Tehnologija u službi ljepote: analiza sastojaka u kozmetici putem aplikacija

Objavljeno u Ljepota, Ostalo, autorica: - 18.01.2019.

U današnje vrijeme, kontrola sastava kozmetičkih proizvoda više nije nepoznanica te nekim curama/dečkima upravo sastav predstavlja glavnu prevagu u kupnji ili odbacivanju proizvoda. Prije nešto više od 3 godine, na Šminkerici ste mogli čitati članak s popisom „dobrih“ i „loših“ sastojaka, a danas vam pišem o aplikacijama i web stranicama koje vam mogu poslužiti upravo u takve beauty svrhe.

 

Krenut ću s najdražom aplikacijom koja mi se već na prvu najviše svidjela. Radi se o Clean Beauty aplikaciji koju sam besplatno skinula s Trgovine Play. Navedena aplikacija mi je estetski najljepša, kamera za analizu sastojaka najbolje funkcionira u odnosu na druge aplikacije i stranice te je na kraju analize vrlo jednostavno, u kratkim crtama objašnjeno zašto bi sumnjivi sastojci bili potencijalno opasni za vas. Aplikacija funkcionira tako da sastojke s ambalaže proizvoda uslikate putem kamere u aplikaciji ili upišete naziv sastojka koji vam nije poznat u predviđeno mjesto za to, a aplikacija vam nakon toga izbaci „sumnjive“ sastojke te objašnjenje za svaki.

Sljedeća aplikacija, vrlo slična Clean Beauty aplikaciji je Healthy Living, također besplatno skinuta s Trgovine Play. Aplikacija funkcionira na gotovo isti način kao i prethodna uz dodatak da je u ovoj aplikaciji moguće provesti analizu sastojaka unošenjem naziva proizvoda, a za razliku od prethodne aplikacije, Healthy Living kamera „skenira“ bar kod s proizvoda. Ono što mi se sviđa kod ove aplikacije je jednostavan vizualni prikaz zabrinjavajućih učinaka vezano uz alergije i kancerogene sastojke.

Ipak, Healthy Living aplikacija nije zasjela na tron iz dva razloga:

1. očitavanje bar koda je u više navrata bilo bezuspješno
2. aplikacija u arhivi nije imala svaki proizvod koji sam htjela analizirati.

Web stranica s istim principom kao i prethodne dvije aplikacije je CosDNA. Stranica funkcionira tako da se u početnu tražilicu unese naziv proizvoda, a potom stranica izbacuje više analiza uz popis sastojaka. Ono što bi mogao biti potencijalni nedostatak kod ove stranice je to da za većinu proizvoda postoji više analiza od kojih se poneke razlikuju tako da mi je tu upitno kojoj vjerovati. S druge strane, ono što mi se sviđa kod ove stranice je to što je sve prikazano u tablicama pa je cijela stranica vrlo pregledna.

 

Web stranica koja se ne odnosi toliko na sam sastav proizvoda, ali koja itekako može biti korisna je Cosmetic Calculator. Radi se o stranici na kojoj je uz upisivanje brenda i batch koda (kratki kod koji se nalazi najčešće na dnu kozmetike i parfema) moguće saznati datum proizvodnje upravo tog vašeg proizvoda te otkriti koliko je još taj proizvod valjan i siguran za upotrebu.

Koristite li se vi kojom od navedenih aplikacija i stranica za analizu sastojaka kozmetike? Ako imate korisnu beauty aplikaciju, a koja nije navedena u tekstu iznad slobodno ju predložite u komentarima! :)

Close
Zrinka Ivešić (TheGlowGetter) dolazi iz Osijeka i ima 22 godine. Osim što studira fizioterapiju, obo...

Ovaj članak ima 4 komentara.

  • ajme hvala ti !! jako koristan clanak, kao i svi ostali koje si do sada objavila! bravo, samo tak nastavi !! ;)

    • Hvala tebi na pohvalama! Drago mi je da ti se članci sviđaju. :D

  • Sabina

    Ja za provjeru roka trajanja kozmetike koristim checkfresh i checkcosmetic jer nemaju obje stranice iste brandove, npr na jednoj ima Oriflame, na drugoj nema, a ima Artdeco, kojeg nema na prvoj stranici….

    • 👋 Zapravo ima jako puno stranica i problem i je što svaka nema ponekad baš ono što mi treba u tom trenutku tako da super što si mi proširila popis! 😃😃

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)