Najdraži i najkorišteniji kistovi za šminkanje

Objavljeno u Recenzije, autorica: - 27.09.2014.

Nedavno je DashOfBlue napisala članak o svojim kistovima za šminkanje, a to me ponukalo da i sama napravim isto. Mislim da je ovo jedan od najtežih članaka koje sam morala pisati jer je jako teško od preko 120 kistova izabrati one koje bi izdvojila kao najbolje, najdraže i najkorištenije. :)

IMG_3771

Kistove ću opisivati od prvog prema zadnjem, tj. od gore prema dolje kako ih vidite na fotkama.

Krenimo od kistova za puder. 

IMG_3688

Prvi je Real Techniques Powder kist. Malo je reći kako volim ovaj kist! Osim prekrasne mekane sintetičke dlake, velike površine i drške koja odlično leži u ruci, on savršeno blenda proizvode u prahu ili kamenu koje koristim za fiksiranje tekućeg pudera.  Kupila sam ga u Bootsu u Londonu po cijeni od oko 100kn, a možete ga naći i na iHerbu, službenoj RT stranici i mnogobrojnim online shopovima.

Kist u sredini je Illamasqua Blush Brush. Iako je namijenjen nanosu rumenila, ja ga više volim koristiti za tekuće podloge malo rjeđe teksture jer ih jednoliko i lijepo rasporedi i blenda. Dlaka mu je također sintetička, gust je i daje lagani otpor, no i dalje je mekan i ne grebe. Cijena mu je oko 300kn na Illamasqua prodajnim mjestima ili webshopu.

Zadnji kist je jedno vrlo ugodno iznenađenje sa Ebaya. Sasvim slučajno sam ga naručila jer sam primijetila kako nalikuje Real Techniques kistovima koje jako volim. Pokazao se kao savršen kist za teže, tj. guste pudere kao što je npr. Revlon Colorstay koji obično njime nanosim. Kist je ravno rezan, sintetski, relativno guste dlake, ali i dalje mekan. Aplikacija pudera je uz njega zaista brza i jednostavna, a jedina mana mu je pranje. Naime, treba mu nekoliko ispiranja kako bi se puder uklonio iz njega. Cijena mu je bila oko 15 kn na Ebayu.

Ostali kistovi za lice.

IMG_3700

Prvi na fotki je Illamasqua Powder brush koji najčešće koristim za aplikaciju bronzera. Mekan je i lijepo blenda pigment po licu. Meni osobno je premalen za njegovu prvotnu namjenu (puder u prahu) jer preferiram veće kistove kao gore spomenuti RT Powder kist. Cijena ovog kista je oko 400kn na Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Drugi po redu je Sigma F15, zaobljeni duofibre kist. Njega koristim za nanošenje jako pigmentiranih rumenila jer omogućava lagani nanos, ali također i za highlighter. Njega možete nabaviti na službenoj Sigma stranici po cijeni od oko 170kn + poštanski troškovi.

Treći kist po redu je Illamasqua Highlighter brush koji mi je jedan od omiljenih kistova općenito. Radi se o malom, zaobljenom kistu koji je čvrst i kompaktan te savršeno služi za konturiranje kremastim proizvodima, kremasta rumenila, blendanje korektora na veća područja i slično.  U svakom slučaju, volim ga u kombinaciji sa proizvodima koji nisu suhi jer u tom slučaju daje maksimum. Cijena mu je oko 250kn na Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Zadnji po redu je slavni MAC 109, kist za konturiranje. Za tu svrhu je odličan i zaista lijepo nanosi pigment na lice, ali ga jako volim koristiti i za rumenilo te highlighter. Recimo da je ovo moj izbor ako bi morala odabrati jedan kist za to troje – konture, rumenilo, highlighter. Cijena mu je oko 270kn u MAC dućanima, iako ovisi u kojoj državi ga kupujete (u Americi je MAC u pravilu jeftiniji, a u Engleskoj gdje ga ja kupujem je skuplji).

Kistovi za korektor i detalje na licu.

