Budite IN: Učite strane jezike!

Objavljeno u Fitness & zdravlje, Ostalo, autorica: - 16.02.2011.

Je li vam se ikad dogodilo da ste vidjele zgodne dečke u busu u nekoj stranoj zemlji, smješkali su se i komentirali nešto, a vi biste sve dale da ste mogli razumjeti što govore? Nažalost, niste imale pojma o čemu razgovaraju i ubrzo ste shvatile da bi vam znanje njihovog jezika baš dobro došlo u toj situaciji. Nemojte dozvoliti da vam se ovo dogodi opet. 

 

Sigurno ste čule onu: „Koliko jezika govoriš – toliko osoba vrijediš.“ Iako bi se o ovome dalo raspravljati, znanje stranog jezika nikad vam ne može biti na odmet. Osim komunikacije, ono omogućava i sudjelovanje u programima razmjene studenata, „upad“ na fakultete u stranim državama te brojne prilike pri zapošljavanju. S obzirom da sam studentica engleskog i njemačkog jezika i književnosti i da sam završila 5 stupnjeva španjolskog jezika, u ovom članku predstavit ću vam nekoliko načina na koje možete učiti strane jezike ili poboljšati znanje onih koje već znate. 

 


 

1.      Učenje stranog jezika u okviru redovnog obrazovanja 

Ovaj način učenja stranog jezika vjerojatno vam je svima poznat. U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj uglavnom se kao prvi strani jezik uči engleski, a zatim (ovisno o školi) njemački, talijanski ili francuski, te nešto rjeđe španjolski. Nastava se održava kao i nastava svih ostalih predmeta u školama, s puno učenika u razredu i često nije dovoljno dobro organizirana ili jednostavno zbog broja učenika nije moguće vježbati jezik koliko bi trebalo. Odlična je stvar što se u zadnjih 10ak godina prvi strani jezik uči od 1. razreda osnovne škole, jer je to puno efikasnije za učenike. 

 

Uz redovito praćenje nastave i pisanje zadaća, pri učenju stranog jezika mogu vam pomoći i sljedeći savjeti: 

 • Čitajte na stranom jeziku!
 • Gledajte filmove bez prijevoda ili s „titlovima“ na jeziku filma.
 • Slušajte stranu glazbu i pokušajte prevesti svoje najdraže stihove na svoj materinji jezik.
 • Napravite vlastiti mali rječnik i ukoliko bilo gdje naiđete na nepoznatu riječ, zapišite ju u njega – sigurno ju nećete zaboraviti.
 • Na putu do škole pokušajte prevoditi različite natpise na koje naiđete na strani jezik.
 • Razgovarajte s prijateljima na stranom jeziku ili preko interneta pronađite osobu koja govori jezik koji želite učiti i redovito se dopisujte i vježbajte.

Izaberite bilo koji od ovih načina ili smislite neki svoj – bitno je da se zabavljate dok učite i vježbate, jer u tome i je bit – učenje stranog jezika treba biti zabavno i trebate to raditi iz gušta. 

2.      Učenje stranog jezika pomoću paketa za samostalno učenje 

Moj prvi susret sa španjolskim jezikom bio je, kao vjerujem i većini vama, kroz sapunice. I dok sam tako pratila zavrzlame oko Marisol i Esmeralde, s godinama sam shvatila da mi se taj jezik jako sviđa. Sapunice sam prestala pratiti, ali sam naišla na Ponsov Početni tečaj za samostalno učenje španjolskog jezika i oduševila se. 

 

Osim što učite jezik kada vi to želite, u udobnosti vašeg doma, odlična zabava uz ovaj paket vam je zagarantirana. U njemu se nalaze udžbenik, radna bilježnica i cd-i za slušanje. Udžbenik je koncipiran tako da se kroz 12 lekcija uče stvari koje biste učili na svakom početničkom tečaju, a priča prati stanare jedne zgrade u Madridu. Svaka lekcija ima dijelove za čitanje, slušanje, govor i ponavljanje, a nakon par lekcija dobivate „ispit“ – tj. rezime svih prethodnih lekcija u kojem se provjerava vaše znanje. Ja sam bila toliko oduševljena kad sam počela, da sam završila tečaj u 2 tjedna, jer sam svaki dan učila po jednu lekciju. 

Nakon ovog paketa za samostalno učenje uspjela sam se uključiti na 2. stupanj španjolskog jezika u školu stranih jezika, što je stvarno odličan pokazatelj koliko su Ponsovi  paketi kvalitetni. 

Za pregled ostalih tečajeva i mnoštva proizvoda za učenje stranih jezika koje PONS ima u ponudi, posjetite njihovu web stranicu

3.      Učenje stranog jezika u školama stranih jezika 

Ukoliko nemate priliku u vašoj školi učiti strani jezik koji želite, odlična investicija je tečaj stranog jezika u školi stranih jezika. Minus je to što se ova vrsta učenja plaća, ali ja smatram da za tako nešto stvarno nije šteta izdvojiti novce. Zašto? Zato što su uvjeti učenja savršeni i usluga je stvarno vrhunska.
 

