Candy Apples / Ušećerene Jabuke

Objavljeno u Lifestyle, autorica: - 04.01.2019.

Ušećerene jabuke nekima su slatkiš iz djetinjstva dok ga drugi možda tek trebaju otkriti. Iako možda mislite da samo lijepo izgledaju, nevjerojatno su ukusne. Donosim brz i jednostavan recept uz koji možete cijele zime uživati uz ovaj slatkiš!

 

Potrebno je tek nekoliko sastojaka da biste napravili fine, slatke ušećerene jabuke. Jedan je možda malo teže nabaviti, ali zaista je bitan jer će puno olakšati pripremu i dati savršenu šećernu glazuru.

Sastojci (za 8-10 ušećerenih jabuka, ovisno o veličini):

 • 10 manjih Granny Smith jabuka (ova vrsta najfinija je za ušećerene jabuke, slatka, puna soka, osvježavajuća i čvrsta)
 • 10 drvenih štapića (možete koristiti razne vrste, čak biti kreativni i koristiti naoštrene i očišćene grančice drveta, moje preporuke za naručiti štapiće su ovdje i ovdje)
 • 3 šalice šećera
 • 1/2 šalice glukoznog sirupa (teško ga je za pronaći, ja sam ga naručila ovdje, ovaj sirup koristi se za proizvodnju bombona, lizalica i sličnih slatkiša i zaista je potreban da bi vam ušećerene jabuke ispale savršeno)
 • 1 šalica vode
 • 1/2 – 1 žličica crvene jestive boje (ja volim koristiti Wilton gel boje koje kupujem u istom webshopu – link)
 • Za pripremu: termometar (može se kupiti ovdje)

 

Postupak je također vrlo jednostavan. Priprema traje 30-ak minuta, a jabuke su gotovo odmah spremne za zamatanje ili degustaciju.

Postupak:

 1. Operite i dobro osušite jabuke (obrišite ih krpom) te umetnite u njih drvene štapiće. Morate ih umetnuti prilično duboko, do pola jabuke, kako ne bi ispali kasnije). Jabuke ostavite sa strane na papiru za pečenje.
 2. U posudi koja je manja, uža i visoka, s debljim dnom, pomiješajte šećer, sirup i vodu te ostavite da se kuha na srednjoj temperaturi. Dovedite do vrenja i umetnite termometar za slatkiše unutra (napomena: termometar ne smije dodirivati dno posude jer će tako pokazivati temperaturu dna koje je najtoplije, a ne same smjese). Onog trenutka kada temperatura dosegne
  300°F, odnosno 150°C (hard crack stage, za tvrde bombone) uklonite posudu s vatre. Za dosegnuti ovu razinu temperature bit će potrebno oko 20 minuta. Ukoliko nemate termometar možete provjeriti tako da žličicu smjese izlijete u čašu hladne vode, ako se odmah stvaraju tvrde niti koje pucaju, radi se o hard crack stageu.
 3. Polako umiješajte crvenu boju u smjesu.
 4. Uranjajte jabuke jednu po jednu u smjesu i vrtite ih tako da se cijele oblože šećernim slojem. Pričekajte 10-ak sekundi da višak kapa u posudu te ih brzo odložite na papir za pečenje. Napomena: morate biti brzi u ovom dijelu jer se šećerna glazura prilično brzo zgušnjava što će onemogućiti daljnje umakanje jabuka.
 5. Ostavite jabuke da se potpuno stvrdnu. Za to će biti potrebno tek nekoliko minuta ako je smjesa bila prave temperature. Omot mora biti tvrd poput bombona, staklenast i sjajan, da po njemu možete kuckati.

 

Ako ćete poklanjati jabuke, zamotajte ih u celofan i ukrasite crvenom mašnicom.

Ovako pripremljene ušećerene jabuke mogu stajati nekoliko dana. Ostavite ih na sobnoj temperaturi ili u hladnijoj prostoriji (jer su finije kad su jabuke hladne i sočne). Što duže stoje to će se više rastapati šećerna glazura pa se neće onako lijepo lomiti kao kad su friške, tek napravljene.

Kako jesti ušećerene jabuke? Nemojte lomiti zube već uzmite jednu jabuku vi, drugu dajte dragoj osobi i “kucnite” jednu o drugu dok se šećerna glazura ne razbije i usitni na jednom mjestu. Tako ćete lako zagristi u jabuku. :)

Očekivala sam kompliciraniji postupak pripreme, ali uz nekoliko pravih sastojaka radi se o zaista brzom i jednostavnom receptu. Sada više ne moram čekati posjet kućicama na Adventu gdje prodaju lizaljke i ušećerene jabuke već ih mogu i sama pripremati i poklanjati dragim osobama. Ove godine zamotala sam ih u celofan, ukrasila crvenom mašnicom i poklonila najdražima uz jednako zamotane dekorirane medene čovječuljke.

Volite li ušećerene jabuke? Hoćete li isprobati ovaj recept?

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)