8 stvari koje niste znali o Coco Chanel

Objavljeno u Moda, Ostalo, autorica: - 21.08.2015.

19.8. prije 132 godine rođena je Coco Chanel, modna dizajnerica koja je okrenula modu naglavačke. Njena smjelost i jednostavnost zauvijek je promijenila modne standarde, obilježila i odredila modu 20. stoljeća. Unatoč  zadivljujućim postignućima, život Coco Chanel nije bio tako bajan i jednostavan. Od nesretnog i siromašnog siročeta postala je snažna, samosvjesna, razborita i avangardna žena ispred svog vremena koja je čvrsto vjerovala u sebe i svoje ideale.

chanel

Coco Chanel je svima poznata kao po maloj crnoj haljinici, jednostavnim i elegantnim kreacijama, kostimima od žerseja koji je bio „muški“ materijal, daleko udobniji i jeftiniji od materijala koje su žene tada nosile. Može se reći da je Coco Chanel dizajnerica pionirka koja je odjeću prilagodila ženi, a ne suprotno što je do tada bio slučaj. Za nju je moda predstavljala svojevrstan luksuz, a po njenim riječima, ako je nešto neudobno onda to nije luksuz. Njena moda je tada predstavljala ono ključno što je ženi trebalo, a to je više slobode u svakom smislu.

Coco je prošladrvlje i kamenje“ da bi zasjela na modni „tron“. Svojim talentom, nepokolebljivim duhom, upornošću i smjelošću postala je najpoznatija modna dizajnerica na svijetu, a Time Magazine ju je svrstao među 100 najutjecajnijih osoba prošlog stoljeća.

U čast Coco Chanel i njenim postignućima donosim vam 8 zanimljivih činjenica o Coco Chanel koje možda niste znali.

Chanel No.5

Chanel No.5 je bio i još uvijek je jedan od najprodavanijih parfema, svakih 30 sekundi netko kupi jedan Chanel No.5 parfem. Parfem je dobio ime po samoj dizajnerici i po njenom najdražem broju 5. Coco Chanel je prva dizajnerica ikad po kojoj je nazvan parfem. Simbolika broja 5 se prepoznaje i u činjenici da je Coco kad je birala mirise za parfem izabrala onaj koji je bio peti po redu, a zanimljivo je i to da je svoj parfem prskala po cijeloj kući što govori o tome koliko je voljela biti okružena luksuzom i elegancijom, ali i podsjetnicima na težak rad i postignuća.

no5

Chanel No.5 parfem je stavljen u prodaju 5.5.1921. godine.

Još jedna zanimljivost o ovom parfemu je njegova bočica koju je Coco dizajnirala inspirirana oblikom trga Vendome u Parizu.

place vendome

Lavica

Kao lavica u horoskopu, Coco je skupljala sve na lavove, od malih figurica do kipova, a na njenoj nadgrobnoj ploči je isklesano 5 lavljih glava.

Fetiš na džepove

Coco je jednostavno obožavala džepove, smatrala je da žena uvijek mora imati dodatnog prostora na odjeći za svoje stvari, njene kreacije su zato bile prepune džepova, pogotovo njeni kostimi od žerseja. I danas ćete ako kupite Chanel torbu u njoj imati dovoljno džepova i pretinaca za sve svoje stvari.

dđepovi

Priča o imenu

Naime, Coco je rođena kao vanbračno dijete uličnog prodavača, nadjenuli su joj ime Gabrielle Bonheur (bonheur znači sreća). Unatoč tome što je bila vanbračno dijete majka ju je uspjela krstiti pod očevim prezimenom Chasnel, no crkveni službenik je greškom izbacio slovo s iz prezimena te je tako Gabrielle postala Chanel. S 11 godina Gabrielle je izgubila majku te ju je otac ostavio u sirotištu gdje su je časne sestre naučile šivanju. Gabrielle se prije dizajnerske karijere pokušala proslaviti pjevanjem i plesanjem po kabareima te je svojom privlačnom pojavom i šarmom privukla mnoge ugledne muškarce usprkos manjku pjevačkih sposobnosti.

cocoo

Nadimak je dobila po pjesmi Qui qu’a vu Coco koju je pjevala ili kako neki vjeruju iz naziva „cocotte“ što na francuskom označava promiskuitetnu ženu.

Dizajnerski početci

Coco je svoju dizajnersku karijeru počela dizajniranjem šešira, a u njenoj dizajnerskoj karijeri u financijskom smislu joj je pomogla njena velika ljubav života, Arthur Edward Capel tzv. „Boy“. Nažalost, kao i većina velikih ljubavi i ova je kratko trajala, a prekinula ju je Boyeva smrt 1919. godine. Coco, koja je već tada glasila kao jaka i nepokolebljiva žena, je to iznimno uzdrmalo i od njegove smrti se nije oporavila do kraja života.

boyish

Svoje kreacije nikad nije crtala već ih je na licu mjesta šivala na svojim modelima, a sve ideje je čuvala u svojoj glavi, ne na papiru.

models

Popularizirala preplanulost

Svijetla put je tada već dugo bila simbol elite i luksuza, no to se promijenilo nakon jednog ljetovanja Coco Chanel kada se ona vratila tamne puti nakon što je izgorjela. Vidjevši Coco, svi su htjeli put kao ona koja je tako sasvim slučajno pokrenula trend koji traje i danas.

Kontroverzna ljubavna veza

Coco je tijekom nacističke okupacije Pariza bila optužena za suradnju s nacistima zbog svoje javne veze s njemačkim oficirom Hansom Guntherom Von Dincklageom. U to vrijeme njezina karijera je doživjela pad te je zatvorila svoje trgovine u Parizu pod izlikom da sada nije vrijeme za modu. Kasnije se pokušala slavno vratiti, no Francuzi joj još nisu bili oprostili suradnju s nacistima. Coco je tako potražila novo tržište, Ameriku, gdje je bila prihvaćena s oduševljenjem.

nazi

Život u hotelu i smrt

Chanel je živjela 37 godina u hotelu Ritz u Parizu i to sve do svoje smrti 1971. godine kada je pronađena u svojoj hotelskoj sobi. Coco je tada bila na pragu devedesetih, a uz nju su pronađene samo tri kombinacije odjeće. Sve do tada, njeno modno carstvo je zarađivalo 160 milijuna dolara godišnje.

ritz

Tako je otišla jedna od ključnih stvaratelja mode kakvu poznajemo danas, mode koja obožava ženu i daje joj slobodu i udobnost u isto vrijeme čineći je elegantnom i dopuštajući joj da bude individualna i jedinstvena.

Što mislite o Coco Chanel? Volite li njenu modu?

Ovaj članak ima 3 komentara.

  • Super zanimljivo!

  • završila sam školu vizažista i na predavanjima smo pratili i modu..tako i slavnu coco… gledali smo dokumentarce o njoj..
    lijepo se prisjetiti.. super članak.. :kima:

  • Super članak Dada. Obožavam Coco Chanel, baš je bila talentovana.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)