Evo prvo iskustva jedne moje drage prijateljice koja trenutno uči francuski jezik u Francuskoj Alijansi u Zagrebu: 

 

„Francuska Alijansa u Zagrebu drži tečajeve samo francuskog jezika. Budući da sam ja znala da želim samo francuski učiti, onda sam se uključila u nju, jer su oni najviše povezani s Francuskom. Grupe su male, nema nas nikad više od 10, radi se stvarno puno. Udžbenici iz kojih učimo su namjenjeni gimnazijama, ja sam zadovoljna i sa profesoricom i organizacijom, baš svime. Recimo oni organiziraju svake godine za vrijeme Uskrsa putovanje u neku frankofonu zemlju (ove godine je to Kanada, jedne godine je bila Francuska Gvajana), ima raznoraznih događanja, organiziraju se druženja, palačinkijade i tako. Jedina mana je što je skuplja od ostalih škola stranih jezika, ali opet kažem oni su samo za francuski, unutar prostorija škole se recimo komunicira samo na francuskom, profesori također tako međusobno pričaju. Ja idem jednom tjedno na 2 sata i tečaj traje cijelu godinu.“ 

Meni se ovaj tip nastave čini odličnim, jer ste kompletno okruženi jezikom i to je zaista velika prednost. Na njihovoj web stranici možete vidjeti u kojim još gradovima u Hrvatskoj postoje njihove podružnice. 

Ja sam učila španjolski jezik u školi stranih jezika Lanico u Osijeku i nakon završenih 5 stupnjeva imam samo pozitivna iskustva. 

 

Nastava se održava 2 puta tjedno po 2 školska sata u grupi od maksimalno 10 osoba uz udžbenike, te sva ostala metodička pomagala. Atmosfera je daleko bolja nego u razredu, jer se tamo nalazite s osoba s kojima dijelite isti interes i s profesorom koji je često izvorni govornik ili ima vrlo visoke kvalifikacije. Osoba koja vas poučava također se može puno više posvetiti svakome pojedinačno, jer vas je u grupi manje i imate više prilika za aktivno korištenje jezika. Jedan stupanj obično traje jedan semestar, tj. od rujna do veljače ili od veljače do lipnja. Diploma dobivena nakon uspješno položenog ispita na kraju određenog stupnja upisuje se u Europsku jezičnu mapu. Za detalje o ostalim tečajevima jezika posjetite njihovu web stranicu

Svakome bih preporučila ovaj tip učenja stranog jezika, jer je stvarno efikasan i kao primjer mogu vam navesti sebe. Nakon drugog stupnja španjolskog jezika išla sam na maturalac u Španjolsku i bez problema sam se mogla sporazumjeti sa svima, te sam čak i dobivala komplimente za moje znanje jezika.
 

4.      Učenje stranog jezika u izvornom govornom području jezika 

Kako sam na prvoj godini fakulteta imala neke poteškoće s njemačkim jezikom, morala sam se usavršiti i provela sam mjesec dana u Berlinu učeći njemački. Za početak ću odmah reći da je to jedno od najboljih iskustava koja sam imala i da sam se zaljubila u Berlin na prvi pogled. 

Tečaj koji je trajao mjesec dana organizirao je Goethe Institut, koji je priznat u cijelom svijetu i nakon završetka tečaja polažete ispit, te dobivate međunarodno priznatu jezičnu diplomu, koja vam može poslužiti za upise na fakultete ili kao dokaz jezične kompetencije pri zapošljavanju. 

 

Najveća prednost ovakvog učenja je to što se nalazite u govornom području jezika i to je neusporedivo efikasnije od bilo kakvog drugog načina učenja stranog jezika. Nastava se održava svaki dan po 4-5 sati, a ostatak dana imate slobodno. Ipak, cijelo vrijeme ste u interakciji s izvornim govornicima, organiziraju se različiti izleti, putovanja, razgledanja, te uz učenje jezika upoznajete i kulturu zemlje u kojoj se nalazite. U cijenu (koja se kreće otprilike oko 1000 eura za mjesec dana) je uključena nastava, svi nastavni materijali, sva događanja koja su povezana s institutom, te smještaj. Ukoliko si možete priuštiti ovakav način učenja stranog jezika, iskoristite to što prije, jer je ovo stvarno nezaboravno iskustvo. 

 

I eto, nakon ovog podužeg članka, stigli smo do super uzbudljivog dijela: nagradne igre! PONS vam je, drage naše čitateljice, odlučio darovati 4 poslastice iz njihovog asortimana, a to su: 

1. Početni tečaj španjolskog jezika 

2. Početni tečaj njemačkog jezika 

3. Poslovna prezentacija 

4. Poslovno telefoniranje 

S obzirom da su sve četiri nagrade vrhunske stvari, vjerojatno će se naći nešto za svaku od vas, a ono što vi morate napraviti je napisati nam u komentarima najneugodnije iskustvo zbog kojeg baš vama treba jedna od ponuđenih nagrada. Komentare možete ostavljati do subote u 12:00 h, a nakon glasovanja svih šminkerica objavit ćemo dobitnice nagrada. 

Nadam se da ste u ovom članku naučili nešto novo i da sam vam stavila bubu u uho što se tiče učenja stranih jezika i potaknula vas da barem razmislite o tome. Štetiti vam nikako ne može, a osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja povezan uz strani jezik vrijedi svih novaca koje uložite

  

Ovaj članak ima 73 komentara.

