Šminkerica Book Club – ožujak

Objavljeno u Ostalo, autorica: - 17.03.2015.

Stigao je ožujak, mjesec proljeća. S obzirom da proljeće sve budi i pokreće, odlučili smo da upravo ono bude nit vodilja ovomjesečnog Book Cluba. U nastavku članka pronaći ćete pet knjiga te anketu u kojoj možete glasati koju želite čitati. 

Krenimo, dakle, s našim prijedlozima:

1.) 1000 dana proljeća, Tomislav Perko

1000-dana-proljeća-by-Tomislav-Perko

1000 dana proljeća knjiga je mladog hrvatskog putopisca Tomislava Perka. Mladi couchsurfer odlučio je pratiti proljeće tisuću dana. Ovu sam knjigu pročitala u dahu, još ove zime. Nisam ni vjerovala da ima putopisac koji će prestići Šalkovića na domaćoj sceni, ali Perko ima potencijala. Naime, ovo je knjiga o putovanjima mnogim država, o putovanjima bez kune u džepu, o dobrim i lošim stranama cestovanja, o prirodnim ljepotama i ljudskim ružnoćama, o volontiranju i o ljubavi. Perko vam obećava imaginarni put. S njim krećete. I sve se, vjerujte mi, završi tako da se ova knjiga skrasi u vašem pamćenju i srcu. I doista nisam patetična. Stvarno je volim.

2.) Proljeća Ivana Galeba, Vladan Desnica

201405281230370.proljece-ivana-galeba-vladan-desnica-slika-4642195

Kladim se da vam je ova knjiga bila na popisu lektire u srednjoj školi. Jeste li je pročitale i kako ste je tumačile? Odvažite se pročitati još jednom, možda poprimi i novo značenje. Ova je knjiga moderna domaća knjiga, jedan od prvih hrvatskih (ako se to može reći za vrijeme kad je knjiga nastala) romana eseja. Naime, desnica prati tok misli Ivana Galeba, već onemoćalog, u bolničkom krevetu. Cijeli je roman ustvari gomila nanizanih uspomena, nostalgije koja prati propalog violinista kojeg je bolest odvojila od glazbene. Niže sjećanja na bogatašku obitelj na rubu propasti, na smrt bake i djeda kao na prekretnicu svojeg života,… Pokušajte ga shvatiti. Može biti zanimljivo.

3.) Proljetne vode, Ivan Sergejevič Turgenjev

7778

Ne znam kakve ste vi s ruskom književnošću, ali ja sam se prije nekoliko godina prisilno zaljubila. I ne želim da me ikada prođe. Iako Turgenjev pored Dostojevskog nije visoko kotirao, htjela bih ovom romanu dati šansu. Nisam još pročitala, ali svakako namjeravam. Tko zna, možda upravo ovaj mjesec. Sve što vam, dakle, o ovoj knjizi mogu reći je ono što piše u mojoj knjizi iz Svjetske književnosti. A piše da se mladi plemić Sanjin zaljubio u Gemmu, mladu i lijepu djevojku iz Italije. Nju je majka htjela dobro udati (ili prodati) pa je on odlučio prodati imanje u Rusiji da osigura budućnost svoje punice i osvoji voljenu. Međutim, ubrzo, nizom slučajnih okolnosti, saznaje da je ona udana. Tako počinje zaplet jednog obećavajućeg romana.

4.) Proljetni skandal, Lisa Kleypas

proljetni-skandal

Tražeći knjige na temu proljeća, Proljetni skandal mi je zapeo za oko. Moderan roman i bestseller New York Timesa. Radnja prati Daisy Bowman koju je otac prisilio na potragu za čovjekom svog života. Ona je tražila tri godine, ali ništa nije pronašla pa je otac odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Odabrao joj je muža, Matthewa Swifta, koji joj je bio užasno neprivlačan. Učinilo joj se da joj život postaje noćna mora, u pripremama za vjenčanje s muškarcem uz kojeg se nije mogla zamisliti.  Ipak, počela je uviđati njegove dobre strane. Međutim, jedna je tajna poremetila sve.

5.) Posljednje proleće u Parizu, Jelena Bačić Alimpić

poslednje_prolece_u_parizu-jelena_bacic_alimpic__v

Unaprijed se ispričavam što ova knjiga nema prijevod na hrvatski jezik. No, dobro, savršeno se može razumjeti i ovako. A vrijedna je razumijevanja i svakog mogućeg napora pri čitanju, ako ga uopće i bude. Naime, priča jedna starica, Marija Kolčaka, štićenica sanatorija. Ona je dušu otvorila novinarki jednog pariškog časopisa, Olgi.  Naizgled obična starica vlasnica je tragične priče o životu i ljubavi. Starica, za koju mnogi misle da samo izmišlja i sanjari, otkrila je mnogo zanimljivosti o sudbini izbjeglica iz carske Rusije, o špijunima, ljubavi pod čizmom ideologije. U njenu su se srcu izjednačile ljubav i bol, istina i laž, a sve što je imala već je ostalo negdje, na putu od života prema smrti, od Rusije do Zapada.

Stigla sam na kraju našeg popisa. Nadam se da vam se svidjela barem jedna knjiga s popisa. Bilo mi je malo teško pronaći knjige ovakve teme, ali nadam se da vam svi prijedlozi nisu dosadni i nezanimljivi. Meni svakako nisu. Mislim da je ovo popis u kojem svatko može iskopati barem nešto za sebe.

U potonjoj anketi možete glasovati za svoju omiljenu do 19. ožujka.

Knjiga koju ćemo čitati ovog ožujka je 1000 dana proljeća, Tomislava Perka! Krajem mjeseca postavit ćemo recenziju ove knjige, a zatim ćete i vi u komentarima moći podijeliti svoje dojmove. Najbolji komentar opet darujemo! :)

Koja vam se knjiga najviše sviđa? Za koju ste glasovali i zašto?

Close
Ivana Granić studentica je talijanistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Splitu. Neopisivo ...

Ovaj članak ima 6 komentara.

 • 1000 dana proljeća, Tomislav Perko :) jaaa bihhh… :kima: :)

 • Hiljadu dana proleca definitivno :)

 • Nema

  Proljetni skandal – sve je zauzeto u Rijeci, moram je dignut, jer volim taj tip knjige romana i čitanja :)
  Thx sta si ju objavila :DD :sramise:

 • Malenna

  Ja sam jako veliki ljubitelj knjiga, u protekla 2 tjedna sam pročitala skoro 3000 stranica, mislim da to dovoljno govori haha … Bez brige živim ja normalno, samo malo manje spavam i jako brzo čitam ali sve se to isplati knjiga je nešto najbolje što možete uzeti u ruku … S obzirom da sam se u proteklo vrijeme nauživala teških tema i priča, sad bih izabrala proljetni skandal, zvuči mi zanimljivo i opuštajuće :)

 • Mala maca

  Djelo Proljeca Ivana Galeba je moja ljubav i knjigu procitam najmanje jednom godisnje…Velika preporuka :kima:

 • Little.Miss.Sunshine

  Super prijedlozi :D

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)