Njega kovrčave kose

Objavljeno u Kosa & nokti, Ljepota, autorica: - 09.06.2021.

Kovrčava kosa je zadnjih godina skoro izašla iz trenda, toliko da je u trgovinama skoro ponestalo sredstava u trgovinama i savjeta za odražavanje kovrčave kose. Djevojkama je preostalo jedino peglanje i uništavanje kose. Peglanje prelazi u naviku i kosa postaje suha, tanka i elektrizirani.

Kovrčavu kosu je puno teže održavati nego ravnu kosu, a i sklonija je isušivanju. Mnoge djevojke se rode s ravnog kosom i tek u pubertetu primijete da im kosa dobiva drugačiju strukturu. Kosa postaje valovita ili kovrčava, a kasnije suha i napuhana. Njeno odražavanje se mora promijeniti.

Bez sumpora i silikona

Mnogi šamponi sadrže sumpor koji je može naći u deterdžentima i sredstvima za čišćenje. U Sastojcima je glavni uzročnik za isušivanje kose i uklanjanje ulja koja tjeme proizvodi, a potrebni su kosi. Silikon je odgovoran za masno tjeme, otežavanje kose i stvara sloj oko dlake koji sprječava prolazak hranjivih tvari. Jedini način da ih je ukloni je sumpor koji će još više uništiti kosu.

Za kovrčavu kosu je najbolje koristiti organske šampone i prirodnu kozmetiku, kosu bi trebalo trljati vrhovima prstiju, ne noktima jer će potaknuti veću proizvodnju sebuma. Ne smijete ni zaboraviti balzame koji su najbolji prijatelji kovrčavoj kosi.

Bez ručnika

Ručnik je izrađen od grubog materijala koji uklanja potrebnu vodu iz kose, zbog čega je kosa suha i napuhana. Ručnik bi trebalo zamijeniti mikrofibilnim ručnikom ili pamučnom majicom. Kosu se također ne bi smjelo trljati nego gužvati. Potrebno je samo iscijediti višak kose iz vode i zamotati kosu na desetak minuta da upije vlagu.

Bez češljanja

Kovrčavu kosu ne bi se smjelo češljati, osim ako je vlažna s prethodno nanesenim balzamom. Češljanje kose bez balzama dovodi samo do lomljenja kose, a češljanjem suhe kose izgledat ćete kao da vas je netko uključio u struju.

Bez sušila

Sušenjem na toploj temperaturi doći će do elektriziranja kose i gubljenje definicije koju ste htjeli postići. Kosu je najbolje sušiti prirodnim putem jer će tada zadržati potrebnu vlagu i time postići ciljani oblik. Ako nemate vremena ili živite u hladnim krajevima, kosu možete sušiti pomoću difuzora na najnižoj temperaturi.

Maska jednom tjedno

Pošto je kovrčavoj kosi potrebno više hidratacije, potrebno je jednom tjedno nahraniti maskom za kosu. Maska može biti kupljena ili prirodna kao maslinovo ulje. Potrebno ju je držati deset minuta do pola sata u kosi.

Satenska jastučnica

Pamučna jastučnica ima grubu površinu. Kovrčavoj kosi je potrebna nježna površina koju ima satenska jastučnica da se frizura ne bi izgubila svoju definiciju. Spavanje na satenskoj jastučnici je bolje za vašu kosu i kožu.

Kosu je potrebno i zaštititi prilikom spavanja da bi kovrče opstale. Kosu možete zaštititi kapom za tuširanje, svilenim šalom ili možete samo provući kroz gumicu na vrhu glave.

Strpljenje

Kosa oštećena peglanjem će možda izgledati isprva beživotno i nećete imati definiciju koju vi želite. Trebat će neko vrijeme da kosa postane bujnija i elastičnija. Budete li se držali navedenih pravila, na kosi će se vidjeti oporavak za nekoliko mjeseci.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)