 • tammy

  Najneugodnije iskustvo vezano uz strani jezik: u francuskom se na više načina može reći “Idem spavati” (u doslovnom smislu – spavanje kao odmaranje hihi) – ali svaki način ima neku drugu konotaciju. S obzirom na to da mi francuski nije baš najjača strana, prošlo ljeto nakon podužeg razgovora s jednim simpa Francuzom – doslovno sam ga pitala hoćemo li ići spavati. Prevedeno s francuskog zvučalo je kao da ga zovem u svoj krevet. Nakon još dva pokušaja nakon kojih sam se još više zacrvenila – objasnio mi je razliku. I baš jučer se dopisujem s njim na fejsu, i već oko 2 ujutro zaključim kak sam umorna i OPET izvalim istu glupost, tj.praktički ga pozovem u svoj krevet :D Jej. A prošlo ljeto upoznala sam i Španjolce neke drage, pa bih voljela naučiti španjolski uz ovaj programčić :)

 • iris

  studiram i radim na području turizma u Hrvatskoj, i s obzirom da Njemci i Austrijci najviše posjećuju lijepu našu od svih ostalih gostiju, SVAKI put kad mi pristupe s nekom molbom ili pitanjem osjećam se neugodno… :placem:

 • Dea

  poznavanje što više jezika je stvarno blago i isplati se
  prekrasno je kada osoba zna puno jezika

 • Ivy

  Željela bih ‘Početni tečaj španjolskog jezika’.
  Imam već 7-godišnji, ajmo reć staž u gledanju sapunica hehe :D . Od malena sam gledala s bakama i tako. I naučila sam dosta toga. Mogu reći da znam puno više od svojih vršnjaka. Ali naravno da sigurno nisam ni blizu tečnom govorenju jezika.

  Često se dopisujem sa strancima na chatu, pa kad naiđem na Španjolca ili Meksikanca uvijek razmišljam jesam li dobro napisala nešto. Pa mali milijun puta za svaki slučaj provjerim na Google prevoditelju i onda pošaljem. Uvijek si razmišljam da će taj tamo negdje crkavati od smijeha kad pročita nešto glupo, što sam nehotice napisala. Znam,znam. Nije to ništa strašno. Ali opet, bilo bi mi drago kada bi pomalo usavršavala jezik i sve manje se služila Google prevoditeljem.

  Nije baš neko neugodno iskustvo, ali možda mogu spriječiti da se u budućnosti događaju. Znate ono; bolje spriječiti nego liječiti( ajmo reć da bi se ovo moglo primjeniti i u ovom slučaju) :)

 • MadnessInMethod

  haha, ti to sebi i struci reklamu radiš? ;)
  meni je velika želja da uz english i deutsch savladam i parlez-vous francais. pokušala sam s ponsom, ali kako nisam pratila francuske sapunice (inače, sapuničarski španjolski me spasio od gubljenja u centru barcelone, samo da se zna – puno se pokupi, nema što!), išlo je malo teže, a i nemaš nikoga da ti spravlja izgovor :(
  a tečaj… uvijek uleti nešto bitnije i hitnije za potrošiti tisućaka kuna :(

 • Une petite souris

  Odličan ti je članak <3
  Evo moje najneugodnije iskustvo, je bilo prije nekoliko godina kada sam bila u posjeti rodbini u Frankfurtu. I pošalje mene teta u trgovinu da kupim kruh i razna peciva za doručak, i ja sva ponosna krenem (jer učim već jedno 6-7 godina njemački i mislim si koliko teško može biti kupiti kruh). I tako izvrtim ja cijeli razgovor u glavi, pazim na gramatiku, ponavljam sebi u bradu što ću reći i dođem u trgovinu, kažem teti trgovkinji što mi treba, ona sve fino spakira i krenem ja na blagajnu. Pružim blagajnici što kupujem i dalje razgovor teče ovako: Blagajnica: 3.55E, Ja: Nein, nein, nein! (istovremeno pružajući joj novce) Ne znam je li rekla što nakon toga, ali me pogledala kao da mi fali koja u glavi. :huh:

 • biba1804

  mene je sram priznati,ali imam 21 godinu i eng i njem natucam! nikada nisam voljela strane jezike i nikada mi nisu isli…. a sada ih moram podhitno nauciti!!!! bar eng!!! :placem: :placem:

 • Maya

  E ja sam vam u životu svašta učila od jezika! Portugalski, katalonski, francuski, njemački, španjolski. Njemački 4 godine u srednjoj i shvatih da ništa ne znam i sad sam u školi stranih jezika. Jedino engleski znam kak spada, ostalo je za plakatŠpanjolski je problem. Tako se ja hvalim da sam studirala španjolski godinu dana, a kad me netko pita da nešto kažem, ne znam. Radim u jednom zabavnom parku (sezona)i stalno dolaze njemci i snađem se ja ok. I sad dođu zgodni španjolci i krenem ja kao pravit se važna i kažem Buenos dias, oni odgovore, a ja onako: :huh: Si, si :/ i prebacim se na engleski..Treba mi Početni tečaj španjolskog da se stvarno ne sramotim više na poslu :D pogotovo kad su ti španjolci svi zgodni… hm..vidiš..stvarno..

 • učiteljka

  hm, najveći trn u oku mi je njemački.
  učila sam ga osam godina. nakon završetka srednje škole, totalno sam ga izbacila iz upotrebe. no, tada sam se našla u njemačkoj, u živopisnom gradiću, prepunom velikodušnih i srdačnih ljudi. godinu nakon, put me nanio i u austiju, gdje sam se takođed susrela sa susretljivošću domaćina. a ja, nakon 8 godina učenja tog njemačkog s domaćinima sam pričala na engleskom!! a znate kako nijemci i austrijanci baš i nisu vični engleskom. sram me bilo.

  zato bi ja radije učila španjolski! :ljubav:

 • Mela

  Treba mi početni tečanj španjolskog jezika jer sam stvarno tudum za španjolski i kad god sam pokušavala gledati sapunice kao mala mama bi mi prebacila program jer one kao zatupljuju. Dopisujem se na puno chatova svjetskih jer mi je jakooo dosadno izgleda, umjesto da učim ili sl i često mi dođu španjolci, katalonci ili mexikanci na chat. Vecinom je to “trcanje” na google translate, na yahoo, traženje slika, čak ni tome ne vjerujem jer sam par puta baš lijepo bila izrugana. Zašto oni ne nauče engleski? :P Dopisivala sam se jednom davno s jednim meksikancem i ionako je islo tesko, kad me on jednom nesto pitao, a ja mislila da znači sasvim suprotno i rekla: da. I dodem, kazem cimerici sta je rekao i kazem na spanjolski a ona umre od smijeha. Lik je bio full ozbiljan i rekao je da ce doci u Hrvatsku jer se zaljubio u mene i kad me pitao dal cu se udati za njega ,ja očito pristala. Ni sad mi nije jasno xD Ugl, izbrisala sam profil i sve da me ne nađe i nikad ga vise nisam čula :P

