dm Savjetnik za zdravo sunčanje i UV narukvica

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 04.06.2010.

U dm-u se od 1. do 30. lipnja mogu, u zamjenu za 10 bodova na active beauty terminalu, dobiti Savjetnik za zdravo sunčanje i narukvica s indikatorom razine UV zračenja. Da, i mene je zainteresiralo istog trena kada sam dobila newsletter mail. Zavirite da biste saznali o čemu se radi.

Naime, u tijeku je dm-ova inicijativa za zaštitu od sunca. Možete ju podržati na razne načine, o kojima možete pročitati više na njihovim službenim stranicama (tu su dva linka). Saznavši za ovu hvalevrijednu akciju, posjetila sam njihovu stranicu i požurila do najbližeg dm-a te zamijenila svojih teško zarađenih 10 bodova za narukvicu i savjetnik :) Pa evo što dobijete za te bodove.

savjetnik i narukvica 

Radi se o “savjetniku” koji ima svega četiri stranice, a navodnici su tu jer mi ništa novo nisu rekli. Ima nekoliko odlomaka u kojima opisuje kako je zaštita veoma bitna, pa čak i kada se ne sunčamo te da se uvijek mažemo kremama i kremicama. Iskreno, baš me briga za savjetnik jer sam ionako pikirala narukvicu :)

 Narukvica je okrugla i relativno tanka te načinjena od silikona. Na njoj su udubljene riječi “Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu“, koje su ujedno i slogan dotične inicijative, a preuzete su iz najpoznatije melodije mjuzikla “Jalta, Jalta”. Također, osim slogana ima i dva dm-ova loga. Inače je, bez velike izloženosti sunčevoj svjetlosti, bijele boje.

boja u unutrašnjosti 

Malo sam se pribojavala da se radi o jednokratnoj narukvici, ali sam se , na sreću, prevarila. Ova narukvica ima u silikonu ugrađene indikatore za UV (ultraljubičasto) zračenje zbog kojeg tamnimo na suncu, ali i može izazvati rak kože. Kada dođe kontakt s UV zrakama, narukvica počne mijenjati boju prema ljubičastoj, i to prilično brzo. Štoviše, već nekoliko sekundi nakon izlaska na otvoreno boja je postala lagano ružičasto-lila.

 boja nakon 20 sekundi izloženosti dnevnom svjetlu na oblačnom vremenu

 Povratkom u zatvoren prostor narukvica jednakom brzinom ponovno postaje bijela.

 razlika između boje na otvorenom po oblačnom vremenu (lijevo) i u zatvorenom prostoru (desno)

 Naravno da boja može biti još intenzivnija jer su fotografije uslikane po trenutnom, oblačnom i kišovitom vremenu.  Sad zamislite koliko će se ljubičastiti kada počne pržiti sunce :) Inače, narukvica ima (ugrubo) četiri boje za svaki od intenziteta UV zračenja: bijela (nisko zračenje), lila (umjereno zračenje), srednje ljubičasta (visoko zračenje) i tamno ljubičsta (vrlo visoko zračenje).

nakon jednominutnog izlaganja oblačnom vremenu

Citiram što piše na zadnjoj stranici savjetnika o narukvici: Prilikom izlaganja suncu, narukvica mijenja boju od svjetlije prema tamnijoj nijansi ljubičaste, ovisno o porastu jačine sunčevih zraka. Narukvica zadržava svoju funkciju kako na zraku, tako i u vodi. Neka vam bude na ruci i upozorava na razinu štetnog zračenja.

 Što mislite o ovakvim narukvicama? Posjedujete li već jednu ili ćete ju otići nabaviti? Je li vam žao zamijeniti bodove?

Close
Dunja Stojevski (Cydonia) studentica je molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultet...

Ovaj članak ima 28 komentara.

 • Brza nema šta! :weee: Malo mi je žao zamijeniot bodove, jer su kako si napisala, teško zarađeni, ali mislim da ću si nabavit to čim zaprži sunce! Kad si malo bolje razmislim, nije to loše! :okej:
  Jesu to oni nokti još od subote? :kitty:

  • Cydonia

   Ma bodove ću ponovno skupiti, ali narukvica neće još dugo biti na zalihama :wink:
   Da, to su oni nokti :)

   • Omg, tak ti dugo drže…a to su šljokice pa zato! :weee: sviđaju mi se! :weee:

   • Cydonia

    Hvala :weee:

 • Eva

  da, baš sam ju neki dan uzela i počela ju nosat okolo. mogla bi postat pravi mali hit, barem nakratko :)

