Odabir haljine za maturalnu večer prema obliku tijela

Objavljeno u Moda, autorica: - 20.04.2012.

Približava se vrijeme maturalnih zabava, a mislim da nakon tri-četiri godine konstantnog učenja,“navlačenja“ prosjeka, muke s državnom maturom i završnim radom svaki srednjoškolac, a prvenstveno  djevojke zaslužuju divnu maturalnu večer kojom bi se to divno srednjoškolsko razdoblje zaokružilo u jednu cjelinu koju će još dugo pamtiti.

Ja nisam imala maturalnu zabavu, ne mojom krivicom, već činjenicom da nas 25 ženskih osoba (čitaj: kokoši) nije moglo donijeti niti jednu pravovaljanu odluku koje će se držati dulje od početka razgovora s osobom zaduženom za organizaciju iste. Moram priznati da mi je onda, ali i sada, bilo jako žao što nismo imali divnu maturalnu zabavu sličnu onima iz američkih teen filmova, jer gledajući da smo bile sve cure, mogle smo organizirati odličnu proslavu. Da ne duljim s mojim problemima iz prošlosti, i u nadi da će svi koji žele i imati maturalnu zabavu, krenimo na članak.

Kako se djevojkama traženje idealne haljine za maturalnu zabavu ne bi pretvorilo u noćnu moru, donosim vam nekoliko pravila o odabiru haljina prema oblicima tijela. Cydonia je davno napravila sličan članak, no bojim se da je on već lagano zaboravljen pa sam vas ja odlučila malo podsjetiti na ovu temu, a usput i donijeti neke moje prijedloge i novije modele haljina.

Ako slučajno ne znate, u Hrvatskoj su odnedavno dostupne Sherri Hill haljine, u kojima bi vjerujem svaka od nas htjela proslaviti kraj srednjoškolskog školovanja. Neke od modela vam donosim i u ovom članku, a ostatak slika ovih divnih haljina možete pogledati na www.sherrihill.com, dok puno više informacija o ovim haljinama i kako doći do njih možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Još jedna  stranica na kojoj možete pronaći divne haljine www.asos.com, no vjerujem da se većina vas neće odlučiti za Internet kupovinu ili potegnuti do nekog od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje ih ima po ove divne, ali za naše džepove malo preskupe Sherri Hill haljine (od 1500 kuna na dalje), te će se odlučiti za kupovinu haljina koje je moguće isprobati i kupiti u našim prodavaonicama.

Što se kupovine haljina u našim trgovačkim centrima tiče, moram priznati da sam u Orsayu kupila 90% svih svečanih  haljina koje posjedujem. Uvijek mi se dogodi da obiđem sve živo i neživo i onda na kraju odem u Orsay (jer je on u trgovačkom centru u koji ne idem često), i ondje nađem ne jednu, nego desetak idealnih haljina i onda se ne mogu odlučiti koju kupiti. Cijene nisu pretjerane i u rangu od 250 do 350 kuna se nađe stvarno lijepih i kvalitetnih haljina. Što se ostalih prodavaonica tiče, pogledajte članak naše suradnice Petre koja je o tome malo detaljnije pisala.

Ja sam se za primjere haljina odlučila za mjesta (Sherri Hill i Asos.com) na kojima imate najveći izbor haljina i gdje bih haljinu kupila kada bih imala maturalnu zabavu. Nadam se da nećete zamjeriti što su slike haljina skinute s interneta, ali one u biti služe samo kao nekakav okvir ili primjer kakva haljina bi po mom mišljenu išla najbolje uz koji oblik tijela. Da sam kod kuće, radije bih vam pokazala svoje haljine jer dobar dio ovih primjera i imam, a nakon malog istraživanja za ovaj članak shvaćam da mi ne pristaju sve tako dobro kako sam mislila, no kako nisam kod kuće nećete vidjeti s kojim haljinama sam totalno fulala :).

Ja sam osnovne modele haljina o kojima pričam pokušala nacrtati, nadam se uspješno barem toliko da uspijete shvatiti o čemu pričam :). Nije da sam neki profesionalac u ovom području, tako da nemojte puno procjenjivati moje vještine crtanja, no kako me nije zadovoljilo to što sam našla na Internetu, morala sam se sama pobrinuti za osnovne modele i još koješta, kada sam već bila raspoložena za crtanje :). A i nisam baš fan uzimanja tuđih slika s Interneta ako ih mogu i sama napraviti.

Tokom spomenutog istraživanja naišla sam na stvarno svakakve članke vezane za ovu temu, no niti jedan mi nije bio dovoljno dobar – ili su bili preopširni i općeniti, ili prekratki i bez primjera. Ja ću u ovom članku pokušati objediniti sve što sam saznala s mojim osobnim iskustvima i nadam se da ću vam uspjeti pomoći.

Za početak ću vam dati pregled nekoliko osnovnih oblika tijela prema kojima će biti podijeljen ovaj članak. Postoje svakakvi nazivi za oblike tijela, a ja sam „pokupila“ one najzanimljivije. Dakle, 5 uobičajenih oblika tijela su oblik kruške, jabuke, šljive, trokuta, kvadrata i pješčanog sata – izbacite uljeza :).