 • Lolitta

  Oduvijek su mi išli strani jezici, a znam engleski, njemački i talijanski. Zadnjih par godina nisam se previše služila njemačkim i talijanskim pa bih se voljela prisjetiti, možda izvučem stare knjige…Oduvijek me privlačio Francuski i ruski, a u zadnje vrijeme i Turski odkad sam počela gledati Ezela :) Inače, Talijanski mi je dosta pomogao što se tiče Latinskog, ali i Španjolski razumijem ponešto upravo zbog Talijanskog…

  • Ellchy

   Ezel :ljubav: :ljubav: :weee:
   Ugodno s korisnim…

 • Malena

  Pa ovo vjerojatno neće biti najneugodnije iskustvo, ali morala sam probati. Znači, ja sam ogromni fan Španjolske nogometne reprezentacije, i dok je trajalo Svjetsko nogometno, naravno ja sam bila u sedmom nebu. Prijateljice su izluđivale. I normalno, pravila sam se važna. Ne zna bilo koja cura SVE o španjolskim nogometašima. Uglavnom, vraćale smo se s otoka trajektom ranije jer sam ja morala stići na utakmicu. I kraj nas su sjedili slatki stranci. Morala sam početi nabrajati igrače. Tada su mi se oni obratili na tečnom španjolskom. Ja sam se zacrvenila do ušiju i okrenula. Prijateljice su mi se smijale. Tada sam odlučila da moram nešto učiniti s tim, ali obaveze mi jednostavno ne dopuštaju neke drastične promjene. :placem:

 • jaoooo

  Ovakve članke mogla bi čitat cijeli dan. Ja učim taljanski(ponovo) i imala sam jednu neugodnu sitaciju koja definitivno ne zavrijeđuje tečaj ali mogu da je ispričam.
  Otišla sam kod momka na upoznavanje njegovih roditelja, sve cool, sve 5 dok me njegov rođak nije pozvao da pjevam s njim…naravno on je bio talijan koji je cijelu noč uporno pokušavao pričat samnom. Ja nisam razumjela ni jedne jedine riječi(iako sam “učila” jezik u srenjoj) ali mislim da sam jako dobro zabavila društvo jer su se svi smijali, cijelu noč :D Btw dali možeš preporučiti i koji drugi tečaj ili bilo šta drugo osim ponsa…

  • ja imam iskustva samo s ponsom što se tiče samostalnog učenja.. ali ako proguglaš malo, sigurno ćeš naći još neke koji se nude kod nas ili koje možeš pohađati preko interneta :wink: sretno!

 • Zoom zoom ;)

  U jednom hotelu,ulazila sam u lift i neki momak mi je na spanskom nesto rekao,valjda za dugmice lifta,pokazivao je na 5 sprat…Ja sam pokusavala da mu objasnim da ja zelim da se spustim dole,na prvi sprat,ali rekla sam nesto u stilu ‘Ja zelim da se pipnem dole’ i videla sam da me cudno gleda i smeje se,a tek posle kada sam drugarici ponovila sta sam mu rekla i pitala je zasto se smijao (ona zna Spanski,isla je na tecaj) ona mi je prevela sto sam mu rekla…I znate sto je najgore?! Vidjala sam ga svakog jutra na dorucku i u liftu,i svaki put me cudno gledao i smjeskao se…A steta,sladak je.

 • keetii

  Jezici su odlična stvar! Svaki put kad me netko od turista upita nešto informativno osijećam se tako moćno kad mu bez problema mogu pomoći. Stvarno super članak!

 • Adi

  …u takvim situacijama (na početku članka) ja većinom bolje ne razumit o čemu pričaju :D :D :D

 • roza

  učim engleski od vrtića bez prestanka(do srednje škole na sveučilištu a dalje u školi i na faksu),njemački od 4. osnovne,španjolski iz sapunica i pjesama te na super web stranici livemocha.com koja je kad sam krenula bila besplatna a sad se neki djelovi plaćaju hehe,al nauči se jako puno,a učila sam i francuski 2 mjeseca i prestala jer mi se nije svidjelo hehe.mogu se sporazumjeti s ljudima na ta 3 jezika,na engleskom mogu voditi i poslovne razgovore jer smo učili na faksu :p
  moram se pohvaliti da sam prije 2 godine radila na parkingu i imala 5minutni razgovor s obitelji Španjolaca koji su bili oduševljeni da netko barem natuca španjolski :D ne natječem se jer nisam imala negativnih iskustava.jezici mi jako leže,i vjerujem da zato jer su me roditelji od malih nogu “gurnuli” u taj svijet i stvarno sam im zahvalna na tome :)

 • Tintilinich

  Ja imam tek 15 godina pa neznam dal da uopče pišem tu, a i u školi ne učim njemački i španjolski, a jako bih voljela jer često putujem u Austriju i Njemačku.
  Ali imam jednu situaciju. Profesorica me na talijanskom pitala kako bih u Italiji naručila kavu. A ja sam rekla LA KAFA…-.-‘ (umjesto il caffe)…

 • lella

  setala sam gradom sa prijateljicom i zaustavili su nas policajci da nas zamole da jednoj japanki prevedemo zasto mora da plati kaznu. Engleski mi stvarno nije neki problem ali se uvijek nadje neka rijec koju nemas pojma kako se kaze… i trebala sam joj reci da ode do bankomata i digne pare a ja sam samo bubnula : you should go to “benkomejt” and take money. Ona me samo blijedo pogledala a drugarica je umirala od smijeha. zasto mi niko nije rekao da se kaze cash maschine?!
  moguce da imam i neugodniju situaciju ali trenutno imam lack of inspiration hahah.

