slanjem paketa. Dolaze sve brže :)

  Hoćeš li, molim te, staviti link sellera kod kojeg si kupila šešir?

 • koliko samo potrošim svaki mjesec na nepotrebne jeftine stvarčice. stvara ovisnost

 • a.s.

  ja bi si naručila maskicu za mobitel, ali neda mi se zbog toga plaćat token i sve to, pa ako se netko bavim posredstvom, odnosno voljan je naručiti za nekog drugog nek se javi :D

 • NinaN

  Nekoliko sam puta naručivala s ebaya i iskustva su bila pozitivna. Ono što ja UVIJEK napravim prije nego li naručim nešto je: pitam sellera šalje li u Hrvatsku. Nikad nisam sigurna, a ne želim doći u onu situaciju gdje sam nešto platila, a nisam dobila jer ne šalje u Hrvatsku.

  • lolita

   piše tamo kod opisa proizvoda gdje sve šalju :)

   • NinaN

    Znam da piše, ali imaju i “Iznimke” i ako tamo npr. piše da ne šalju u Italiju ili Srbiju, vjerujem da ne šalju ni u Hrvatsku pa onda uvijek pitam sigurnosti radi. ;)

 • slovenka

  Iako svi oko mene kupuju na taj način, ja još uvijek ne znam (nisam baš informatički potkovana – ako sam se pravilno izrazila) kako se to radi, i zbog toga zahvaljujem Bogu jer inače bi potrošila sve što imam, a na žalost nemam puno (još). Ja sam jedna od onih cura koja želi & treba SVE. Ja bi sve što vidim, što mi se svidi, a sviđa mi se jako puno stvari pa je onda bolje da ne znam kako se kupuje putem interneta.
  Lina, jako dobar članak. Daj piši malo češče, nedostaješ i meni a vjerujem i mnogim curama. Ne pamtim da sam ikada pročitala i jedan tvoj nekvalitetan članak. Pozdrav

  • Lina

   Hvala ti puno <3

  • Banjalučanka

   Slažem se. Predivan, sveobuvatan članak, ide u favorites, samo da šibnem link umjesto da nekoj neznalici što se tiče ebaya pišem i objašnjavam. :D

   • Suza_from_Banja_Luka

    Sugrađanko moja :) jeli može objašnjenje gdje i kako si u BL otvorila račun za PayPal? Hvala!
    I naravno pohvale za članak :kima:

 • dre

  dragi i ja se nakanjujemo to sami probat,
  do sad su mi drugi ljudi uzimali stvari
  mami me nakit, kistići za šminku, ali uzimala sam i korisno, recimo zamjensku bateriju za fotić i neusporedivo je jeftinije nego kod nas…

  zanima me razlika kupovanja ebay i amazon?
  zna li netko?

  btw. lina, obožavam tvoje članke, uvijek su mi abnormalno korisni, budem dala i mužu da čita :)

  • Lina

   Hvala puno ^^

 • Martina

  Je li vam se ikad dogodilo da ne možete naručiti nešto? Htjela sam naručtiti jedan lančić i došla sam do zadnjeg koraka da potvrdim kupovinu, javi mi neki error. Ne znam u čemu bi bio prblem, ovo mi se prvi puta dogodilo.

  • Lina

   Samo jednom pa se ispostavilo da je bilo zbog toga jer Seller nije imao mogućnost slanja paketa u Hrvatsku.

 • aded

  Clanak je odlican! Nisam nikada narucivala nista preko interneta, medjutim promijenila si moj stav o internet kupovini. :)
  Samo ne razumijem ovaj dio sa pravljenjem racuna u banci. Da li se koristi neki poseban racun za internet kupovinu ili?

  • Lina

   Imam otvoren žirooračun u banci, poseban račun koji mi samo služi za on – line shopping. Provizija za držanje takvog računa je 0 kn. (u PBZ banci)

   • Lina

    *žiroračun (pardon :) )

 • koko

  Ja dosad nisam naručivala, ali se spremam :-) Inače imam internet bankarstvo, uz to token, pa me zanima da li je taj dobar za ebay ili treba neki novi, poseban? I, s obzirom da si napisala da na računu imaš 100-200 kn, pretpostavljam da za ebay imaš poseban račun??

  • Lina

   Sa istim tokenom se upravlja svim računima. Ja imam isti uređaj za tekući i žiroračun. SIgurnosti radi, eto, za shopping koristim samo taj žiroračun na kojem su pohranjeni manji iznosi, nikad više od 200kn.

