AHA i BHA kiseline

Objavljeno u Ljepota, autorica: - 20.02.2019.

Alfa (AHA) i Beta (BHA) hidroksi kiseline su zapravo vrste kemijskih pilinga koje bi bile odličan dio svačije rutine. Koju odabrati i koje su razlike među njima su nešto o čemu sam odlučila istražiti više i sumirati u ovom članku. Naravno uvrstila sam i primjere proizvoda koji ih sadrže.

Postoje dvije vrste pilinga, kemijski i mehanički. Mehanički su oni koji sadrže sitna zrnca koja rade piling, a to mogu biti i četkice za kožu ili ručnik kojima fizički trljamo lice da uklonimo mrtve stanice. S njima treba biti blag kako ne bi izazvali mikro pukotine i oštećenja na koži. S druge strane postoje i kemijski pilinzi i njima je posvećen ovaj članak. Njihova glavna svrha je ujednačavanje tena (daju blistavost koži) i pomažu kod akni i bora. Funkcioniraju tako da ‘’otapaju’’ gornji sloj kože, tako da je na nama da ih samo nanesemo i čekamo da one obave posao. Ponekad sebum može stvoriti nakupinu koju je teže ukloniti običnim čistačem za lice i onda u pomoć uskaču kiseline koje pomažu pri uklanjanju tog sloja.
Najnajvažnije što se treba napomenuti je obavezno korištenje SPF proizvoda preko dana, jer koliko god bio blag proizvod s kiselinom (u koliko god malom postotku), dolazi do uklanjanja površinskog sloja kože, a ona nova i mlada koža treba svu moguću zaštitu.
Također, ako tek krećete s uvođenjem proizvoda s kislelinama u rutinu, definitivno ih koristite navečer i to ne svaki dan (možete čak početi s 2 puta tjedno ako je koža osjetljivija ili svaki drugi dan kod otpornije kože).

Alfa hidroksi kiseline su topljive u vodi, dok su Beta hidroksi kiseline topljive u uljima i mastima. Vodeći se samo time može se reći da su AHA bolje za one s borama, prvim znakovima starenja, oštećenjima od sunca i za suhu kožu, dok su BHA prigodnije za ljude s aknama. Naravno, to ne znači da se ne mogu kombinirati ili da će samo jedna kiselina djelovati za određeni tip kože.

AHA kiseline se zapravo dobivaju iz prirodnih izvora, poput šećerne trske ili voća i dovoljno su nježne za bilo koji tip kože. Odlične su za suhu i dehidriranu kožu jer će ukloniti gornji sloj koji se može perutati i ljuštiti, a super su i kod pročišćavanja sebuma masne kože.
Postoji mnogo vrsta ove kiseline, tako da sam navela samo najpoznatije.
Glikolna kiselina koja ima najmanje molekule što znači da će najdublje prodrijeti u kožu. Radi toga je odlična za duboke bore i cistične akne i dobiva se derivacijom iz šećerne trske. Ovo je najzastupljenija i najpopularnija kiselina, tj. pronaći ćete ju najlakše.

Vichy Idealia Piling sadrži glikolnu kiselinu, te ekstrakte crnog čaja i borovnice. U tekućem je obliku tako da se nanosi na vatu kojom se onda prebriše lice. Nanosi se samo navečer, bez ispiranja i prvi rezultati su vidljivi već nakon dva tjedna.
Cijena mu je 191.51 kn.

Mliječna ili laktična kiselina se, kao što samo ime kaže, dobiva iz mlijeka i zaslužna je za kiselost u jogurtima. Djeluje na površini kože i zato je idealna za omekšavanje. Nekima je draža od glikolne jer je blaža i bolja za hidrataciju.

The Ordinary Lactic Acid 5% +HA  2% je odličan primjer kiseline s manjim postotkom na koji kada se naviknete možete preći na Lactic Acid 10%. Sadrži i pročišćenu tasmanijsku jagodu poznatu po smanjivanju znakova upale i osjetljivosti, što je odličan dodatak za bilo koji bilo piling.
Cijena je 60 kn. (Obožavam The Ordinary :D ).