 • creative_girl

  sljedeće ljeto idem u španjolsku na usavršavanje svoje struke,škola organizira,imamo taj projekt i svake godine ide neko drugo zanimanje u neku drugu zemlju (primjer,ove godine su konobari išli u mađarsku i 3 tjedna radili dobrovoljno u jednom njihovom restoranu)
  pošto španjolskog znam nešto malo iz sapunica dobro bi mi došao ovaj tečaj
  pošto si ni s engleskim nisam na “Ti” unatoč tome što ga učim već 6 godina :(

 • Teich

  wow,vec neko vrijeme pokusavam uhvatit vremena za neku skolu stranih jezika..zeljela bi nauciti spanjolski <3

  a najneugodnije mi je bilo kada su me dva simpatica stranca pitali za smjer a ja sam se sva saplela s tim svojim rašn-inglišom da sam ih krivo poslala.. :okej:
  nezna se ko je bio jadniji-ja ili oni =)

  • Teich

   uh sjetih se jos gore situacije..neznam kako sam to samo mogla zaboraviti..

   bili smo u parizu na maturalcu,s curama sam izasla van (u setnju parizom)..oko 3 ujutro smo htjele u hotel..osim sta mi je trebalo 20-ak min da nađem taksista koji barem natuca eng (iako niti jedna od nas nezna eng bas bajno),taksist nas je odvezao do krivog hotela (isto ime kao i nas samo na drugom kraju grada)..tako smo se nasle nas 4 same u sred pariza,da neznamo di smo,a vani nigdje nikoga..na kraju smo zaustavljale policiju koja nas je vozila u hotel…sreca pa se sve dobro zavrsilo..

 • ANA

  Ja govorim engleski skoro perfektno ucila ga od malena malo skola malo tv i ostalo i jako jako dobro govorim engleski.

 • kika*

  Hej Roza,
  napravila sam profil na stranici livemocha. com al se baš ne snalazim. Možeš mi molim te objasniti kak to funkcionira?
  Hvala! :)

  • roza

   pa,ne sjećam se kak sam krenula,al evo kak mi je trenutno.trebaš ispuniti svoj profil,upisati koje jezike znaš do sad i koje jezike hoćeš učiti.i zatim ideš na Learn and Practice i tam započneš novi tečaj(Enroll new course) i samo ideš po lekcijam :)

 • anamy

  pozdrav od jos jedne studentice njemackog i engleskog jezika koja je pohadjala tecaj spanjolskog :)

  • anamy

   btw. zavidim ti sto ti je Uvanovic redoviti profesor, nama je dolaske sa svakog drugog tjedna smanjio na jednom u mjesec i pol

   • MadnessInMethod

    jel još uvijek djeluje ko da je motku progutao? ;)

   • anamy

    ma ima covjek najludji hod… znas kako ga opisujem svojima? jeste culi za onu poslovicu da je tanka linija izmedju genijalnosti i ludosti? e on hoda po toj liniji :)
    ja ga obozavam :)

   • MadnessInMethod

    a lako ga obožavati otkako se oženio! e, da si upoznala i njega i višnju prije nego što su prstenčiće nataknuli, takve zlokobne maltretante se teško moglo naći!
    kažu da ljude ljubav omekša… on je pravi primjer za to :D

 • lia

  ja volim jezike, meni je to bas super…sad drugu godinu idem na internacionalno putovanje(krstarenje) sa faksom (smjer turizam), sa njemcima, fincima, spanjolcima i slovencima :) pre pre pre dobro…

 • TeiČČ :D

  2. Početni tečaj njemačkog jezika ali voljela bi probati i španjolski :) Uvijek se isplati probati nešto novo :) U školi učim njemački i engleski jezik..Njemački mi ide malo teže pa bi željela to usavršiti ali me i španjolski jako privlači :kitty:

  • TeiČČ :D

   Zapravo..Željela bi španjolski :) Hvala

 • anamy

  opet ja :) a vidis ja i moje prijateljice smo imale totalno drugacije iskustvo. ekskurzija, grcka, atena vec treci dan i setamo mi tako po gradu i komentiramo momke i ugledamo par preslatkih momaka i zakljucimo da su najbolji sto smo ih vidjele u grckoj malo se priblizimo kad oni grcki pricaju :) splicani na apsolventskom

  • anamy

   naravno da sma mislila rec pricaju hrvatski ;)

 • Učila sam njemački kroz cijelu srednju školu, ali sam imala nezainteresiranu profesoricu koja nam je samo davala ocjene po tome koliko se tko sviđao.
  Zahvaljujući njoj, doživjela sam mnoštvo neugodnih iskustava. Kad sam se upisivala na faks, zaokružila sam da ne znam njemački(studiram engleski) pa su me u referadi naknadno detaljno izrešetali kako to jer mi u svedodžbi piše da sam učila njemački 4 godine i trebala bih se upisati na napredni njemački, kolegij na kojem fali 1 student da bi se mogao održati.
  Koja sramota!
  A prošlo ljeto me na ulici zaustavila njemačka turistica, očigledno bolesna (imala je grčeve od trovanja hranom) a ja ju nisam mogla uputiti u ambulantu, udaljenu 3 ulice zbog nepoznavanja njemačkog a ona nije znala engleski pa sam ju doslovce samo vukla za ruku cijelim putem :huh: dok me ona samo blijedo gledala. Mislim da je mislila da ću je oteti ili nešto pa je počela vrištati a ja sam samo pobjegla u suprotnom smjeru…

