“Back to school” čavrljanje

Objavljeno u Ostalo, autorica: - 11.09.2014.

Prvi tjedan škole već je pri samom kraju i pred nama je vrijeme da se okružimo pozitivnim mislima i ocjenama. Pred vama je jedna mala svaštara koja se veže uz učenje i sve što ono nosi sa sobom.

cats

Prva stvar koju želim napomenuti kod samog procesa učenja je ta da skoro nikome nije lako i da se jako teško natjerati krenuti učiti. Ali, čim prije krenete, prije ćete biti gotovi sa svime pa trebate pronaći dobru motivaciju. Koliko god vam se teško i nemoguće činilo, svejedno će vas isto to gradivo dočekati i kasnije pa bi bilo dobro da pronađete put kako biste što lakše ostvarili svoj cilj.

Ja se uvijek nagradim nakon položenog ispita. Nekad to bude neki komad odjeće kojeg jako dugo želim, nekad pizza s prijateljicama, a ponekad Nutella ;) Važno je da se nagradite nečime što volite i želite. Jednom ocjenom korak ste bliže kraju srednje škole ili diplomi, a to vas sigurno veseli :kima:

Nemojte bježati od svojih obaveza jer ćete sami sebi stvoriti nepotreban stres kad vam se nakupi puno gradiva. Lakše je učiti svaki dan po malo nego par dana po 10 sati. Tako dolazimo do zaključka da je organizacija jako bitna stvar kod učenja. Ukoliko prijavite ili imate ispit za mjesec dana, rasporedite gradivo po danima ili stranama i držite se svog plana. Uvijek će biti onih dana kada vam se neće dati učiti, ili će vas nešto mučiti, ali zato ono propušteno probajte nadoknaditi sljedećih dana. Bitno je da ne odstupate previše od svog prvobitnog plana. Isto tako, bitno je i da smislite takav plan da si smijete dozvoliti par dana kada nećete učiti punom parom.

IMG_0406

Svaka osoba je različita i ne ‘upijaju’ svi gradivo istom brzinom. Nemojte se previše oslanjati na druge kad kažu da im je za određenu lekciju bilo potrebno 30 minuta ili sat vremena rada, jer će vama možda trebati više, a možda i manje. Recimo, meni nikad nije bio problem učiti hrvatski jezik, povijest, sociologiju, psihologiju i slične predmete jer me zanimaju pa sam ih brzo učila. Ali, kad bi red došao na teoriju iz fizike ili kemije, već mi je trebalo puuuno više vremena jer me takvi sadržaji ne zanimaju i s teškoćom sam ih savladavala.

Neka vas to uopće ne plaši jer je svatko dobar u nekom području, samo morate otkriti u čemu ste vi to dobri :kima:  Sigurno već znate koji su vaši afiniteti i što vam se otprilike sviđa pa vam nije problem prelistati i naučiti određenu skriptu ili knjigu. Kao i u srednjoj školi, na fakultetu neće svaki predmet biti onakav kakvim ste ga vi zamišljali i nećete sve učiti sa smiješkom. Zato je bitno da se dobro organizirate i ostavite si dovoljno vremena da savladate gradivo koje imate pred sobom. :)

Osim toga, uvijek će netko imati posebnu priču za vas kako je ovaj ili onaj profesor jako zločest i nepravedan. Mislim da smo se svi susreli s nepravdom tijekom školovanja i nikome nije bilo drago, ali moramo se naučiti nositi s njom. Uvijek će postojati profesori koji će imati loš dan, dati manju ocjenu nego što mi mislimo da smo zaslužili, izbaciti nas sa sata i slično. Važno je znati zadržati dozu poštovanja iako mislite da određena osoba to ne zaslužuje. Ako vas profesor upamti po lošem, to će tako ostati do ostatka vašeg školovanja u toj ustanovi. Mislim da to nije potrebno ni vama ni profesorima  ;)

pomagala

Kada odlučim da je pravo vrijeme za početak učenja, prvo odredim sve stavke po kojima mi se lakše snalaziti. Recimo da imam ispit od 300 strana koji je za mjesec dana. Prvo ću podijeliti sve lekcije i cjeline i izračunati koliko što ima stranica. Onda ću u svoj rokovnik napisati kakvi su mi planovi do kraja tog mjeseca. U cilju će mi biti učiti desetak stranica dnevno u jutarnjim satima tako da u popodnevnim mogu ponoviti sve ono što sam to jutro naučila.