Oblik kruške

Ovaj oblik karakteriziraju male grudi i općenito slabiji i mršaviji gornji dio tijela te jaki bokovi i bedra. Struk je naglašen u odnosu na bokove, no ne previše.

Rješenje:

Cilj je postići ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. To ćete najlakše postići tako da vizualno „uvećate“ gornji dio tijela, osobito predio prsa – logično da je to jednostavnije nego preoblikovati ili stanjiti bedra i bokove. Vizualno povećanje gornjeg dijela tijela najbolje ćete  postići volanima, naborima ili nekim drugim većim detaljima na tom predjelu.

Još jedan trik je u većem/dubljem dekolteu, golim ramenima ili leđima koji će privući poglede na taj dio tijela, umjesto na onaj problematični. Što se prekrivanja bokova i bedara tiče, bilo bi dobro da odaberete A kroj suknje, odnosno donjeg dijela haljine. Materijali neka budu lagani i isto tako neka padaju preko vaših oblina. Dužina haljine ne bi trebala prelaziti koljena, a ukoliko odaberete haljinu koja nema naglašen struk i ravno pada prema dolje, možete postići i da izgledate više.

Haljine za ovaj oblik tijela:

Oblik jabuke

Za oblik jabuke karakterističan je veći trbuščić, veće grudi i jake ruke, koje su suprotnost tanjim nogama.

Rješenje:

Postoji nekoliko mogućnosti. Prva je pokušaj skrivanja nedostataka haljinama koje slobodno padaju  niz tijelo, vrlo jednostavnog kroja i bez velikih detalja. Nakit, kao što su na primjer duge tanke ogrlice ili pak duge viseće naušnice, uz takav jednostavan kroj haljine stvorit će iluziju visokog i vitkijeg tijela, te istovremeno odvući pažnju s kritičnih dijelova.

Druga mogućnost je pokušaj stvaranja privida užeg struka haljinama na preklop, haljinama koje su sužene u struku ili pak tankim remenom. Iskreno, ova mogućnost mi se u stvarnosti čini najučinkovitijom ako je izvedena na dobar način. Treća mogućnost je odvlačenje pažnje detaljima na predjelu prsa.  To se može postići haljinom u dvije boje (prva na slici) ili zanimljivim izrezom oko vrata ili dekoltea. Još jedna mogućnost, koja dolazi u obzir ukoliko želite istaknuti noge, jest haljina s nisko rezanim strukom. Primjer je ova posljednja nacrtana haljina, na kojoj je gornji dio dovoljno širok da sakrije trbuščić i lijepo pada do bokova gdje je suženje iza kojeg slijedi vrlo kratka suknjica od istog materijala – a dalje su samo vaše besprijekorne noge.

Haljine za ovaj tip tijela:

Oblik kvadrata

Za ovaj oblik tijela karakteristične su male grudi, neizražen struk i uski bokovi – klasična dječačka figura bez imalo oblina.

Rješenje:

Djevojke koje su ovako građene pretpostavlja se nemaju problema s viškom kilograma, tako da se nema što skrivati, potrebno je samo dodati malo ženstvenosti cjelokupnom izgledu. To ćete najlakše postići tako da stvorite dojam oblina na pravim mjestima i istaknute ono najbolje na sebi, bile to tanke i lijepe noge ili čvrste i oblikovane ruke. Dojam oblina najlakše ćete postići tako da istaknete struk, strukiranim haljinama koje se šire u široki, ali kratki A kroj, imaju tanku vezicu oko pasa i nekakav romantični detalj (prva haljina). Ako to nije dovoljno, još oblina na predjelu prsa možete dobiti naborima koji se dobiju kod haljina koje se vežu oko vrata ili pak imaju volane koji padaju na predjelu prsa (druga nacrtana haljina).

Ako ste zadovoljni gornjim dijelom tijela, možete se odlučiti za duboki V izrez u kombinaciji s balon suknjicom koja možete stvoriti dojam većih bokova i stražnjice. Još jedan dobar trik za odvlačenje pažnje od dijelova kojima niste sretni (npr. male grudi) su haljine asimetričnog kroja koje su ove sezone posebno popularne– pogotovo ove poput modela na trećoj slici – koje su naprijed kraće, a iza duže. Po mom mišljenju, za dojam većih grudi najbolje su haljine bez naramenica čiji je izrez na dekolteu u obliku srca, takve primjere možete vidjeti na slikama haljina. A za potpuno zadovoljstvo kombinirajte najbolje od sve četiri nacrtane  haljine u jednu savršenu :).

Haljine za ovaj oblik tijela:

Oblik trokuta

Za ovaj oblik su karakteristična široka ramena, jake ruke i neizražen struk. Često u suradnji s ove tri karakteristike dolaze i jaka  bedra, jer se u ovim slučajevima uglavnom radi o djevojkama koje su sportašice, a po pitanju širokih ramena najlošije prolaze rukometašice i plivačice – ne mislim da je to nešto loše, ali definitivno nije jako ženstveno i nije lako haljinu prilagoditi takvom obliku tijela.