  • Tvoja me priča totalno nasmijala :)

  • anamy

   mi smo zivjeli u njemackoj i moj brat je jezik potpuno zaboravio i tako mi jedno ljeto na moru i sa ujkom i ujnom dosla njemica sabrina koju je ujna cuvala i kazem ja bratu idi reci sabrini da idemo sladoled kupiti i moj pametni brat je isao u “rikverc” ispred n je pozivao je prstom i govorio “komm, komm, Eis….komm,komm,Eis…” i tako dobrih 20 minuta, srecom ova ga je poznavala pa ga se nije prepala ;)

 • PollyPocket

  Ja bih stvarno željela naučiti finski jezik ali to mi dosta teško ide jer ne vidim da ga baš ima po školama stranih jezika, niti kakavih priručnika. Trenutno ga učim uz pomoć nekakvih videića na internetu, preko serije koju sam davno snimila još na VHS dok se emitirala na HRTu i preko jadnih e-rječnika koji ne prevode dobro. Ali snalazim se i nadam se da ću jednoga dana skupiti novac da odem u finsku i tamo naučim jezik.

 • divaa

  Evo i od mene jedna naugodna situacija :D
  Bila sam prosle godine sa prijateljicom na moru u Dubrovniku i kad smo krenule na plazu zaustavio me neki ljubazan Spanac i kao upitao gdje se nalazi najblizi market. A ja i Spanjolski 0.o odgovorila sam mu da se nalazi jako jakooo daleko, a bio je 100 metara od nas.. Prijateljica me zezala barem 3 dana nakon toga ! :okej:

 • Ellchy

  Eto svako zlo za neko dobro: cure s neugodnim iskustvima mogu osvojiti nagrade. :wink:
  Ja nemam neugodnih iskustava (ok, ako se nekad ne mogu odmah sjetiti potrebne riječi i sl.), naprotiv, znanje engleskog i talijanskog mi je puno puta pomoglo kod upoznavanja zgodnih stranaca :ljubav:
  Sretno onima koje su se prijavile, neka iskustva ostavljena u komentarima su stvaaaarno neugodna :oops:

 • Minnie

  Ja volim jezike. Učim engleski od 4. razreda osnovne i zbilja ga želim totalno usavršiti. Njemački učim od 1. srednje, točnije godinu i pol. I mislim da ga nikada neću naučiti kako spada haha :) A velika želja mi je učiti talijanski (koji sam uzela na upisima za 2. jezik ali nije bilo mjesta u tom razredu pa su me stavili u njemački -.-‘). Kada završim srednju definitivno upisujem tečaj talijanskog. :)

 • stefania

  Tengo un amiga de Urugvai y ella me inseno hablar espanol (nunca antes ni una palabra sabia). Mi problema es que no se escribir (como puede verse) y ella regreso a su casa. Ahora falta un hora para mi para escribir un mensaje a ella :(

  Najsmjesnije je sto smo prva tri mjeseca poznanstva, ja i moja prijateljica Urugvajka pricale doslovno nogama i rukama :D

  • svaka čast :-D a što se tiče pisanja, nije uopće toliko loše, dapače :wink: da sam bar ja imala ovakvu priliku :)

 • ana_marija

  engleski i francuski :), iako preferiram fr
  a berlin ima posebno mjesto u mome srcu, način na koji se tamo osjećam, ljudi, obožavam ga…

 • lana

  Ja sam ovlasteni vodic za engleski, spanjolski, turski i francuski.Engleski ucim jos od vrtica skoro mi je kao maternji jezik.Francuski i spanjolski sam pocela u osnovnoj, takoder sam spanjolski usavrsila na Kubi na naprednom tecaju.A faks sam zavrsila u Turskoj.Mogu se sporazumijeti na talijanskom i portugalskom s obzirom da su slicni onima koje vec znam.Zelja mi je nauciti i ruski,a njemacki mi nikad nije legao niti mi se svida.Jezici su ono sto me najvise interesira i uzivam uceci ih, a i lakse je danas doci do posla :)

 • Ana.

  Biti IN zaista znači znati bar jedan strani jezik!
  Prošle godine, bila sam na ljetovanju u Umagu, oko mene je bilo tako zgodnih Talijana a ja neznam ni beknuti talijanski, baš mi je bilo krivo. :/
  Već pola godine idem na tečaj talijanskog i zaista je predivan jezik, napredujem dosta dobro jer me zaista zanima. 5 godina učim engleski i kažu da sam pravi Englez :D
  Španjolski natucam preko sapunica, a u zadnje vrijeme me zanima i turski iako se ne bih usudila ići na tečaj.
  Vjerujte, pravo je bogatstvo znat strani jezik!