  • Cydonia

   Da, kad se sjetim kako su se nosile prije koju godinu te gumene. Tko zna, možda se opet vrate :) Ali meni se pogotovo sviđa što poljubičasti :ljubav:

 • sanja

  hehe ja isto mislim razmijeniti samo zbog narukvice :D

  • Cydonia

   fućkaš savjetnk ;)

   • sanja

    naravno, već i vrapci na grani znaju sve o suncu :D

   • Cydonia

    baš. narukvica je bitna ^^

 • IcyLips

  I ja bi ovu narukvicu!! :placem:

  • Cydonia

   A šta da ti kažem – trk do prvog dm-a :D

 • roza

  ode roza u dm danas po to :D super je :D bodovi se skupe taj čas haha

  • Cydonia

   Vidim da se i tebi sviđa :okej:

 • Barbara

  i ja sam sebi uzela jednu..
  nosila sam prije slicne narukvice sto su se prodavale za dobrotvorne svrhe, i super mi je i ova.. da barem ima raznih boja.. :)

  • Cydonia

   da, baš bi bilo fora da se mijenja u više boja

  • da barem ima ja bih uzeo plavu ili zelenu :placem:

 • KiaraMagicEye

  Imam ju i ja! I predobra je! A savjetnik uistinu ne sadrži ništa novo..

  • Cydonia

   a savjetnik je čisto uništavanje šuma xD
   šalim se :)

   • KiaraMagicEye

    Pa dobro kažeš hehe..

    Ali glavno da mi imamo narukvicu..

   • Cydonia

    o da. narukvica rula :D

 • koliko je ta narukvica realna ne znam (u hladu je već došla do druge ljubičaste), no super je što mijenja boje pa je fakat zabavna za nosit!

  • Cydonia

   u hladu je manje zračenje jer nije na direktnom suncu. u svakom slučaju, dobro je što ima trenutnu promjenu boje, a ne da se mora čekati dugo da promijeni boju.

 • Joj ja ne volim takve narukvice, on silikona..
  Furale su se jedno ljeto i bas su mi se zamjerile! :D

  • Cydonia

   ajme, što su ti jadne skrivile da su ti se zamjerile? :)

 • I ja sam danas nabavila jednu! Dečko mi ju je ukrao (meni je prevelika) i sad ju on nosi. :-D Imamo neka lijepa sjećanja vezana uz te gumene narukvice koje su se nekad nosile pa zato <3

 • Shtrudla

  stane ta narukvica na nogu? :S

 • Wonderwoman

  Malo sam zakasnila s komentarom, ali evo, imam i ja tu narukvicu i ne kužim neke stvari.

  Prije tri godine, više, kad sam je tek dobila i počela koristiti, narukvica je super funkcijonirala, baš onako kako je opisano u gore navedenom članku. Sijećam se to se pretvorilo u intenzivno ljubičatu boju čim sam izašla iz kuće. Funkcioniralo je i pod morskom vodom i sve je bilo super cijelo ljeto.
  Onda se dogodilo da sam se preselila u drugu državu, Koreju, narukvicu sam ponijela sa sobom, ali sam potpuno zaboravila na nju. Spremila sam je u ladicu s ostalom kozmetikom, nakitom i sl. stvarima i evo, sad, neki dan sijetim se je opet i mislim si, baš da je iskoristim – u Koreji UV zrake nisu tako jake kao u Hrvatskoj, ali sijećam se da sam bila dosta potamnila u tijedan dana što sam se makla iz Seoula dok sam bila na izletu u jednom primorskom gradu.
  I eto, dakle, stavim ja tu narukvicu opet prilikom kratkog izleta u istom tom gradu i ništa, boja se ne mijenja, mrtvo. Baš se potrefilo oblačno vrijeme, doduše, mislila sam, ono – inače je ovdje sunce malo slabije, k tomu još i oblačno, to je valjda to. Ali evo nešto sunca, pogled na narukvicu – bijela. Sad sam već počela sumnjat, da se nije pokvarila? Malo kasnije, ruke moga dragoga (dečko i ja idemo zajedno na izlete) crvene, on izgorio brižan, a narukvica? Bijela bjelcata, cijelo vrijeme. Očito dakle da problem nije u korejskim sunčevim zrakama.

  Nije mi jasno, dakle, ako se narukvica drži na tamnom mijestu i ne koristi se dugo, prestane funcionirat? Kemijski elementi koji omogučavaju detektiranje UV zraka ishlape? Je li moguće da se ta narukvica opet aktivira? Baš mi je bilo cool imati narukvicu sa specijalnim efektom….

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)