Rješenje:

Često sam viđala sportašice kada primaju razne nagrade  u smiješnim, čudnim i uskim haljinama i previsokim štiklama na koje očito nisu naviknute. No to je manje važno, malo me zabrinulo kada sam vidjela da gotovo u svakom članku ovog tipa savjetuju uske i zatvorene haljine, poludugi ili dugi rukavi i to ponegdje i široki, a očito da su iste slijedile te savjete i moram priznati da mi to baš i nije najbolje izgledalo. Imala sam prilike poznavati dosta djevojaka koje treniraju rukomet i koje imaju problem sa širokim ramenima, i moram priznati da je po meni jedini dobar način za „prikrivanje“ovog nedostatka- njegovo otkrivanje, odnosno haljine bez naramenica, rukava i slično. Haljina bez naramenica, sa dekolteom u obliku srca koji daje privid oblina, duga uvijena kosa preko ramena i to je to. Što jednostavnije to bolje.

Što se nogu tiče, mislim da ne bi trebalo razmišljati o jako uskim haljinama, već o onima  koje lagano padaju niz tijelo, ne stežu i olakšavaju hodanje u potpeticama. Privid oblina ili užeg struka može se dobiti haljinama koje ukazuju na to rasporedom svojih boja, šara po materijalu  ili pak kombinacijama materijala. Sjetite se samo Kate Winslet u onoj  crno bijeloj haljini koja ju je stanjila i istaknula njezine obline, dakako samo vizualno.

Također, možete se odlučiti i za širi kroj haljine i samo lagano istaknuti struk tankim remenom i još kojim ženstvenim detaljem i uz visoke potpetice više neće biti ni traga vašoj sportskoj građi.

 Haljine za ovaj oblik tijela:

Oblik pješčanog sata

Karakteristično za ovaj oblik tijela je da imate velike grudi, uzak struk i veću stražnjicu, bokove i bedra. Ovaj oblik tijela ne mora uvijek značiti i višak kilograma, no čini mi se da neke djevojke to tako doživljavaju pa nastoje sakriti neke dijelove tijela, što mislim da je skroz bespotrebno jer je ovaj oblik tijela po meni najzahvalniji za odabir haljine.

Rješenje:

I sama imam ovaj oblik tijela i moram priznati da mi uglavnom sve haljine koje mi se sviđaju dobro i stoje (dobro da nisam ljubitelj skroz pripijenih uskih haljinica). Mislim da kod ovog oblika tijela nema ničega za skrivanje, treba samo naglasiti ono što već imamo. Dakle, strukirane haljine koje se šire u široki A oblik, mogu biti skroz kratke ili duljine do koljena, ne duže. Haljine koje su u struku nabrane, imaju nekakav povez ili detalj za vas (i mene) su idealne.

Također, haljine sa srcolikim izrezom na dekolteu ukoliko želite naglasiti veličinu vaših grudi, ili ravno rezane za dojam manjih grudi. Haljine na preklop ili sklopljene od različitih boja ili materijala gornjeg i donjeg dijela također će lijepo naglasiti vašu figuru. Uglavnom, kod ovog oblika tijela, teško možete pogriješiti s odabirom haljine.

Haljine koje će pristajati ovom obliku tijela:

Svi ovi savjeti koje sam napisala mislim da se mogu primijeniti i na visoke i na niske djevojke. Jedna sitnica samo, što se nižih djevojaka tiče – nemojte pretjerivati s volanima, cvjetićima, naborima i slično da ne bi sličile na kakve djevojčice. Radije se odlučite za klasičnije i elegantne krojeve haljina.

Također, što se djevojaka s većim oblinama tiče, nemojte se skrivati iza široke odjeće. Pronađite se u ovim oblicima tijela i prilagodite ih sebi. Haljine na preklop jako lijepo stoje i stapaju se s vašim oblinama. Nakitom i lijepom frizurom i šminkom odvucite pažnju od dijelova tijela kojima niste zadovoljne.

I za kraj, jedan kroj haljine za koji mislim da pristaje svim oblicima tijela. Slažem se da možda nije idealna svečana haljina za maturalnu zabavu, no uz malo nakita, šljokičaste potpetice i neku  trendi torbicu u nekoj neonskoj boji mislim da bi mogla postati idealna haljina za maturalnu koju će te moći nositi još dugo nakon nje i za razne prilike.

I ne zaboravite da je ove sezone glavni hit čipka – u svim oblicima i krojevima. Ja ju obožavam, kao što se vidi na haljinama koje sam izabrala :).

Ne zaboravite prilagoditi donje rublje haljini koju nosite, niti najljepša haljina za vaš oblik tijela neće izgledati dobro budu li se vidjeli obrisi donjeg rublja, rub grudnjaka, njegove naramenice ili pak nakupine sala uzrokovane preuskim gaćicama ili premalim brojem grudnjaka – i zapamtite da prozirne naramenice nisu nevidljive, investirajte u dobar grudnjak bez naramenica. Detaljnije o ovoj temi pogledajte ovdje.