 • LaLa

  Inace znam 3 jezika,engleski,talijanski i njemacki.
  U nedjelju sam na utakmici za Hajdukov rodendan stajala odma do ograde gdje je bio ulaz za Čehe tj. navijace Slavie.Na kraju utakmice nasi navijaci su poceli razmijenjivati rekvizite sa stranim,salove,kape,tako sam i ja cekala da dode neki dragi Čeh koji bi mi htio dati neki svoj rekvizit za moju kapu.I dosao je slatki Čeh mojih godina i htio mi dati svoju majicu,htio se mjenjati za moj dres,ja sam mu pokusala objasniti kako nemogu dati dres jer je tatin,no on nije razumio engleski,pokusala sam na njemackom ni to nije razumio :placem:
  dala sam mu svoju kapu i na papir napisala svoje ime.sutra dan me nasao na fejsu i uspijeli smo se preko google-a dogovoriti pa mi je poslao šal,tad sam shvatila da bi mogla upisati jos koji jezik jer ocito znanje 3 strana jezika nije dovoljno :mrgreen:

 • Iris Make-up Artist

  Ja odlicno pricam tri jezika nemacki engleski i italijanski dobro francuski i spanski zbog prirode mog posla svakako mi dobro dodju i mislim da svakako je lepo znati jezike

 • Vesela

  Meni je upravo prije nekoliko dana učiteljica iz engleskog rekla kako je vrijeme da počem učiti i treći jezik.Najvjerojatnije je da ću početi učiti španjolski.

 • darja

  Najneugodnije iskustvo mi je kada sam radila u turizmu, obavljala neke
  poslove, i naravno cijelo vrijeme obraćali su mi se stranci. Govorim jedino tečno engleski, a zaista obraćali su mi se na svim jezicima svijeta, tako sam doživjela puno neugodnih situacija. Jednom je neka Njemica, pretpostavljam zaglavila u toaletu i iz sveg glasa vikala “upomoć”. Bila sam odmah uz i čak 10 min mi je trebalo da skontam što želi. A nije mi strano ni sporazumijevanje rukama-nogama.

 • ana nirvana

  moje najneugodnije iskustvo je bilo kad sam bila prije 2 god u Italiji na izletu s razredom.Pošto ne znam talijanski,a nisam znala kako doći do jedne trgovine,pitala sam na engleskom ženu koja je prolazila.No žena nije znala engleski,pa me pitala znam li španjolski.Ja onako samouvjerena kažem da znam i ona mi krene objašnjavati.jedino što sam razumjela bilo je:nadam se da sam pomogla.toliko sam se zbunila jer je nisam ništa razumjela da sam zaboravila kako da joj zahvalim.to je definitivno bilo najneugodnije iskustvo za mene,još više zbog toga što obožavam španjolski jezik,ali i knjiženost.Nakon tog izleta odlučila sam naučiti španjolski,tako da se trenutno krećem pripremati za prijemni ispit na Filozofskom jer sam odlučila studirati španjolski.Mislim da bi mi ovaj tečaj pomogao u mojim prvim koracima i možda bi povećao mogućnost mog upisa na taj predivni faks. :)

 • majaaa

  mislim da si se mogla malo više potruditi oko ovog članka! Naime, na internetu postoji mnogo stranica koje te uče stranim jezicima i zašto onda plaćati škole, knjige, tečajeve ako nam je to svima dostupno ? Dobro, razumijem da ih reklamirate i imate koristi ali onda napišite barem sve do kraja.
  Za one koje zanima, evo već 3. tjedan učim njemački jezik preko ove stranice http://www.livemocha.com/learn/view
  i odlična je! sve pohvale! možeš izabrati jezik koji god želiš i učiti putem tečaja na kompu, ili te netko iz te zemlje može podučavati, naravno i ti možeš, ako želiš i imaš vremena, učiti nekoga tko uči hrvatski ili neki drugi jezik koji dobro poznaješ!
  Pozz svima i bez ljutnje

  • Ja sam u članku napisala načine učenja stranih jezika koje sam ja isprobala i za koje znam da valjaju. Za ovu stranicu nisam čula i hvala što si nam ju otkrila, a što se tiče reklame – mi nemamo nikakve koristi od toga, nego vi – jer ste vi te koje ćete pokupiti nagrade. A i u FAQ možeš vidjeti da ovdje predstavljamo proizvode o kojima mozemo pričati iz vlastitog iskustva, te nismo plaćene za reklame (ukoliko nije drugačije navedeno). :wink:

  • Luna

   Mora se plaćati to :((

 • TeiČČ :D

  Najneugodnije iskustvo:Bila sam na moru sa svojom sestričnom iz njemačke a ona mi je rekla da sam glupa ali ja (glupača :D ) sam rekla danke i počela govorit ich bin Silly i svi na plaži su se počeli smijati…:D sa španjolskim se još nisam susretala pa zato…željela bi španjolski jer njemački već govorim ;)

  • TeiČČ :D

   uhh nešš mi zablokiralo pa dva puta napisalo…sorry :/

 • TeiČČ :D

  Najneugodnije iskustvo:Bila sam na moru sa svojom sestričnom iz njemačke a ona mi je rekla da sam glupa ali ja (zbunjena xDD :D ) sam rekla danke i počela govorit ich bin Silly i svi na plaži su se počeli smijati…:D sa španjolskim se još nisam susretala pa zato…željela bi španjolski jer njemački već govorim ;)

 • Barbara

  Iako sam mlada svjesna sam koliko je važno znanje stranog jezika. Jednom je moj tata na plaži sreo Njemca koji je šetao s muškim psom. Buduću da mi imamo istu takvu žanku, koja nije bila s nama, tata se htio pohvaliti pa je rekao: “I have girl dog.” Čovjek se dobro nasmijao, shvatio je da moj tata ima takvu žanku, a ne da je njegova djevojka (moja mama) pas. Lijepo nas je nasmijao.
  Ja bih željela Početni tečaj njemačkog jezika ili za moju mamu Poslovna prezentacija(engleski). Bojim se nešto požaljeti za tatu jer mislim da on to ne bi koristio.

