Upoznajte naše kreativne šminkerice!

Objavljeno u Ostalo, autorica: - 29.03.2010.

Kako sam i sama za vrijeme srednjoškolskih dana izrađivala nakit i slične rukotvorine, odlučila sam prikupiti nekoliko djevojaka koje se danas bave istim. Nekima je to primarni posao dok druge to rade u slobodno vrijeme. Slijede njihova iskustva!

Za vrijeme srednjoškolskih dana imala sam mnogo slobodnog vremena. Tada sam negdje i počela izrađivati nakit. Osnovni materijal bio mi je glinamol, lak za sjaj, flaks, tempere, kupljene perle i slično. Rastavljala sam ujedno i mamine stare ogrlice ili pak radila vlastite perlice od glinamola. Izrada nakita me opuštala, no s vremenom sam prestala jer mi je materijal bio malo preskup, a i nikad nisam prodavala nakit kako bih vratila uloženi novac. Danas čuvam negdje na dnu ladice par komada nakita kojeg sam sačuvala za uspomenu. Sve to potaknulo me da provjerim koliko još djevojaka izrađuje nakit (a i ostale ukrase), koliko vremena troše na izradu, zašto se bave tim i slično. Javilo mi se nekoliko zainteresiranih djevojaka, čija sam zanimljiva iskustva odlučila podijeliti s vama. Upoznajte ih redom!

 

Marina Pavlić, Rijeka:

“Po struci sam grafički dizajner, a trenutno sam i pri završetku tečaja iz web dizajna. Od malena sam fascinirana tipičnim ženskim stvarima (make up, krpice i naravno, nakit).  Nakit sam počela izrađivati u osnovnoj školi i to sasvim slučajno. Vidjela sam na nekoj curi naušnice za koje nisam znala gdje ih mogu kupiti pa sam ih odlučila samostalno napraviti. I tako je sve krenulo… Tatina kliješta, žica i hrpa starih perlica. U početku su to bile jednostavne kreacije, ali kako s vremenom čovjek uči, tako su sad i moji radovi složeniji te inspirirani samim materijalom. Inspiraciju za rad dobivam iz samih perli. Neke perle kupujem u Rijeci, a neke naručujem iz Zagreba. Većinom volim napraviti nešto novo od starog nakita koji više nikome ne treba, tako da od nečeg starog uvijek dobijem nešto novo. Nakit je na prodaju po skromnim cijenama. I sama sam veliki obožavatelj nakita te mislim da je nama, koji se bavimo izradom nakita, jeftin kineski nakit jaka konkurencija. Ukoliko netko nudi stari materijal (perle, kopčice, žice i slično), volim se s njime zamijeniti i pokloniti mu gotov rad. Nema moje prijateljice koja nema barem jedan komad mog nakita. Za sada se reklamiram samo usmenom predajom i  stranicom na Facebooku, a uskoro planiram samostalno izraditi i vlastitu web stranicu.”

Ovo su neki Marinini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenoj Facebook stranici:

 

Ivana Cerovski, Zagreb:

“Studentica sam Agronomskog fakulteta u Zagrebu, smjer Ukrasno bilje. U slobodno vrijeme, osim izradom ukrasa, bavim se i uređivanjem okućnica, izradom adventskih vjenčića za Božić te cvjetnih košarica od sušenog bilja. Slobodno vrijeme provodim i sa svojim prijateljima, dečkom i obitelji, igrom sa psom… Ukrase od gipsa počela sam izdrađivati prije pola godine, ali ideja je zapravo nastala prije nekoliko godina. Ukrase volim raditi jer me to opušta, a zadovoljstvo mi je kada uz malo truda i volje mogu napraviti lijepe stvari za prijatelje i obitelj. Svakako ću nastaviti izrađivati ukrase i dalje te ujedno planiram proširiti svoju ponudu i na ukrase izrađene decupage tehnikom. Ukrase prvenstveno radim kao poklone za prijatelje, no također ih i prodajem. Trenutno se reklamiram na Facebooku, gdje sam tek nedavno otvorila stranicu. Materijal nabavljam u hobby art centrima u Zagrebu, a ideje za ukrase pronalazim posvuda u svakodnevnim životnim primjerima i situacijama. Inspiraciju mi također daju i  prijatelji koje svaki put razveselim novim ukrasom. Trenutno izrađujem ukrase  samo od gipsa, tehnika je vrlo jednostavna i vrlo ih je lako napraviti jer se gips izljeva u kalupe, zatim se suši i na kraju ih obojim željenom bojom. Tada se oni mogu koristiti kao magneti za razne površine, kao samostojeće figurice ili kao ukrasi za zid. Ideja je još mnogo te se iskreno nadam da ću u sljedećih par mjeseci uspjeti realizirati većinu njih.”