Koji je vaš oblik tijela? Kojim dijelovima niste zadovoljne i želite ih promijeniti? Jeste li već odlučile kako će izgledati vaša maturalna haljina?

Close
Suzana Prinčevac (AiryFairy) živi u Belišću, a nakon završenog Ekonomskog fakulteta posvetila se po...

Ovaj članak ima 86 komentara.

 • Ja sam oduševljena :) Puse od kruške :lol:

 • Nela

  MA bravo!!!
  Ti si ovo stvarno studiozno odradila!

 • xXx

  stvarno ti kad pises clanak onda se i maksimalno potrudis, svaka cast! :* savrseno

  • pa moram, prosječnost se ne priznaje od strane čitateljica :D

 • roza

  ja sam neka podvrsta pješčanog sata,rekla bi :D jako dobar članak.makar,ja se ne ograničavam kad kupujem/gledam na određeni tip haljina.isprobam svašta,pa kaj paše,paše :D

  • pa naravno, nitko se ne treba ničim ograničavati, ovo su samo osnovni okviri :)

 • anci

  Moram ti priznati, oduševljena sam tvojim člancima, pogotovo načinom na koji ih pišeš. Vidi se iz priloženog da ovo nije nešto što radiš preko volje nego da u tome uživaš! Bravo, bravo!
  :kima: :kima:

 • dOva

  Pohvale za članak, vidi se koliko si se potrudila! :kima:

  Mi nismo imali maturalnu zabavu i to mi je baš krivo (iako sam upoznala Prag u koji sam se zaljubila :usklicnik: )
  Ja bi samo htjela reći da mi je ljepše vidjeti maturantice u veselim, šarenim i mladenačkim haljinicama na maturalnoj večeri, nego kada obuku “tešku” toaletu primjerenu dodjeli oskara ili slično. Za ozbiljne haljine će imati vremena kada budu starije :)

  • ja sam isto tako, maturalna zabava 0 bodova, ali zato Beč-Prag-Budimpešta :) divno je bilo :) mislim da većina ovih haljina i je mladenačka ,a ove toalete sam si ostavila u posebnom folderu na lapiju :D

   • dOva

    Ups, nisam mislila na tvoje prijedloge haljinica.. mislila sam općenito kako cure znaju pretjerati. Za tvoje prijedloge imam samo pohvale :kima: ;)

   • AiryFairy

    ma dobro heheh :) nisam ništa loše mislila :D da čitaju Šminkericu možda bi odabrale bolje haljine :D

   • Ana

    Lapiju, joj kako slatko! Nisam nikad čula da tak netko veli :lol: ovu riječ ti uzimam :kima:

   • ahhaha, ja to tako govorim otkad sam si kupila prvi laptop, tako mu tepam jer je on prva skuplja stvar koju sam si sama kupila :D a nekako mi je kratko i slatko :D

 • svaka cast! ovako dobar clanak nisam duze vrijeme procitala! iako sam totalni klosar :D dobro je znati kakvu haljinu odabrati jer ce kad tad mi trebati. :)

 • Melita

  Ajme tvoji članci *_*
  Predobro,super si se potrudila i sve 5 <3

 • MImi

  ja sam kruška :D i jako mi se sviđaju treća (bež) i peta (zelena) haljine..di ti mogu naći?? hvala :)

 • amrica

  ovo je preeeeeeeeedobar članak, stvarno si se potrudila, svaka čast :*

 • Mia

  predobar članak , sviđa mi se jer si stavila puno laganih haljenica, a ne “vjenčanice” kako neke cure znaju odjenuti. I stavila si predivne modele…. Jako dobro pisano !

  • pa ja sam se vodila onim što bih ja obukla, sad bez obzira na oblik tijela…. ima gore par slikica s dugim haljinama, ali to mi je ono baš za one američke prom night :) kod nas to ne bi prošlo :)

   • Mia

    e baš to, ameri i pretjerivanje u svemu :D ma super si haljenice stavila, sve su mi ljepe !

   • baš mi je drago da ti se sviđaju :D a ameri, nekad bi tako željela biti tamo s njima hahah

   • Nisu bas lepe ali svak ima svoj stil

 • trinity

  ja sam kruškica, moram priznati da sam se dugo vodila za skrivanjem svojih širokih bokova, no budući da nemam problem s jaako malenim grudima, ok su veličine jelte hehe ustvrdila sam da mi najbolje stoje upravo uske pripijene haljine, ne skrivam ništa, ponosim se svojom guzom :D odličan članak, svaka čast na trudu ;)

  • Ja volim svoju kruškoliku figuru – okrugla guza i male grudi koje ne izgledaju vulgarno kada stavim dekolte :) Mislim da se tu nema što skrivati. Između velikih grudi i velike guze uvijek biram guzu :D