IMG_3721

Prvi po redu je Real Techniques Setting brush koji koristim za blendanje neutralnih sjenila ispod obrva, za fiksiranje pudera na kapcima i ispod oka te za lagani highlight obraza ili trokuta ispod oka. Kist je vrlo mekan i multifunkcionalan pa nije ni čudo što posežem za njim gotovo svaki dan. Cijena mu je bila oko 70kn, a kupila sam ga na Pink Pandi.

Drugi je Illamasqua Smoothing brush. Ispva me ovaj kist jako zbunio i nisam znala što točno sa njim raditi, ali na kraju se pokazao kao savršen za “zaglađivanje” korektora, osobito na području oko oka. Zaobljenog je i koso rezanog oblika, od čvrste, malo duže sintetičke dlake. Njega najčešće koristim kada šminkam druge i uvijek sam jako zadovoljna sa efektom koji daje. Cijena mu je oko 210kn na Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Kist u sredini je moj najdraži kist ikada. Da moram birati jedan kist koji ću koristiti do kraja života, to bi bio ovaj. Radi se o Illamasqua Blending Brush 2 koji je nažalost povučen iz prodaje, a to je po meni najmultitasking kist ikada. Nanošenje tekućeg pudera, korektora, konturiranje, highlight, nanošenje sjenila, blendanje…ovaj kist može sve to. Mislim da mu je cijena bila oko 220kn kada sam ga kupovala, a mogu slobodno reći da vrijedi i puno više.

Četvrti kist je mlađi brat prethodnog, Illamasqua Blending brush 1. Manji je od dvojke i pogodniji za manja područja. Ja ga preferiram koristiti za kremaste proizvode s obzirom da je sintetski, tako da za njim posežem kada blendam podlogu ili olovku na kapcima, korektor na podočnjacima ili kada želim savršeno izblendati puder ili korektor na manjim područjima, npr. oko nosa i usta. Cijena mu je oko 210kn na Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Zadnji je Sigma F75, klasičan plosnati kist za korektor koji u biti najviše koristim za vađenje Revlon Colorstay pudera iz bočice :D. Cijena mu je oko 100kn.

Kistovi za oči.

IMG_3727

Prvi je Sigma E45, moj must have za definiranje pregiba kapka. Kako najčešće na očima nosim svjetlije sjenilo i tuš, volim pregib naglasiti tamnijim sjenilom i tu ovaj kist odlično uskače. Dovoljno je mekan da lijepo blenda, a opet zašiljen kako bi pigment koncentrirao na jedno područje. Cijena mu je oko 100kn na Sigma stranici ili Pink Panda webshopu.

Sljedeći je Sigma E20, kratki plosnati kist koji je idealan za nanošenje sjenila iz liniju donjih trepavica, kao i za pojačano doziranje boje na kapcima ili aplikaciju uz trepavice. Čvrst je i njime je nemoguće blendati, ali mu je isplativost pigmenta jako velika. Cijena mu je takošer oko 100kn.

Treći po redu je MAC 239, jedan od onih kistova za koje ste morali čuti ako pratite blogove ili beauty youtube kanale :) Mislim da svaka makeup entuzijastica ili ima ili želi ovaj kist! On svoju funkciju odlično opravdava jer jako lijepo i jednoliko nanosi sjenilo na kapak. Kod njegovog korištenja treba koristiti tapkajuće pokrete jer tako ostavlja najviše sjenila na kapcima. Cijena mu je oko 200kn (u Engleskoj).

Zatim slijedi no name kist sa Coastal Scentsa koji mi je favorit za fino blendanje. Naime, ovaj kist je zaista mekan, fluffy i lijepo raspršuje pigment sjenila te ga koristim kod lookova u kojima je blendanje najbitnija stvar. Cijena mu je bila par dolara na rasprodaji na Coastal Scentsu.

Za sličnu stvar koristim i idući kist, Sigma E35. On odlično blenda, no nedostatak mu može biti veličina zbog koje će se oni sa manjim kapcima vjerovatno prije opredijeliti za jedan od kistova koji slijede. Cijena Sigma E35 kista je također oko 100kn.