 • jackie

  iako me španjolski isprva privukao pomoću sapunica u osnovnjaku, nikad zapravo nisam upisala tečaj jer stalno odgađam za iduću godinu kad ću ‘definitvno krenuti’ na španjolski…i eto,godine i godine nakon, još nisam:( ali me ovaj članak definitvno podsjetio na tu davnu želju i možda je vrijeme da prosurfam ponude škola :)

 • ninaaa2809

  zaljubljena sam u Njemačku! Moj san je nakon završetka fakulteta otići raditi i živjeti u tu prekrasnu zemlju! Pošto često posjećujem rodbinu, a nikako da usavršim jezik, često puta se znam crvenjeti kada mi netko nešto govori (ja razumijem) a neznam kako odgovoriti. Toliko se trudim naučiti njemački i želja je toliko velika da sam pomoću online tečajeva počela polagano učiti, no shvaćam da mi je potrebna i stručna pomoć u učenju. Tako da stvarno želim taj tečaj iz njemačkog jezika jer mi je potreban! Hvala! :)

 • Mixy

  ja sam španjolski naučila uz sapunjare i RBD hahaha njemački mi je zanimljiv al nekako je gramatika kompicirana engleski znam ko vodu pit

  • anamy

   draga moja najkompliciranija gramatika ti je u hrvatskom, jedino sto je u njemackom problem su clanovi zato sto ih mi u nasem jeziku nemamo pa ih je malo tesko shvatiti…

 • ButterflyEffect

  učila sam španjolski jednu godinu u srednjoj i mogu reći da se prilično lako uči! ipak, kada odem u italiju (inače sam cijelu srednju, pol osnovne a i na faxu učila talijanski)toliko se zbunim da više nisam sigurna koji je koji jezik! Počnem parlati na nekom hibridnom talijansko-španjolskom i onda me prodavačice gledaju kao da nisam normalna! :roll:

 • njemacki?

  Nikada nisam mislila da cu ovo reci, ali biram pocetni tecaj njemackog jezika :-)

  Moja prica bas i nece biti najneugodnije iskustvo, ali mislim da ipak vrijedi citanja :-)

  Uglavnom, nikada nisam voljela njemacki – imala sam ga prilike uciti godinu dana u osnovnoj skoli i cetiri godine u srednjoj skoli i uvijek sam izbjegavala uopce otvoriti knjigu.

  Danas sam zaposlena u tvrtci u kojoj se svakodnevno koristim engleskim jezikom, ALI (pre)cesto dobivam i mailove na njemackom i vjerujte mi nije bas ugodno prevoditi si mail s google translateom i onda odgovarati na takav mail.

  Jednom sam cak morala editirati neki tekst na njemackom od nekoliko stranica, i prevoditi neke recenice s njemackog na francuski! (ne znam niti jedan ni drugi iako sam oboje ucila u skoli :/).

  Uz to, decko mi ima rodbinu u Njemackoj, bili smo tamo ove godine i ici cemo opet vjerojatno i ja se osjecam kao najgluplje stvorenje na svijetu kada oni svi pricaju a ja sjedim i smjeskam se.

  Da, reci cete imala sam svoju priliku (i vise njih), ali vjerujte mi da dobijem trecu priliku nju bih definitivno iskoristila jer ocito ispada da mi je njemacki sudjeno da naucim, bilo milom ili silom!

  Mozda bas zato jer ga nikada nisam voljela! :-)

 • ana nirvana

  kad će rezultati?

 • JuicyFruit

  ja sam njemački i engleski progovorila s 4 godine :D obožavala sam gledati crtiće na tim jezicima.imam i rodbinu iz njemačke pa sam odmalena “oponašala” kako su oni pričali tak da sam pobrala i naglasak.sad u školi učim talijanski i super mi ide.definitivno ću upisati još koji tečaj jer vidim da mi idu strani jezici :D

 • tea

  učim korejski :ljubav:

 • Coco

  Ne mogu riječima opisati koliko OBOŽAVAM Goethe Institut! :)

  Prvi puta sam se upoznala s GI-om u 1. razredu srednje škole kad je mama predložila da provedem 3 tjedna u Njemačkoj (Byern) na ljetnoj školi. Prvo nisam bila oduševljena, iako sam već sudjelovala u takvim programima više puta u osnovnoj školi,ali u Engleskoj. Nakon ta 3 tjedna moj pojam savršenog ljeta se promijenio za 360 stupnjeva i nisam mogl zamisliti ljeto bez Goethea. Sudjelovanjem u Goete Institut kampovima za srednjoškolce (ove godine planiram onaj za studente) Njemački sam dovela na zavidnu razinu i izgubila strah od korištenja jezika u svakodnevnoj konverzaciji,a usput sam polagala diplome i na kraju dobila onu koja mi omogućava studiranje u inozemstvu (C1). Usput sam upoznala i zavoljela njamačku kulturu (od popularne glazbe, filma do klasične književnosti). Upoznala sam mlade iz cijelog svijeta i s mnogima sam ostala u kontaktu i posjetila njihove domovine. Usput sam izvježbala engleski i francuski,a izgubila sam mnoge predrasude o ljudima iz drugih kultura.

  P.S. Obožavam tvoje članke. ;)

 • Ivana Iki

  voljela bi dobiti tečaj španjolskog jezika jer sam do sada i puno puta pomogla strancima da se snađu u Zagrebu…govorim njemački i engleski, ali bi jako voljela naučiti i španjolski…stranci koji se nađu u Zagrebu često mi prilaze kako bi me pitali gdje trebaju ići ili gdje se nešto nalazi, a kada bi znala i španjolski to bi bilo još bolje.. očito im izgledam jako pristupačno.. također planiram posjetiti Španjolsku i svakako bi htjela znati neke osnove da se baš ne osramotim..=)

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)