Ovo su neki Ivanini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenoj Facebook stranici:

 

Vesna Melkić, Zagreb:

“Studentica sam ekonomije. Nakit izrađujem već dosta dugo, sedam godina otprilike. Ne izrađujem ga svaki dan. Ovisno o inspiraciji, ima perioda kada znaju proći mjeseci, a da ništa ne napravim. No kada me uhvati inspiracija, tada znam danima izrađivati nakit jer se trudim maksimalno ju iskoristiti. Izrađivanje nakita i ostalih rukotvorina volim zato jer me to jako opušta i zaista uživam u tome. U planu imam pohađanje nekih tečajeva za izradu nakita odnosno obradu metala. Nakit prodajem, ali i poklanjam. Puno toga napravim i za meni drage ljude. Ukoliko znam da npr. neka moja prijateljica voli ono što izrađujem, onda ću joj pokloniti nešto što bi baš ona željela za rođendan. Tada mi je poseban užitak izrađivati, jer znam da će ona biti oduševljena onime što dobije na poklon. Imam i svoj blog putem kojeg ljudi mogu vidjeti moje radove te fan stranicu na Facebooku. Materijal nabavljam u željezarijama, preko interneta te u hobby shopovima. Ideje crpim sa svih strana. Na internetu se može naći jako puno besplatnih tutoriala pa tutorial prilagodim svojim potrebama, nekad mi jednostavno neke ideje padnu na pamet pa ih zapisujem ili crtam u bilježnicu kako ne bih zaboravila. Dosta inspiracije također crpim iz (asimetrične) geometrije. Čak mi se znalo dogoditi da određeni nakit i sanjam! Također, često mi tuđi nakit zna biti inspiracija pa si zamislim kako bih ja taj isti preoblikovala. Nakit nije nešto što izrađujem zato jer moram i u principu, čak ni ne volim raditi po narudžbama, osim ako se one ne poklapaju sa mojim stilom. Takvo nešto je teško i predstavlja mi određeni pritisak jer ne znam da li će se nekome taj rad svidjeti. Moram napomenuti kako osobno nikad ne bih prodavala ono što se meni ne sviđa i što i sama ne bih nosila. Sve svoje radove jednako volim i prilikom njihovog izrađivanja u svima sam jednako uživala.”

Ovo su neki Vesnini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenom blogu ili Facebook stranici:

 

 

Dušanka Romanović, Zadar:

“Rođena sam i živim u Zadru gdje sam na Filozofskom fakultetu diplomirala geografiju i arheologiju. Svoje slobodno vrijeme posvetila sam kreativnom radu, posebno izradi unikatnog nakita. Kako se kod nas ne može živjeti samo od hobija, još uvijek sam u potrazi za stalnim poslom. Za mene obično kažu da sam svestrana pa me, osim s kliještima u ruci, možete vidjeti i s fotoaparatom negdje na Velebitu. Nakit i druge rukotvorine izrađujem dugi niz godina, a intenzivnije se tim bavim zadnjih šest godina. Sve je počelo s mojom idejom da za svaku kombinaciju odjeće imam neki prikladan komad nakita. Znanje sam stjecala polako i uglavnom sam bila samouka. Počela sam s jednostavnim naušnicama i polako napredovala pronalazeći razne tutoriale na internetu i učeći metodom pokušaja i pogreške. Također sam sudjelovala u jednoj radionici Narodnog muzeja u Zadru o izradi samoborskog kraluša gdje sam naučila neke korisne trikove perličarenja. S vremenom sam otkrila i forum Nakit snova gdje sam stekla nove prijatelje s kojima često na kreativnim kavicama razmjenjujem ideje i nove tehnike. U oblikovanju nakita koristim širok asortiman repromaterijala kao što su žica, različite vrste perlica, polimerna glina i sve ostalo što mi se nađe pri ruci. Potrebni materijal nabavljam na razne načine. Jedan dio nabavljam preko interneta a kad imam priliku boraviti u Zagrebu, dio kupovine obavim i tamo. U izradi nakita koristim razne tehnike. Volim isprobati svaku novu tehniku na koju naiđem. Nakit je umjetnost sama po sebi i nema granica, meni je jedino više-manje bitno da je nakit koji radim nosiv. Svi radovi su ručno rađeni s puno ljubavi i strpljenja, a pojedini komadi nakita su plod višesatnog rada. Osim što volim praviti nakit, još više ga volim i uživam nositi, kako svoj tako i svaki dobar komad nakita. Nemam posebno radno mjesto ili svoju radionicu, najdraže mi je razasuti perlice po stolu pa ideja i inspiracija najčešće nastanu na licu mjesta. Osim toga internet je nepresušan izvor ideja, a kao arheolog po struci, inspiraciju nalazim i u našem bogatom nakitu kroz povijest. Izrada nakita me opušta i kad sjednem za stol sa svojim perlicama, sati mi prođu kao minute. U budućnosti bih voljela naučiti još neke nove tehnike rada sa žicom, naročito sa srebrnom žicom koja se za sada može nabaviti samo u inozemstvu. Također bih voljela napraviti neke svoje radionice gdje bih mogla prenijeti drugima ono što sam ja naučila. Do sada nisam imala priliku proširiti svoje znanje nekim tečajem za dizajnera nakita, ali tko zna, možda se i to u budućnosti ostvari. Zadnje tri godine članica sam „Hrvatske udruge kreativnih amatera“. Sudjelovala sam na više samostalnih i skupnih izložbi te na raznim sajmovima u bližoj okolici. Nakit koji radim je uglavnom za prodaju, a cijene su različite i određujem ih s obzirom na utrošeni materijal i vrijeme koje sam uložila u izradu.”

Ovo su neki Dušankini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenoj web stranici, Photobucketu te na njenoj Facebook stranici

   

 

Ema Džakić, Sveti Ivan Zelina :

“Studiram na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, predškolski odgoj. Osim izrade nakita bavim se  plesom i pjevanjem već  sedam godina u folklornom društvu. Velika mi je strast povijest i srednji  vijek, donedavno sam bila i članica jedne takve udruge. Trenutno krećem u samostalno bavljene tim hobijem. U sklopu toga treniram mačevanje, a i izrađujem nakit inspiriran tim razdobljem. Još jedna stvar koja mi zaokupljuje vrijeme je udruga mladih u Zelini, čija sam predsjednica. Nakit izrađujem oko pet godina. Počela sam tako što sam htjela prijateljici pokloniti nešto posebno. Svidjelo mi se na koji način to utječe na mene, smiruje me i oslobađam se svoje kreativnosti te na kraju budem zadovoljna sobom. Počela sam s poklanjanjem, ali kada su narudžbe počele stizati, tako sam počela i prodavati većinom u krugu svojih prijatelja, kolega s faksa i po viteškim turnirima. Neke od svojih radova objavila sam na Facebooku. U bliskoj budućnosti planiram poduzeti određene korake u vezi s tim. Planiram se registrirati i imati ime pod kojim radim i proširiti krug kupaca. Zanimljiv je način kako nastaje moj nakit. Kako sam puna ideja, najprije ih otprilike skiciram na papir, a zatim krenem u izradu. Nekada me znaju nadahnuti oblici iz prirode, svakodnevnog života i slično. U većini slučajeva počnem raditi npr. ogrlicu i od toga na kraju nastanu naušnice, jer se prepustim mašti. Trenutno mi je izazov izrada nakita od drva. Ostali materijal nabavljam u hobby art dućanima u Zagrebu. Ponekad iskoristim i neke otpadne materijale iz okoline. Ove godine planiram imati i izložbu u sklopu predstavljanja mladih umjetnika iz zelinskog kraja. Poručila bih djevojkama: Bavite sa svim stvarima koje vas vesele, bez obzira koliko ih je, jer se vremena uvijek nađe!”

