Kada je vrijeme za anti-age?

Objavljeno u Ljepota, autorica: - 04.03.2019.

Pojam anti-age u zadnjih nekoliko godina neizbježan je u svijetu kozmetike. Svaka druga reklama govori o borbi protiv bora, mladolikom izgledu poput hollywoodskih zvijezda i anti-age preparatima. Ipak, kada kozmetičke kompanije koriste izraz anti age, uglavnom ističu da njihov proizvod sadrži nešto od komponenti koje djeluju na znakove starenja.

Primjerice, vraćaju vrijeme, brišu bore i slično. Nažalost, ovaj izraz ne samo da je netočan već se vrlo često i zloupotrebljava. Poanta kvalitetne anti-age njege je ustvari prevencija. Samim time, pogrešno je početi se baviti anti-age njegom tek kad primijetimo da već imamo promjene poput bora, mrlja i opuštenog tonusa kože. Što su zapravo bore i što utječe na starenja? Kao i kada je pravo vrijeme za korištenje anti-age proizvoda saznajte u nastavku.

 

STARENJE I BORE
Starenje kože je degenerativni proces koji se dijeli na kronološko (prirodno) starenje i fotostarenje (starenje uslijed izlaganja kože UV zračenju). Kronološko starenje karakterizirano je atrofijom kože, gubitkom elasticiteta te usporavanjem metaboličke aktivnosti. Rezultat tih promjena su suhoća kože, gubitak elasticiteta, depigmentacije, površinski proširene kapilare i bore. Fotostarenje je posljedica kontinuiranog izlaganja UVA i UVB zračenju. Prodiranjem UV zračenja duboko u kožu dolazi do oštećenja elastičnih i kolagenskih vlakana, što rezultira ubrzanim starenjem kože i stvaranjem bora. Bore su linije, odnosno nabori na površini kože koje se pojačano javljaju nakon 25. godine života, i to primarno na licu (uz vrat i ruke) jer je upravo lice lokalizacija na kojoj postoji značajna izloženost štetnom UV zračenju. Bitno je znati da postoje bore poput nazolabijalnih bora (koje se protežu od kuta usana do nosa) koje je nemoguće izbjeći jer nastaju zbog specifične građe kostiju lica i gubitka potkožnog masnog tkiva u odrasloj dobi. Bore nadusnice, čela i područja između obrva klasične su mimičke bore, odnosno nastaju uslijed smijanja ili mrštenja. Okolišni i genetski čimbenici, ali i način života koji uključuje pušenje i konzumaciju alkohola, dehidraciju, nezdrave životne navike i dugotrajnu izloženost suncu, značajno utječu na preuranjeni razvoj bora. Pravilan odabir kozmetičkih proizvoda uvelike će osvježiti kožu izgubljene jedrine i sjaja, ali poanta je da se s kožom počnemo baviti dok još nije jako kasno.

ANTI-AGE NJEGA
Prije svega bitno je znati da se anti-age preparati koriste u svrhu prevencije, a ne značajnih popravaka nastalih oštećenja.
Poboljšanje izgleda ostarjele kože zahtijeva promjene u sintezi kolagena, odnosno u dermisu (drugom od tri sloja kože). Najbolja je opcija obrana protiv tih degenerativnih procesa izbjegavanjem izlaganja suncu i primjenom potentnih aktivnih agensa koji jačaju strukturu kože, odnosno rafiniraju njezinu teksturu. Srećom, postoje brojne biološki aktivni sastojci kao što su peptidi, antioksidansi te biljni ekstrakti s dokazanim djelovanjem na strukturu i teksturu kože te derivati vitamina A koji imaju dokazani preventivni i blago reparativni učinak na kožu.
Posebno je bitno istaknuti povoljno djelovanje koenzima Q10, topikalnog vitamina C u koncentracijama višim od 5%, vitamina E, peptida, glukonolaktona (PHA), polifenola zelenog čaja i fukozom bogatih polisaharida. Važno je i AHA i BHA kiselina koje koristimo u formi kemijskih pilinga. Ovi pilinzi djeluju tako da blago i ciljano oštećuju dijelove epidermisa i dermisa, a nakon toga dolazi do reepitelizacije s efektom pomlađivanja kože. AHA pripravci poput onih koji sadrže glikolnu i mliječnu kiselinu dokazano djeluju reparativno na znakove fotooštećenja. Adekvatan SPF tijekom izlaganja suncu je nužan kako se pozitivni učinci kemijskih pilinga ne bi anulirali negativnim efektom UV zračenja.