Na kraju se nalaze tri kista koji vam vrlo vjerovatno djeluju potpuno identično. Oni to i jesu, izgledom i funkcijom, iako se radi o trojcu koji se poprilično razlikuje u cijeni. Prvi je Sigma E25 (oko 100kn), drugi je no name kist sa Coastal Scentsa (oko 25kn), a treći je slavni MAC 217, najpoznatiji kist za blendanje (oko 190kn). Tu se postavlja pitanje je li cijena najskupljeg opravdana. Odgovor je kratko i jasno – ne. Ja osobno ne vidim nikakvu razliku kada koristim MAC, Sigmu ili ovaj sa Coastal Scentsa. Sva tri jednako blendaju i ne mogu niti jedan izdvojiti kao bolji. Zato, ako ste maštale o famoznoj 217-ici, uštedite novac i naručite puno jeftiniju verziju sa Coastal Scentsa.  Koristim ih za blendanje sjenila te ponekad korektora, iako to izbjegavam jer su od prirodne dlake pa ih je teže oprati nakon kremastih proizvoda.

Kistovi za oči, obrve i usne.

IMG_3754

Prvi na fotki je Illamasqua Concealer brush koji ne koristim za korektor već za nanošenje ruža na usne. Preferiram ga jer je veći, zahvaća veće područje i sa njim popunim usne u roku par sekundi. Cijena mu je oko 190kn na Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Idući, Essence kosi kist, također koristim za usne, ali za fino definiranje i obrubljavanje. Sa njim mi je puno lakse napraviti preciznu liniju usana jer je malen i čvrst, ali nedostatak mu je pto se brzo “ocufa” pa ga svako toliko opet kupujem, ali s obzirom da mu je cijena oko 15kn, to nije problem.

Illamasqua Angled brush je kist koji najčešće koristim za obrve. Što reći o njemu? Čvrst, kratke koso rezane dlake, tanak u presjeku i idealan za precizno definiranje obrva, ali i za blago popunjavanje. Cijena mu je oko 180kn.

Sljedeći je Illamasqua Smoulder brush – maleni, okrugli kist zaobljenog vrha koji je savršen za precizno apliciranje sjenila u unutarnji kut oka ili za blendanje npr. olovke uz donje trepavice. Jedan je od onih kistova koje nisam ni svjesna koliko u biti često koristim. Cijena mu je također oko 180kn na  Illamasqua prodajnim mjestima i webshopu.

Predzadnji je no name kist za Coastal Scentsa koji koristim za istu svrhu kao i Illamasqua Smoulder brush, jedina je razlika što je ovaj plosnatiji i nešto veći. Ne sjećam se točne cijene jer sam ga kupila na sniženju, ali radilo se o par dolara.

Zadnji je također kist sa Coastal Scentsa koji imam već godinama. Rekla bi da je to blago zaobljeni pencil brush sa kojim najčešće blendam sjenilo u pregibu kada želim veći intenzitet boje ili uz donje trepavice kada želim da se pigment bolje rasprši. Također posluži i za apliciranje shimmera u unutarnji kut oka kod npr. smokey eyesa. Cijene se također ne sjećam jer ga imam više od 5 godina.

Kistovi koji su na putu da budu favoriti.

IMG_3761

Ove kistove imam prekratko da bi ih mogla izdvojiti kao najdraže, ali su me od početka oduševili i zaslužuju biti spomenuti u ovom članku :)

Prvi je Real Techniques Cheek Brush iz seta Nic’s Picks koji sam recenzirala ovdje. Obožavam ga jer savršeno nanosi tekući puder, ali i kremasta rumenila. Dlaka mu je jako meka i nježna, ali daje savršen otpor koji rezultira besprijekornom podlogom. Jedina mana mu je što se poprililno teško opere. Cijena Nic’s Pics seta je oko 270kn na Pink Pandi gdje sam ja nabavila svoj, a nažalost se trenutno ne može kupiti odvojeno :(

Sigma E68 je must have za ljubiteljice naglašenih obrva kao što sam ja :) Izuzetno preciznog vrha, plosnat, ostavlja tanke linije….milina. Moram vidjeti hoće li se sa vremenom dlake razići jer će to odlučiti je li mi favorit ili nije :) Cijena mu je stotinjak kuna.