   • mara

    Ajme kako su mi glupi ovi komentari, ja imam male grudi pa mi dekolte ne izgleda vulgarno….koje gluposi, tj. kompleksi, znam cure koje imaju velike grudi, nose dekolte i nose ga odlično, niti malo vulgarni dečkima se sviđa, ako nosi dekolte moraš ga i popuniti :)…..ljudi toliko naglašavaju da je upravo ono što oni imaju najbolje, eto tako nap. taj oblik kruške, ma koga mi lažemo, skoro sve cure s malim grudima bi ih željele povećati, a velike bokove i stražnjicu smanjiti, no to nije bitno. Svi bi željeli nešto promjeniti, nitko nije savršen no ne treba zato stalno govoriti kako je naš oblik tijela, visina(koliko sam nepotrebnih komentara čula u račun visine), kilogram i sl. Cure raditi na samopouzdanju i ne namećite svoj oblik tijela kao najbolji kao što je napravila autorica članka i EyeWannaBe, nitko ne kaže da ne volite svoj izgled, no samo zato što ga volite nemojte ga nametati kao anjbolji, tj. prekrivati svoje mane, nedostatke i komplekse u rečenice meni je to najljepše, najbolje i sl :kima: …..p.s. znam da će bit negativnih komentara no prije nego pišete svašta pročitajte dva puta ;)

   • Djevojke s malim grudima koje ih žele povećati imaju problema sa samopouzdanjem, za tu temu pogledaj moj zadnji članak. Poanta ovakvih članaka je prihvaćanje sebe onakvima kakve jesmo, za što smo AiryFairy i ja dobar primjer.
    A za članke o tome kako izgledati da bi se svidjela dečkima predlažem neki drugi portal, tu ih nećeš naći, sorry.

   • E svašta, pa ja sam napisala samo da je za odabir haljina kakve ja volim nositi oblik pješčanog sata najbolji…i čvrsto stojim iza toga. ne želim hvalisati svoj oblik tijela jer on niti nije samo moj, pa još brdo cura je istog oblika…i mislim da trebaju biti ponosne ne njega, a ne pokušavati skriti neke dijelove.
    Ja mislim da je pohvalno ako je neka djevojka shvatila svoj oblik tijela, naučila se nositi s njime i najprije, voljeti ga :) ako je to loše, neka :)

   • Mia

    pa šta nije poanta svega, da ako imamo samopouzdanje da mislimo da je naše (što god to već bilo ) lijepo, pa s time ti pobijaš ovo što si napisala : cure radite na samopouzdanju _ ne namećite svoje ?! A ovo s grudima je toliko individualno, jer što god mi govorile o muškarcima, nisu ni oni tako plitki i svi isti….

   • neću te napadati jer se u nekim stvarima slažem s tobom. Nisam ni ja savršena, naposlijetku, nitko ni nije savršen, i neću reći da je moj oblik tijela bolji od nečijeg drugog. No ipak, puno mi se više sviđa vidjeti svoj dekolte koji ne izgleda nimalo vulgarno, nego curu ravnog poprsja, a da me netko pita što bih više voljela imati, velike grudi ili veću stražnjicu ja bih definitivno odabrala grudi.

   • trinity

    netko voli cice, netko guzice ;) radite na samopouzdanju, ne namećite nešto svoje kao najbolje? ja u ovim izjavama ne vidim nimalo logike.. hahah, dapače cijeli komentar mi je smiješan.. zašto ja ne bi smatrala da je nešto moje super? zašto se ne bi ponosila sama sa sobom, ipak se moram trpit do kraja života hahaa.. i kakvo prekrivanje svojih nedostatka, želiš reći da bi ja trebala smatrati da su moji bokovi moj nedostatak te da sam pogriješila što sam rekla da su oni meni najbolji? ooo iznenadila bi se koliko ih se ne bi složilo s tobom ;) a ja niti želim povećati cice niti smanjiti guzice, savršeni su baš kakvi jesu :P

  • Lanči

   Hehe, i ja sam za sebe isto zaključila.
   Guza mi je veća od grudi, ali sve u svemu, baš sam zadovoljna, možda najviše zbog toga što imam uski struk.
   Recimo da je to neka “morska sirena” građa XD

 • Ana

  moja maturalna haljina :* :* obozavam ju
  ja sam ocito malo smotana :znoj: nikako ne mogu shvatiti koji sam tip, ali sve mi se cini da sam pjescani :D zato ja udem u trgovinu, uzmem u kabinu sto mi se svidja i onda vidim….

 • a.s.

  svaka čast na trudu, nadam se da će sve šminkerice-maturantice ovo iskoristiti!

  • i ja se nadam da će ovaj članak barem nekome pomoći :) zato je i napisan :D

 • jeja

  kruska :kima: :lol:

 • Woopy

  svaka cast :)

 • leelee

  Hm…i ja sam kruška, kao i većina cura ovdje! :lol: Moja maturalna je prošla odavno, ali haljinica nikad dosta, šteta što ja i cure iz mog razreda nismo imale neki ovakav članak tada, zbilja smo došle svakako obučene. :) Članak je izvrstan, poslatala si mi najdraža šminkerica!