Bore se počinju formirati u dubljim slojevima kože mnogo prije nego što postanu vidljive na površini. Proces započinje u ranim 20-ima, a polako ga postajemo svjesni desetak godina poslije. Poučak je bolje spriječiti nego liječiti. Na vrijeme uvedite pravilnu njegu u svoju beauty-rutinu. Idealna su dob za početak su dvadesete. Spriječite nastanak bora hidratantnim kremama koje sadrže UV-zaštitu i antioksidanse pa djeluju na izvanjske faktore poput stresa, onečišćenja, dima cigareta, a navečer temeljito očistite lice. Takvim ćete pristupom usporiti pojavu prvih znakova starenja. U toj dobi zaista nema potrebe trošiti na preparate protiv bora. Neće vam naškoditi, ali ni koristiti. Dobro je znati da su u tim godinama pojedini sastojci čak i kontraproduktivni, poput retinola. On se inače u kozmetici upotrebljava za poticanje obnavljajućih procesa u stanicama koji se usporavaju starenjem. Počnete li ga upotrebljavati prerano, ispucat ćete pomlađujući kapital kože. Zato ga zasad izbjegavajte.
U drugoj polovini 20-ih prije spavanja uvedite ritualno nanošenje seruma koji će djelovati protuupalno na najkritičnije točke, a ujutro biti zaslužan za blistav ten. Za što zapravo služi serum? Sadrže mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka od kreme. Usporedbe radi, u njoj ih je najviše 3%, a u serumima je njihova zastupljenost i do triput veća. Jedina im je mana što njihova tekstura ne “pokriva” kožu kao krema. Zanimljivo je da njegovi aktivni sastojci pojačavaju djelovanje sastojaka iz kreme. Sad kad znate da taj dinamični duo ubrzava pojavu vidljivih rezultata, upotrijebite ga svaki put kad osjetite da vam je koža lica izrazito izmučena, dehidrirana ili si odjednom izgledate prestaro.
U dobi između 35. i 40. godine nemoguće je ne primijetiti prve bore. Kožu nastavite štititi od UV-zračenja jer je ono odgovorno za 80% znakova starenja. Tom cjeloživotnom beauty-ritualu počnite pridruživati preparate čiji aktivni sastojci potiču proizvodnju kolagena za mladenački napet izgled ili utječu na peptide odgovorne za volumen.

Najviše od svega, u njezi kože bitna je redovitost. Razrađenost rutine koju ćete slijediti svaki dan, i koja uključuje dobru kombinaciju aktivnih i biljnih komponenti te zaštitnih čimbenika, dugoročno će uvjetovati izgled i zdravlje vaše kože. Naravno, kvalitetna prehrana, adekvatne količine sna i generalno zadovoljstvo u životu podjednako su važni kao i dobra beauty rutina. I zapamtite nije poanta da u pojedinim godinama na licu nemate nijednu boricu ili mrljicu – poanta je u tome da s pedeset ne izgledate kao da vam je sedamdeset. U nastavku vam donosimo i nekoliko preparata koji će vam pomoći u borbi protiv starenja kože.

Cijena je 70 kn.

Cijena je 685 kn.

Cijena je 425 kn.

Cijena je 290 kn.

Cijena je 269 kn za 30 ml, a 232 kn za 15 ml.

Cijena je 242 kn.

Cijena je 160 kn.

Jeste li vi krenuli sa svojom rutinom protiv starenja? Koje proizvode koristite?

Close
Katarina Pejanović (GirlieGirl) je Slavonka koja ima 21 godinu. Završava preddiplomski studiji na Ek...

Ovaj članak ima 1 komentar.

  • lolazgx

    hvala puno na odlicnom clanku, bas sam razmisljala o ovome zadnjih par dana! :)

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)