I napokon, zadnji kist :D Također iz Real Techniques Nic’s Picks seta, kosi kist za sjenila. S obzirom da je sintetski, primijetila sam da ja vrlo dobar za guste korektore poput Artdeco kamuflaže te da jako fino blenda kremaste proizvode.

To je to što se tiče mojih najdražih i najkorištenijih kistova za šminkanje :)

Dijelimo li možda neke favorite? Koji su vam omiljeni kistovi? Koje bi voljeli probati?

Close
Blanka Bare (Variola) jednostavna je djevojka iz Karlovca s neobičnim interesima. Po struci je medic...

Ovaj članak ima 42 komentara.

 • DashOfBlue

  Bas cekam da mi dode ovaj fejk real techniques :D odlicno! A ovi ostali, ne znam kojeg bi prije htjela imat :lol:

 • Leah

  Fijuuu… U ovom članku su navedeni kistovi vrijedni vise od 4000 kn, ako sam dobro procijenila. Ti stvarno bas jako voliš make-up!
  Moja “kolekcija” se sastoji od dva kista iz Oriflame-a i jednog iz Avona, te par no name kistica za sjenila… A najbolji alat su mi i dalje mojih deset prstica :sramise:

  • Pa s obzirom da sam vizazist, vecina toga je potreba ;) Ali nije tajna ni da sam makeup entuzijast :D

   • Daisy

    Skupe se oni lako poslije duljeg vremena.
    Meni je do prije par godina bilo nezamislivo i nedostizno imat veci broj kistova, a onda se dogodi da nesto kupis, nesto dobijes na poklon, odes u parfumeriju po sjenilo i upadne ti u oko stand s kistovima… Pogotovo ako uzmes u setu. joj.

   • I ja sam pred recimo 5 godina imala par kistova…doduse tada je bilo malo teze doci do njih, nisi bas imao neki izbor :) Ali kad jednom krenes, tesko je stati :D Neki kupis, neki posaljes u mirovinu, neki se ofuca ili raspadne i tak u krug…
    Evo meni stize jos 25 komada jer jednostavno nikad dosta :lol:

 • Kristinna

  Ajmee, divote :kima:
  I ja sam do prije godinu dana mislila da ništa nije bolje od prstiju za stavljanje pudera i sl..
  Ah, u kakvoj sam samo zabludi bila ;)

  • Uh, ne pamtim kad sam zadnji put stavila puder prstima :D Slazem se da sa kistovima to sve skupa daleko bolje izgleda :)

 • softtouch

  Ti ovo bas sve koristis? Odlicna kolekcija, vidi se da volis make up. Ja sam se totalno odvikla prstica, uvijek koristim kistove, ali su svi jeftiniji sa ebaya, neki sa elfa, neki avonovi, deborah i art deco i totalno sam zadovoljna.

  • Koristim i vise :lol:
   Jos nisam isprobala Deborah, navodno su jako dobri :)

 • Eleanor

  Super članak :D milina je gledati ove kistovee :D moram naručit ovi fake s ebuy-a hahahahah ,a ovi Coastal Scents kistovi gdje ih kupuješ online ili?

  • Dap, narucila sam ih direkt sa Coastal Scents stranice :) Oni cesto imaju akcije, a za prosli black friday je bilo 50% off tako da su bili gotovo pa dzabe (ali postarina je malo poveca ;( )

 • Sanda

  Imas li link za ovaj kist s ebay-a za tekuci puder? Zelim ga. Jako. :lol:

 • Iva

  Koji kist koristiš za nanošenje tekućeg pudera? Koji je kist najbolji za blendanje tekućeg pudera?