  • šteta da, nisam ni ja prije 5 godina imala ovakav članak, a bome niti ovakav izbor haljina kakv je danas :) hvala ti :D

 • CiCkava

  Ja sam mršava svugdje osim na stomaku heheh.Imam tanke ruke i noge, manje grudi,izražen trbuščić i bedra ,uvijek mi kipi salo preko farmerki :$..A što je najsmješnije kad reknem da sam škembasta (to se odnosi na stomak) uvijek svi reknu, ti? aj šuti vidi ti noga jesu mršave.Svi mi prvo noge gledaju što me veoma iritira.Zar se po nogama gleda jesi li mršav il debel cc,gleda se sve :P.Tako da ja neznam sad u koji oblik spadam ? :D

  Btw super je članak sviđa mi se, sve je fino objašnjeno i super crtaš ;)

  • ahaha pa vjerojatno u jabukicu spadaš, bez obzira na ruke i ramena, nešto šire preko trbušćića i kratka suknjica da se vide tanke noge i super :D O hvala za ovo za crtanje, moram reći da jako dugo nisam crtala, par godina, i malo sam zakržljala, ali hvala :)

 • Miss Skellington

  super članak… al mislim da ja ni u jednu skupinu ne spadam… mršava sam, uskog struka, nikakvog dupeta, i ogromnih sisa… hehe… jbg, sa je tu je ;)

  • hahaha , za tebe ćemo izmisliti neko novo voće u koje ćeš ti spadati :D

  • Lanči

   Hm.. Dijamant :)

   • Diamant nije voce hahaha

 • Perica

  Ja sam jabukica. Jake ruke, velike grudi i stomacic. I iskreno, nikad ne bi obukla one haljine sto si stavila. Prva haljina je presiroka, izgledala bi kao taburetic. Mislim da nikako nije za djevojke sa velikim grudima, tj. mislim da taj model rijetko ko moze obuci i dobro izgledati. Druga haljina, takodje siroka i svijetla u gornjem dijelu, dole uska i crna. Bolje da je obrnuto. Gore tamno i uze, da vizualno smanji gornji dio, dole svijetlo i sire, da vizualno poveca donji dio, da se napravi neka ravnoteza. Treca je pun pogodak. Cetvrta i peta, necu ni komentarisati, sljkoce su gorenjem dijelu koji je kritican, samo bi jos vise naglasile velike grudi i skretale paznju na taj kriticni dio. Peta haljina jos ima i ogroman dekolte, djevojke sa velikim grudima bi sa takvim dekolteom mogle izgledati vulgarno i prenapadno.

 • miki

  ja sam kruškica :* :D

 • javlja se jabuka :/ ako izuzmemo muuke sa stomakom sve bi bilo okej da sam tipična ”jabuka”,ali uz to nemam baš grudi i imam poprilično široka ramena tako da tu nastaje muka :/ sve pohvale za članak,svaka čst na trudu ;)

 • tina

  Pa zar te moram svaki put hvalit ? :*
  Vjerujem da će nekima curama pomoću, ja sam odavno imaal maturalnu.
  No nikad nisam birala haljine prema obliku tijela, mada mi ne znam koji sam oblik, nego uvijek koja mi se svidla dala sam šivati ili koja mi se u trgovini svidla to sam kupila.
  Mislim da nema nekog striktnog pravila što trebaju nositit osobe s određenim oblikom tijela.

 • Lolitta

  Bome si se potrudila! Ja nemam pojma što sam, vjerojatno neka mješavina…grudi srednje veličine, imam vidljiv struk, stražnjicu baš i nemam :P tako da nikada nisam po tome birala odjeću…ali haljine su mi divne, i često znam “izvući” svoju maturalnu haljinu iz ormara :) sjećam se da sam imala točno u glavi haljinu kakvu želim, na kraju kad sam probala ovu to je bilo to, ljubav na prvi pogled…moja je potraga za maturalnom haljinom trajala svega pola sata… Inače kupila sam ju u Kaptol centru u butiku Nebo prije 5 godina, sad tražim neku veselu ljetnu haljinicu za proslavu godišnjice mature :)

  • dakako da se nitko ne treba slijepo držati ovoga što sam ja napisala, pa ni ja se nisam baš prije držala toga pa nisam hodala kao klaun :) Ako isprobate haljinu i sviđa vam se kako vam stoji, zašto ne? ovo su samo neke osnovne smjernice za neke osnovne oblike… a ti mi se činiš ili kao kruškica ili kao dječačka figura, ovisi o donjem dijelu, no kako kažeš da nemaš guze onda prije dječačka figura + solidne grudi, mislim da je to vrlo zahvalna figurica :D

 • tonela07

  imam ‘pjescani sat’ figuru i zadovoljna sam time :lol:
  super clanak, koristan i temeljit :)

 • Mikka

  bravo svaka cast :) :* kada bi se barem ostale nove sminkerice ugledale na tvoj rad i trud