 • Marijana L.

  Nisam dosad kupovala preko neta. Uspijem u našim dućanima naći jeftinu odjeću i stvarčice. Npr zadnje dvije torbe sam platila 40 i 60 kn, a bile su 200 i 260. Valjda imam sreće… kupila sam za 100 kn esprit cipele koje su bile 500. I bojim se da bih uz te sitne cijene stvorila ovisnost. Ionako se uvijek uvučem u par omiljenih stvari.

 • magija2011

  Daš cijelu sebe u članak. Kvaliteta visoko, previsoko. :) Bravo Lina :))

  • Lina

   Hvala :)

 • Valentina

  Joj, ebay je čista ovisnost. Ja trenutno čekam 6 stvari da mi dođe. Jednom kad otkriješ taj svijet i kad se uhodaš, gotovo svakodnevno pronađeš nešto što ide na wish listu. Moja je redovno prenatrpana. Prije oko dvije godine sam napravila račun na ebay-u. U početku sam naručivala sam nakit po dolar-dva. Tako sam nagomilala hrpu naušnica i prstenova od kojih većinu njih nisam još ni nosila. Nakon toga imala sam fazu maskica za mobitel pa marama kojih sam također puno nagomilala (stvarno ima predobar izbor, a o cijenama da ni ne pričam) pa šminka, a nakon toga ogrlice, pa se polako ovo ljeto napokon ohrabrila i naručila nekoliko kupaćih i par košuljica. Kupaći su odlični, cijene još bolje, a košuljice još čekam. Trebale bi stići ovih dana, nadam se da će biti ok, dugo sam googlala i tražila recenzije po forumima.
  U svakom slučaju, isplativo je kupovati na ebayu, ali se nekad tolko zanesem pa ne mogu stati s kupnjom kad je sve tolko jeftino.

 • ana

  Ja vec neko vrijeme kupujem na ebayu i zadovoljna sam bilo je maskica za mob,kupacih kostima haljina novcanika torbica ali jednom sam narucila kistove za make up i nisam ni primjetila da na njima pise Mac
  I fino mi je doslo od carine da je nastala povreda intelektualnog vlasnistva. Kistove su zadrzali bit ce unisteni a mene ceka kazna od 1500 kn. To je bilo pred par mjeseci trebao mi se javit odvjetnicki ured koji zastupa Mac i odrediti kaznu ali jos nista. Navodno su falsifikat. Vjerovatno i jesu ali kazne su prestroge zato se cure pazite i dobro se raspitajte sto smijete a sto ne. Sretno

  • Lina

   Ufff, nezgodno :(

 • Vanjaa..

  Jel neko raspolozen meni kupovati stvarcice? Ja nebi znala tu da se snadjem a i nzm da otvorim racun.. :sramise:

  • natakace

   možeš se meni na mail javiti :)

   • samo klikni na moj nick

 • fearchild

  ja sam nedavno u h&m kupila kopiju onih chanelovih zlatnih prstena (bar se nadam da su od chanela :lol: ) koji se rasporede po svim prstima i platila ih 40 kn. gledam na e bayu su 2 dolara. Nego imam pitanje. Jel netko zna jel se može u splitskoj banci otvorit taj račun za e bay?

  • Marijana L.

   to ti nije poseban račun za e-bay već obični žiroračun koji većina ljudi koristi samo za tu svrhu da bi se dodatno zaštitili, npr taj račun ne može u minus već koliko uplatiš toliko imaš.

 • Katarina

  Mogu li dobiti link za maske (s obje slike) i onaj veliki šešir?

  • Lina

   Odgovaram preko mobitela pa mi je nespretno kopiranje linkova, a ako ne odgovorim odmah – zaboravit ću :) pa te molim da pogledaš gore pri vrhu u komentarima, ostavila sam sva tri linka baš u jednom kompletnom odgovoru, kod Artonmyway.

   • Lina

    A žuta maskica se može pretražiti sa: iphone4 minions case.