Eucerin Urea Repair
sadrži ureu i laktate. Iako mliječna kiselina i laktati nisu isto, imaju jednaku namjenu u proizvodima- služe za hidrataciju i omekšavanje i radi toga su veoma prigodni za suhu kožu. Tako možete lakše povezati sastojak i namjenu, pa sam morala spomenuti ovu liniju. Urea na sebe veže vlagu i sprečava isušivanje. Ova krema je idealna ako imate problema s takvom kožom jer je stvarno spas, a odlična je i za muškarce iza brijanja.
Cijena 83.70 kn. 

Jabučna ili malična kiselina se može pronaći u jabukama i kruškama. Obično se kombinira s drugim AHA kiselinama i najčešće je u proizvodima namijenjenim za blistavost kože.

Paula’s Choice Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA uz jabučnu, sadrži i glikolnu, mliječnu i vinsku kiselinu uz još dodatni bonus 0.5% salicilne kiseline. Riječ je o losionu koji učvršćuje i obnavlja kožu i ciljano djeluje na znakove starenja uz pomoć antioksidansa koji štite od vanjskog stresa. Proizvod je dosta intenzivan tako da se preporučuje koristiti sam, a količina koja je potrebna su 2-3 kapljice.
Cijena 315 kn.

Limunska (dobiva se iz citrusa) i tartarik kiselina (ona iz grožđa i banana) još su neke od AHA kiselina, no one nisu tako popularne. Vitamin C  nije isto što i limunska kiselina, no puno je zastupljeniji u proizvodima. Svejedno, kada govorimo o proizvodima s grožđem, prvi mi na pamet pada brand Caudalie koji se ne bazira na toj kiselini, ali često uvrštavaju ekstrakt izdanka vinove loze u svoje sastojke.

Caudalie Masque Peeling Glycolique je glikolna piling maska (kao što samo ime kaže) koja je namijenjena svim tipovima kože i pruža sjaj, te poboljšava teksturu. Koristi se 2 puta tjednu u trajanju od 10 minuta, a ne sadrži mineralna ulja, sastojke životnjskog podrijetla niti parabene. Njihovi proizvodi su odlični po sastavu i definitivno ih preporučujem, pogotovo maske gdje se za kratko vrijeme uistinu vidi rezultat.
Cijena 183 kn. 

Kada govorimo o BHA kiselinama zapravo je riječ o salicilnoj kiselini. Ona je najpoznatija i zapravo jedina koja ima praktičnu upotrebu i svi koji su ikada imali prištiće su sigurno čuli za nju. BHA kiseline prodiru do slojeva kože gdje AHA ne može. Kako AHA i BHA kiseline rade drugačije stvari, bez problema ih se može kombinirati.

Cijena: ovisi o proizvodu, prosječno 40 kn.

Cijena 60 kn. 

Cijena 125 kn. 

Cijena 121 kn. 

Cijena ovisi o proizvodu, prosječno 30 kn. 

Bitno je napomenuti da niti jedna od ovih kiselina neće smanjiti proizvodnju sebuma ili ulja kože i da ne služe za uklanjanje bakterija. Najbolje bi bilo potražiti proizvode s AHA i BHA kiselinama koji se ostavljaju na koži (poput seruma ili maski umjesto primjerice čistača za lice koji se ispiru) kako bi imale dovoljno vremena da djeluju. Postoje drugačije doze tih kiselina u proizvodima na što se treba obratiti pažnja jer je uvijek bolje započeti s manjom količinom (manje od 10%) i onda postepeno navikavati kožu (znači ne odmah krenuti s onim proizvodima koji sadrže 20% jedne od kiselina, pogotovo ako nikada prije niste koristili nešto slično). Lagano peckanje kod nanošenja je normalno, ali ono bi trebalo nestati, jer ako se nastavlja ili počne peći, odmah isperite proizvod. Također, ako imate bilo kakvo oštećenje na koži ili iziritirani prištić, zaobiđite to područje jer neće biti ugodno.

Nadam se da vam se članak svidio i da ste naučili nešto novo, jer ja definitivno jesam dok sam istraživala. Mislim da ako se informiramo o sastojcima, bolje ćemo naučiti što odgovara našoj koži i onda ćemo i pronaći proizvode neovisno o brandu ili cijeni.

Koristite li proizvode s AHA ili BHA kiselinama? Koji vam je najdraži?

Close
Patricija Lara Peršin (Zazolinka) je Zagrepčanka koja ima 24 godine i privodi kraju zadnju godinu tu...

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)