 • Nitac

  E izgleda da sam ja pješčani sat…odličan članak AiryFairy…potrudila si se kao i uvijek…zato mi i jesi najdraža šminkerica.. :* nego, bude li uskoro članak o izradi leptira??? bila si to nešto spominjala, a ja se ne mogu strpit ;)

  • hvala ti: naravno da će biti, članak je već par dana gotov i čeka objavu ;) bit će sad koji dan :D

 • Nitac

  E super onda..jedva čekam :)

 • Tasha :)

  eh ja sam ti kvadrat,grudi imam vrlo male,u grudnjaku ih jos fali XD struk nikakav,uzak,guza isto nist specijalno(mrsavica od kako znam za sebe…noge su mi tanke ali sta sad…kupim stvari da izgledam ok,nista dekoltirano i ako vec je onda vrlo malo,suknje i haljine jako slabo zbog nogica ali ajde obucem i haljinicu (do malo iznad kolena ili preko kolena) pa ipak imam 22 god i ljudi koji me znaju ne zamjeraju puno kad obucem nesto krace a mrsava sam,takva sam i kraj…mada eto cesto izbjegavam haljinice i suknje,jedna rodjaka mi je rekla da mi bolje stoje haljine nego hlace :D ja sam malu maturalnu zabavu imala na kraju 8. razreda (na kraju srednje,ne) imala sam crne siroke svecane hlace i bijelu kosuljicu ma srebrne pruge,bijelu torbicu i bijele papuce na petu (neku srednje velicine) mada danas kad gledam klinke se oblace kao zene…-.-

  • hahah, dobra mi je ova izjava “fali ih u grudnjaku”- baš sam jučer zezala frendicu tom tvojom forom :D

   • Tasha :)

    eto vidis :D valja se nekad nasalit na svoj racun :D

 • super, svaka čast!

  Ja svoj oblik tijela ne pronalazim ni u jednom od ovih. Mršava sam, visoka 180 cm, nježne građe, no imam grudi, nije mi ni stražnjica ravna, struk mi nije baš nešto naglašen, no nije ni da ga nemam. Kod odabira haljina uglavnom isprobam više njih da vidim koja mi najbolje paše, no jedno je sigurno. haljine za jabukoliki oblik tijela definitivno nisu za mene

 • Mareee

  svaaakaaa čast za članak!!! :* :*
  ovo neće pomoći samo maturanticama, (ja sam svoju maturalnu odradila prije točno 5.godina :D, wuuhu uskoro imam večeru povodom toga-jedva čekaaam!!!) nego će pomoći općenito za odabir haljine :D
  meni će recimo dobro doći u potrazi za haljinom za frendove svatove!
  svaka čast još jednom, pomogla si puuuno :) :) :* ;)

  • Mareee

   i da, ja sam pješčani satić definitivno (iako bi struk mogao biti malo uži jebemu…ccc :D )

   i evo jedan prijedlog, ja sam za prošle svatove imala usku haljinicu i ispod nje sam nosila steznik – onaj što ima naramenice kao grudnjak, ima kopčanje kao bodi između nogu, i duž trbuha ima kopčanje i dođe do ispod grudi, taman cice malo podigne….i kad se to sve obuče (je da je malo ufff i za obući i kad se ide na wc) ali stisne te i oblikuje figuru jako lijepo… tko nije nek proba ;) :*

   i djevojke,žene mi smo uvijek lijepe kad smo sretne, nasmiješene i kada prihvatimo samu sebe kakvom jesmo…tada zračimo nečim posebnim, vjerujte mi ;)

  • pa definitvno je ovo članak koji vrijedi općenito – i za svatove i za izlaske i za maturalnu i sve :D

 • majaa

  predivan članak…ja neznam šta sam od ovog..al obožavam nositi kratke uske haljinice jer imam ravan trbuh ljepu guzu i solidne grudi…i hvala majci prirodi na dobrim nogama :D jesam se nahvalaila sad al tak je :)
  ugl htjedoh reći da će vam nakon sat vremena maturalne biti sasvim nebitno kako izgledate i kakvu haljinu imate..to je bila moja najbolja noć u životu :))) dobru zabavu maturanticeee :D

  • hahah, pa neka :) Sad mi je još više žao što ja nisam imala maturalnu :(

 • afc

  ne znan koji vi imate problem sa dugin haljinama?ja san na svojoj maturalnoj imala prekrasnu dugu svilenu haljinu i nisan pozalila ni sekund sta san izabrala bas tu.mislim da svak ima svoj ukus i ako se nekom sviđa duga haljina,ne vidin razlog zasto je ne bi obuka na maturalnu koja je ajmo rec najglamurozniji događaj u zivotu 18-godisnjakinje.sta se tiče kratkih veštica, mene je iskreno bilo sram kad san vidila koliko je ženskih paradiralo u preuskm,prekrathim i totalno neukusnim haljinicama koje su primjerenije nekom narodnjackom klubu nego maturalnoj zabavi…ps. mi smo imali maturalnu i ekskurziju? po kojoj logici imate jedno a nemate drugo? aaal ok