Ovo su neki Emini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenoj Facebook stranici:

 

 

Dunja Stojevski, Virovitica:

“Učenica sam trećeg razreda gimnazije. U slobodno vrijeme bavim se trbušnim plesom, pisanjem, fotografijom i izradom nakita. Nakit sam počela izrađivati još u vrijeme dok sam pohađala osnovnu školu. Talent sam nasljedila od bake koja me prvo naučila štrikati i heklati, a u međuvremeno sam naučila i umjetnost vezenja. Volim to raditi jer me opušta. Često znam doći kod djeda i bake pa uhvatiti štrikaće igle u ruke ili preko zimskih praznika izvesti kakav goblen. Sam nakit počela sam izrađivati jer sam htjela nositi baš određen nakit. Sjećam se i da sam jednom vidjela djevojku kako prodaje nakit od tjestenine. Počela sam s narukvicama od konca, potom se preneslo i na trake od plastike da bih završila na perlama i perlicama. Prvotna mi je namjera bila izrađivati samo za vlastite potrebe, no vidjevši kako su se moji početnički koraci, odraženi u pletenim končanim narukvicama, svidjeli mojim razrednim kolegicama, započela sam i s njihovom prodajom. Unikatne narukvice izrađujem za svoje prijatelje te za prijatelje mojih prijatelja. Najtraženije su one s izvezenim imenom. Moje su prijateljice one koje me reklamiraju. Materijal za izradu nakita nabavljam u trgovinama tkaninom te na tržnici. Inspiracije i ideje nadolaze mi u dosadi. Sav moj nakit je mojih ruku djelo te plod moje mašte.”

Ovo su neki Dunjini radovi:

  

 

Nina Carević, Čakovec:

“Završila sam srednju ekonomsku školu, smjer ekonomist, a sada sam studentica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. U slobodno vrijeme uživam  u rolanju, ponekad se nađe neki posao preko Student servisa,  a izrađujem i nakit. Sa izradom sam započela  još u osnovnoj školi u sedmom razredu kada sam oslikavala svilu i staklo.  Pošto sam i sama ljubiteljica nakita, orijentirala sam se na izradu nakita. Koristim različite materijale: drvene perle, gotove staklene perlice i oblike te sama modeliram različite oblike od fimo mase.  Inspiriraju  me različite stvari. Ponekad  ideje pokupim na internetu, u prodavaonicama ili mi jednostavno padne neka ideja te to predočim u nešto od nakita.  Najviše volim izrađivati naušnice ali svakako da radim i sve ostalo što netko smatra nakitom. Volim na taj način razveseljavati ljude te se samim tim osjećam ispunjeno. Poklanjam svoje radove, ali sam nedavno također počela i s prodajom. Slike nakita objavljujem na Facebooku te ako nekome nešto zapadne za oko, vrlo rado ispunim bilo kakvu želju.”

Ovo su neki Ninini radovi, dok ostatak možete pregledati na njenoj Facebook stranici:

 

 

Hvala svim djevojkama koje su sudjelovale u izradi ovog članka, njihovi radovi su zaista predivni i zaslužuju da ih i ostali vide i upoznaju. Ukoliko želite stupiti u kontakt s djevojkama ili kupiti bilo koji komad nakita, slobodno posjetite njihove stranice i pronađite njihove kontakte ili ostavite komentar na članak.

Svaka čast djevojkama :rockas:

Close
Šminkerica je prvi i najveći regionalni beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog ...

Ovaj članak ima 27 komentara.

 • roza

  ja sam se zaljubila u Ninine bubamare <3

  • Nina

   Roza, ako se neces moci odljubiti od njih, samo se javi!! :))

   • roza

    hehehe,mogla bi :D a bi mogla napraviti neki privjesak? baš mi se strgal lančić s bubamarom kojeg sam imala,pa ak bi mogla nekaj skombinirati :)
    dodam te na fejs :D

 • Leica

  Uhuhuuu, ja bih one andjele posto ih skupljam! Prekrasni suuuu! :ljubav:

 • Slobodno se javite curama, sigurna sam da će ispuniti vaše želje :)

 • Aaaaaaaaa Lina puno hvala još jednom na reklamici :D

 • Lina hvala ti još jednom!!!

