Čuvanje kozmetike na visokim temperaturama

Objavljeno u Ostalo, autorica: - 23.07.2015.

Visoke temperature koje  nam kvare raspoloženje posljednjih dana dovele su ljubiteljice kozmetike u probleme. Naime, nekim kozmetičkim proizvodima neće smetati visoka temperatura dok postoji velika opasnost da se kreme za lice, puderi i ostala kozmetika koja sadrži vodu – pokvare prije isteka roka zbog nepravilnog čuvanja.

f8783d6e4716b3c75ee4d841f57b9bb41c76ddc0

Na nekim proizvodima stoji oznaka maksimalne temperature čuvanja, ali na većini je to izostavljeno. Neki prosjek je 25 stupnjeva, no sa većinom kozmetike nećete imati problema do 30 stupnjeva. Ipak, kada živa u termometru poskoči preko 35 stupnjeva, znak je za uzbunu. Također, obratite pažnju na kozmetiku koja zahtijeva čuvanje od sunca, odnosno skladištenje u tamnom prostoru, kao što su primjerice ulja za lice/tijelo.

Prirodna kozmetika:

Kako većina prirodne kozmetike ne sadrži konzervanse, postoji vrlo visoka mogućnost da će se pri visokim temperaturama ovakva kozmetika pokvariti – promijeniti teksturu, boju, miris, a najčešća promjena koju ćete odmah primijetiti je odvajanje vode.

Dollarphotoclub_52333871

Kozmetika u kupaoni:

Ljeti nikako! Često je kupaonica jedna od prostorija sa najvišom temperaturom u kući/stanu, a uz vlagu predstavlja idealno mjesto za najgore neprijatelje kozmetike – bakterije i plijesan. U kupaoni možete držati gelove za tuširanje, šampone, dezodoranse, lakove za nokte.

makeup-storage-in-a-bathroom-cabinets-6

Kozmetika na putovanju:

Svi znamo da temperatura u automobilu na vrućinama (ako klima nije ugrađena ili je ugašena) zna biti viša od vanjske i do 10 stupnjeva stoga je vrlo važno zaštititi kozmetiku tijekom putovanja. Rješenje za ovaj problem može biti termo torba koja se inače koristi za čuvanje svježine namirnica. Prije putovanja rashladite kozmetiku u hladnjaku, a za održavanje niske temperature u termo torbi možete se poslužiti ulošcima za prijenosne hladnjake.

2118434-0

Kozmetika u hladnjaku:

Većina ljubiteljica kozmetike svoju kolekciju ljeti štiti od visokih temperatura u hladnjaku. Ovo je odlično rješenje kada u kući ili stanu nemate prostoriju koja je zaštićena od izravnog sunca tj. hladnija od ostalih. Ipak, važno je napomenuti da nije sva kozmetika pogodna za čuvanje u hladnjaku. Izbjegavajte u hladnjaku čuvati ulja za lice/tijelo/kosu jer postoji mogućnost od zgušnjavanja i kristalizacije (koja se događa i kod meda) isto tako lakovi za nokte na hladnom mogu promijeniti svoju gustoću i dovesti vas u probleme sa nanošenjem. Dvostruki efekt dobit ćete ako u hladnjaku držite okoloočnu kremu ili losion/mlijeko poslije sunčanjazaštita same kozmetike i ugodan osjećaj hlađenja. Svakako isprobajte čuvati vašu okoloočnu kremicu u hladnjaku, vjerujem da će vas efekt instant osvježenja oduševiti.

P.S. Na Aliexpress-u čak postoje posebni hladnjaci osmišljeni baš za čuvanje kozmetike :) jedan možete vidjeti na slici ispod i meni se baš sviđa!

95bee_19043320-071408cosmeticscooler

Što čuvati u hladnjaku:

 • Kreme za lice
 • Ruževe za usne
 • Pudere
 • Korektore
 • Baze za lice/oči/usne
 • Parfeme

Što NE čuvati u hladnjaku:

 • Ulja za lice/tijelo/kosu
 • Lakove za nokte

UPOZORENJE: Ako primijetite bilo kakve promjene u teksturi proizvoda, boji ili mirisu odmah bacite takve proizvode čak i ako im nije izašao rok trajanja.  Takve promjene mogu biti odvajanje vode, zagušljiv i užegli miris, žuta ili zelena boja, plijesan i slično.

Kako vi čuvate kozmetiku na visokim temperaturama? Jeste li do sada imale koju kozmetičku nezgodu uzrokovanu visokim temperaturama?

 

Close
Tamara Maravić (Tamafista) dolazi iz Slatine, studentica je Financijskog menadžmenta na Ekonomskom f...

Ovaj članak ima 4 komentara.

 • Billa

  Svakako koristan post, idem premjestit sminku iz kupaonice u drugu prostoriju, nisam ni razmisljala o tome

 • Koristan post, do sada mi se jedino događalo topljenje ruževa do neupotrebljivosti.

 • Koristan post posebno jer je ljeto stvarno pretjeralo. Inače, ja s kozmetikom zauzmem pola hladnjaka a moje pitanje glasi: zašto parfeme u hladnjak a ulja ne?

  • Ulja bi se mogla zgusnuti, tj. kristalizirati što bi otežalo njihovo korištenje, a parfemi na visokim temperaturama mogu izgubiti svoj “miris” te se trebaju čuvati na hladnom. Neki čak i inače drže parfeme u hladnjaku te im tako produžuju vijek trajanja (nisam isprobala pa ne mogu potvrditi).

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)