  • nema nitko problem s dugim haljinama, ali današnje maturalne zabave- barem one koje sam ja vidjela nisu baš jako svečane tako da je malo smiješno pretjerivati s nekim dugim svečanih haljinama, a iskreno, nisam niti jednu djevojku niti vidjela u dugoj haljini. Bilo bi lijepo kada bi to bio glamurozan, svečan i dostojan događaj- no uglavnom to nisu, na žalost!

   a što se tiče ovog ili maturalna ili maturalac- nekima razrednici ili škola nisu dopuštali oboje- kod mene je konkretno bilo da si mi sami organiziramo- maturalac smo uspjeli organizirat i otić i bilo je super, a maturalnu zabavu nismo uspjeli dogovoriti da svi budu zadovoljni pa smo na kraju imali neki party u nekom kafiću i bilo je jadno :/

   • afc

    nasa maturalna je bila super organizirana, u odlicnom hotelu tako da je to bilo ajmo rec na nekoj razini…. i vecina je cura imala duge vešte….al viđala san cesto dosta (pre)kratkih i neukusnih cajka-haljina sta je malo pretjerano za maturalnu…al eto kako ko voli..

 • BlueBell

  potrudila si se, dobar clanak, lijepo objasnjene figure i pohvala za dane primjere :)
  ja se kao studentica modnog dizajna moram osvrnuti na sherri hill koji je previse razvikan. upakiravati se u hrpe cirkona za tolke pare je beskorisno. nadjite dobru svelju i dajte sasiti haljinu po mjeri kakva odgovara vasoj gradji ( savjetujte se sa sveljom) i imat cete je za mnoge druge prilike. dat cete max. do 1500 kn ako znate sto trazite. nemam nista protiv tog imena, ali nazalost, sve maturantice danas izgledaju isto. ili su u sherri hillu ili u elfsima. potrudite se biti drugacije od mase :)

  • AiryFairy

   heheh pročitala sam komentar na mailu i preskočila sam s prvog dijela na dio da si studentica modnog dizajna- onda sam se uplašila da me sad čeka jezikova juha da nisam nešto dobro napravila :D

   I nisam ja nikome htjela reći da kupuje te skupe haljine,ali ideju mogu pokupiti, naći sličnu ili kao što si rekla- dati nekome da je sašije nešto slično :D Ali bolje i te Sherri Hill haljine nego kratke pipijene haljinice u kojima sve ispada, a sve više cura odabire takve haljine… :/

 • BlueBell

  e da. i ja nikad necu prezaliti sto nisam imala haljinu do poda jer je to, uz vjencanje, vjerojatno jedina formalna prilika za to pa tko razmislja o tome – samo naprijed :) moze se dobro naplesati i u dugoj haljini!

 • Lina

  Ne mogu vjerovati da si ovo sama crtala! Bravo Suzy!! :*

  • ahaha, pa i nije baš tako divno, znala sam prije i bolje- malo samo zakržljala :D ali hvala ti :D

 • Little.Miss.Sunshine

  Stvarno si ovo lijepo nacrtala, i super je članak, ja uskoro idem kupit si jednu svečaniju haljinu pa ću po ovome, hvala ti :D

  • AiryFairy

   drago mi je da ću biti od pomoći :)

 • Lorena

  Oprostite ja tražim haljinu plavu da jedan rukav bude dugačak a drugi ne dati ču vam primjer možete li mi pomoči
  :znoj:
  http://www.sminkerica.com/wp-content/uploads/2012/04/image1xl7896.jpg

 • Lorena

  oprostite možete li mi pomoči

 • mia15

  Ovako; imam 15 godina i bavim se rukomet. Kao što sam mogla u članku pročitati najgori problem su ramena, pa tako i kod mene! :ljut: Znači imam široka ramena, niska sam, široke bokove, jake mišićne noge(takodjer posljedica rukometa) i mali grudi. Bliži se nova godina i sve cure pričaju o tome koje če haljine nosit, itd. a ja samo sastrane slušam i sram me je. I nemoj te mi reći da bih trebala imati samopuzdanja znam da bi, ali vidla bi vas ta ste okružene mršavim ljepoticama. Molim vas pomozite kako da nađem neku haljinu koja će pasati mojoj građi tijela da se i ja mogu pojaviti “kao žena” na zabavi. :sramise: :?

 • ines hi hi hi

  :P :) :kima: :sramise: haljine su naj !!!!

 • merima

  za 10
  sve haljine su i više od rijeći lijepo
  one su savršene :kima: :) :kima:

 • Milica

  super je sve. imam problem jer imam mrsave noge a imam malu maturu za ndelju dana… nije moguce da se ugojim za nedelju dana a nije mi prijatno da mi svi govore da sam mrsava. da li mi mozete pomoci ako imate neku ideju kakve haljine stoje mrsavima tj. malo ih rasire u nogama? :?

 • Glupo

 • lea

  poz… šta ako nismo striktno ni jedan od navedenih oblika, već kombinacija dva ili tri… mislim da iz svakog imamo nešto? kako ću onda naći savršenu haljinu? o.O

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)