 • Prekrasan nakit! Svaka čast djevojke, obožavam kad je netko ovako kreativan! :ljubav:

 • Marija

  :kitty: radovi su stvarno prekrasni, i svaka čast na objavi ovog članka jer curama dobro dođe pomoć u reklamiranju.. cure samo naprijed :D

 • Hvala Šminkerici!!

 • Marina - Đinđe

  Hvala Šminkerici! :D

 • Hvala cure! :) <3

  • @Vesna..savršenstvo :ljubav:
   koliko ti je trebalo da napravis ljubicastu? :huh:

   • Hvala!
    A ne znam, ovisi, sat-dva :) Nekad to radim danima jer ne znam što želim točno, ali kad krenem onda obično to sve skupa traje koji sat :)

 • GossipGirl

  i ja sam nekada davno napravila jedne nausnice,ali su bile totalno nesimetricne i nejednake!
  OMG :D
  nije to za mene!!

 • Dushka

  Hvala šminkericama, pusa :)

 • Cydonia

  Awee, kak smo radišne :D

 • martina

  nema šta, nakit je stvarno odličan! bubamarice su mi preslatke!!!

 • Anita

  Joooj, one Ninine bubamare su mi preslatke. Imam prijateljicu koja ih obožava, a uskoro joj je rođendan i ne mogu ih nigdje naći…

 • KiaraMagicEye

  I mene su oduševile sve naušnice.. posebno naušnice Nine Carević (žute u prvom redu, smeđe na slici u drugom redu i bijele u posljednjem redu – sve troje su preeeedivne).. izgledaju sjajno..

  Dušanka također ima predivnih radova.. posebno na slici s mnoštvom nakina, uh tu bi odmah pronašla nešto za sebe…na toj slici s mnoštvom nakita mi se sviđa čini mi se tirkizna narukvica svjetlucava, pa šarene rinčice do te plave narukvice.. i još mi se sviđa par lančića.. predivno stvarno..

  Također mi se sviđa i Vesnin nakin.. koji je isto predivan.. ove narukvice izgledaju baš posebno i drugačije.. uistinu su prekrasne..

  Ivanine figurice – nemam riječi.. predivno.. ja sam već puno puta razmišljala o crtanju po staklu ili tak nečemu.. ovo mi je stvarno prekrasno..

  Na samom kraju.. sviđaju mi se i Marinine bijele zvijezdice..

  Malo sam se raspisala ali ja jednostavno obožavam nakit.. rinčice posebno.. imam ih hrpuuuuu doma.. što kupljenih što izrađenih.. jer i sama sam ih neko vrijeme radila.. no odustala sam jer u ono vrijeme (a bilo je dosta davno) nisam znala gdje nabaviti jeftinije materijale i tako.. posebno mi se sviđaju ovakve staklene perlice kao što ih koristi Nina primjerice.. i eto.. sve pohvale cure!

 • Nina

  Hvala puno na komentarima, i naravno puno se zahvaljujem Šminkerici što nam je omogućila da se malo reklamiramo!

 • Marina Đinđe

  Hvala svima :D

 • LoliTa

  ovaj vesnin nakit mi se jako sviđa <3 :ljubav:

 • Ema

  Šminkerice hvala vam :weee:

 • sedina

  ja sam iz bih, sarajevo i interesujem se za pravljenje nakita no ne znam gdje da nabavim materijal, žicu tačnije no perlica imam puno

 • Ana

  Predobre su vam stvari cure, nisam sigurna ali mislim da ću se i ja baciti u te vode, dugo odgađam a rastopim se kad vidim takve stvarčice. Da li mi možete reći gdje mogu kupiti najjeftiniji materijal za to (ogrlice, naušnice i većinom broševi) u Zagrebu?
  Hvala punoooo, čekam odgovor :))

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)