 • mateaa10

  Imam jedno pitanje.. Sve je jasno i opsezno napisano, stvarno super, ali zanima me jedna stvar koju nisi pojasnila. Sto je s nama maloljetnima? Spomenula si dio o potvrdi punoljetnosti… Uskoro cu dobiti visa karticu (u HPB-u se moze imati od 14. godine). Eh sad, moram li ja biti punoljetna za samu kupovinu preko eBay-a, ili je svejedno ako imam karticu? o.O

  • Lina

   eBay traži potvrdu punojetnosti, isto kao što postoji dobna granica za Facebook, YouTube ponekad i slične. Sad… Držimo li se toga ili ne… :)

   • Lina

    *punoljetnosti

 • Valentina

  clanak je odlican :)

 • kiki

  nedavno sam frendici kupila 5 narukica za 50 kn, a u mom gradu na rivi prodju istu za 90 kn, prestrašno, isto tako ogrlice, u accesorisu ( krivo sam napisala -nema veze :D ) jedna dođe 90 kn a na e bayu 20 kn

 • Azra

  ja sam ti ove naušnice naručila za 0,99$, moraš malo bolje prekopati :lol:
  sve u svemu, članak je super :kima:

  • Lina

   Vrlo moguće :) bila sam brzopleta.

 • PucKo

  Imam ebay već par godina i zasad su sva iskustva pozitivna..toliko da mi dođe da dam sestri da mi promini šifru tako da prestanem odlazit “samo 2 min pogledat ima li šta zanimljivog” :D

  Nego, bi li mogla postat link za onu “čipkastu” crnu ogrlicu? savršena je :*

 • mmm

  Book, zanima me jel mi može netko preporučiti nekog dobrog i jeftinog sellera za sakoe? :sramise: :sramise: :sramise:

 • zina

  ja bih isto bila sretna kad bi našla nekog voljnog da mi nešto naruči, još se nisam odvažila na taj korak otvaranja računa i svega što treba uz to :sramise:

 • sara

  sta mislite da kupim mobitel preko e baya?jel dovoljno pouzdano?

 • Vlatka

  Što je s carinom i/ili PDV-om na kupljenu robu preko e-bay-a?

  • Lina

   Nikad nisam imala iskustva s tim :)

 • fashion

  ej cure, zanima me da li mogu promijeniti velciinu.
  Naime, kupila sam kosulju velicine M, al nisam procitala da su azijski brojevi :( to je nas XS, a ja sam inace S.
  Pa sam poslala prodavacu poruku da mi posalje L ako moze.
  Sta mislite??

  • Lina

   Poslati upit selleru pa vidjeti što on kaže.

 • Aylala

  Hej curke, zanima me jeste li ikad narucile i platile nesto so ne salju u hrvatsku? Ja sam nasla maskice za iphone predobre i kad sam gledala jel salju pisalo kao worldwide s tim da nisam primjetila da igdje pise da ne salje u hrv, seller mi se javio da moguce da ce paketic doc u roku mjesec dana , a ne u vremenakom periodu koji mije bio napisan na ebayu, i sad nakon desetak dana bas idem gledat sto sve vekam i kafa bi trebalo doci, na evayu pod purchased items, iza te maskice pise shipped , da bi trebale doci do kraja 11. Ali pise da ne salje u grv, sta to znaci sad? Da cu dobiti ako su shippe ili ipak ne ? Znam da je dugo ali pomozite molim vas ;(

 • Sincerely_me

  Zanima me da li je itko naručivao tajice s eBaya?
  Visoka sam 178 cm pa se pitam da li je uopće moguće naći neke koje mi odgovaraju po dužini. :/
  Vidjela sam da neke punije cure nađu odjeću koja im odgovara (usprkos tome da je to rađeno za azijke koje imaju ekstremno male mjere) pa se nadam da se onda i po visini moze nešto odgovarajuce naci :)

  • Lina

   Obično u detaljima pišu detaljnije specifikacije (dužina tajica). Provjeri.

 • Tara

  Super, poučan članak.. ;) imala bih par pitanja u vezi dostave:
  -da li naručena roba kad stigne u HR bude dostavljena Hrvatskom Poštom ili City Expressom?

  -ukoliko je free shipping, da li postoji mogućnost da poštar koji nam donese robu na kućnu adresu ipak nešto naplati?

  -da li se može dogovoriti s Poštom da robu ne donose na adresu već da je ostave kod sebe pa je ja kasnije pokupim? da ne bi paket završio kod susjeda ;)

  Hvala ;))

  • Lina

   Pozdrav i hvala :)

   1. Roba stiže HPom.
   2. Ne smije to napraviti jer je besplatna poštarina besplatna.
   3. Jedino ako naručiš veći paket koji ne stane u sandučić pa će te dočekati obavijest da pokupiš paket u njihovom uredu.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)