  • Kristinna

   Meni je odličan Buffing brush od Real Techniques, a i cijena mu je sasvim ok…Uzela sam cijeli set na IHerb, i s popustom na prvu kupnju, zaista se isplati :)

   • Meni osobno oni ravno rezanog vrha kakav je drugi na prvoj fotki :) Iako je i RT Buffing super, kao i Expert face brush ili Cheek brush koji sam opisala iza zadnje fotke.
    No opet ovisi kakav puder koristis, ja osobno one rijetke teksture vise volim nanositi sa kistovima koji su meksi i manje zbijene dlake, dok one guste preferiram koristiti sa kistovima koji su cvrsci i pruzaju vise otpora :)
    Kao i sa svim drugim u makeupu, bitno je da nades sto tebi osobno odgovara, ovo su samo neke moje osobne smjernice ;)

 • Ajme divota :* Neznam koji mi se više sviđa :D

  • Zamisli kako je meni, bilo je gotovo nemoguce i ove izdvojiti kao najdraze :lol:

 • Sanela

  Moze link za ovaj fejs RT sa ebay-a? :)

 • Ružica

  Da li je netko koristio četkice iz dm-a Ebelinove ? :D Kakve su vam? :)

  • Ja osobno nisam, mozda neka od citateljica je pa neka kaze svoje dojmove :)

 • Meni su ovi fake RT upali u oči dok sam surfala ebay-em, ali mislim da će se nakon ovoga naći u košarici :D

  • Nemoj uopce dvaput razmisljati, vjeruj mi da ce to biti najbolje utrosenih par dolara do sada :D

 • Lana

  mozes li preporuciti neke jeftine kistove za oči?

  • wendy

   Ja sam ne tako davno kupila Look by Bipa kistove, jučer sam ih prvi put oprala šamponom za kosu – i, preživjeli su. Kažem to zato jer mi se odvojila drška od onog limenog dijela s dlakama na onom najvećem kistu za puder. Nasipala malo U-hu ljepila, stisla i drže do sada. Iako sam svjesna ,,koliko para, toliko muzike” meni je važno što su mi ugodni na osjetljivoj koźi lica, nakon jednog Avonovog, svi su mi dobri :ozbiljan: . Ipak, jedan Avonov dvostrani kist/razmazivač mi je jako dobar … :)

   • Najbolje ces proci na Ebayu, nazalost kod nas nema nekog pretjeranog izbora kistova koje bi mogla preporuciti, a da su pristupacne cijene :(

   • Lana

    hvala ti :)

   • reflection

    Imam i ja jedan Bipin za blendanje kapaka i zadovoljna sam, nije se odvojila drška ni nakon 10-ak pranja, nije baš onako “fluffy” kao na početku, ali i dalje je nježan i ok blenda,shimmerasta sjenila stvarno dobro radi.

 • wendy

  Variola,
  proglašavam te Velikom boginjom šminkanja !!!
  Svaka čast na osobnom stilu, znanju, profesionalnošću i ljubaznošću.

  We are not strangers, we are just friends who never met each other ;)

  • Hvala ti puno, wendy! :*
   Nadam se da cemo se jednom i upoznati, uzivo naravno ;)

 • Iva

  Ako vas zanima moda,kozmetika i ostalo pogledajte moj blog:
  http://ivasarabeauty.blogger.ba/ :)

 • Divota. DI VO TA.

  • reflection

   Uživala sam u fotkama na tvom profilu opet :) Voljela bih vidjeti tutorial za look sa Inglotovim tirkiznim sjenilom i Illumasqua intezivnim sjajnim tirkiznim, model je Nikolina, nadam se da znaš na što mislim, strašno mi se sviđa :*

 • Little.Miss.Sunshine

  Jesam ja jedina kojoj se fejk RT kist sa ebaya raspao, ali doslovno nakon dva tjedna, i to sam jos posebno pazila kad sam prala, jel bocaklice inače brzo odu, al odlijepio u jednom komadu :D

  Super kolekcija, zavidim ti, imam ih i ja za moje potrebe sasvim dovoljno, ali ovo je čisto savršenstvo :D

 • Maya

  Čitam sad ovo i imam jedno pitanje za tebe nevezano uz kistove :) Spomenula si fiksiranje pudera na kapcima pri opisu kistova, pa me sad zanima dali stavljaš tekući puder i na kapke ,jer mi je jedna vizažistica rekla da se ne smije pa sam ga prestala stavljati ,i stavljam samo bazu na kapke od onda .

 • Mirna

  Cao, zanima me kako narucivas sa stranice Coastal Scents

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)