Prije nego li počnem učiti, prvo pročitam tu lekciju kako bih lakše shvatila o čemu se radi. Dok učim pričam naglas, a dok ponavljam pričam u sebi. Meni takva metoda najviše odgovara i u svakom slučaju moje grlo ne pati. Kada naučim pedesetak strana, počet ću ponavljati drugim tempom. Odnosno, neću popodne samo ponoviti ono što sam taj dan ujutro naučila, već ću ponoviti i nasumično odabranu lekciju koju sam nedavno učila.

Ponavljam na takav način iz tog razloga da kada dođem do 300-te strane ne bih zaboravila ono što sam naučila na prvoj. Isto tako, kad završim s nekom lekcijom ili cjelinom, ponovit ću ju par puta dok ne budem sigurna u svoje znanje. Tek kada znam da sam sve dobro savladala, nastavit ću dalje s učenjem novih pojmova. Uvijek ostavim pet dana prije ispita za konačno ponavljanje i utvrđivanje pojmova jer uvijek nešto zaboravim ili mi nešto bitno promakne. Što se mog iskustva tiče, tih pet dana su mi najvažniji jer tada shvatim koliko sam zapravo dobro naučila i vrijedi li iskoristiti rok za polaganje tog ispita.

IMG_0409

Veliki sam ljubitelj svega šarenog i veselog kada je u pitanju učenje. :kima:  Boje me motiviraju i lakše pamtim kad mi je sve podcrtano markerima i ostalim pomagalima. Volim imati rokovnik u kojem napišem sve što želim postići i svakog dana prekrižim ono što sam obavila. Ako nešto nisam stigla ili nisam imala volje za ispunjavanjem obaveza, prebacim ih za sljedeći dan i potrudim se da ih što prije prekrižim.

Pomažu mi i blokići i samoljepljivi papirići jer na njih napišem sve ono što mi je bilo teško zapamtiti i istaknem najvažnije pojmove iz određene lekcije. Tako se mogu brzo podsjetiti zaboravljenog pojma kada sam u procesu ponavljanja. Sastavljanje skripti mi oduzima puno, pa čak i previše vremena, ali sam otkrila da mi ubrzava samo učenje pa se trudim svaki put napisati barem osnovne podjele i definicije i napraviti pokoju mentalnu mapu. :)

Cijelo svoje školovanje bila sam kampanjac i tek sam na fakultetu naučila da se tako ne mogu polagati veći ispiti, tako da mi je bilo potrebno određeno vrijeme prilagodbe na učenje s razumijevanjem. Kako sam uvijek učila u zadnji čas, tako sam većinu toga učila napamet, iako mi je iskreno dosta pomoglo to što sam na nekim satovima pratila predavanja. Ako se još uvijek mučite da pronađete svoj način učenja koji vam je najefikasniji, ne mogu vam ništa posebno preporučiti nego da isprobavate i vidite na čemu stojite.

Osim učenja, veliku ulogu igraju i sreća i snalažljivost.  Ako pišete ispit i niste sigurni je li neki odgovor točan, svejedno probajte nešto napisati i objasniti najbolje što možete. Bolje i to nego da crta ostane prazna. Ovako možete samo nešto dobiti, ne možete ništa izgubiti. Ipak, ako na prvu vidite da ne znate odgovor, preskočite pa se poslije vratite i probajte napisati. Meni se puno puta dogodilo da se ne mogu dosjetiti nekog pojma iz biologije i kemije pa bih mozgala desetak minuta nad pitanjem, umjesto da sam u to vrijeme riješila sljedeća tri pitanja.

cats3

Bitno je da na kraju dana vi budete zadovoljni sa sobom i svojim postignućima. :kima: Dakle, ako je vama dovoljna trojka iz nekog predmeta, onda super, imajte trojku bez obzira što vam drugi rekli. Nemaju svi iste interese i kapacitete i to je sasvim u redu. Ukoliko želite petice, sjednite i malo više zagrijte sjedalicu i dokažite si da možete postići to što želite.

Općenito je i u srednjoj školi i na fakultetu prisutno puno ljubomore, ali nemojte si dozvoliti da razmišljate na taj način. Vi ne učite za nikog drugog nego samo za sebe. Znanje vam nitko nikad neće moći oduzeti, a na vama je da razmislite o tome koliko želite ulagati u njega. ;) Ukoliko vaša prijateljica dobije bolju ocjenu od vas, budite sretne zbog nje i zamolite ju da vam objasni što vam nije bilo jasno. Budite kolegijalni jer će uvijek postojati barem jedna osoba u razredu/skupini koja će biti voljna uzvratiti istom mjerom. Obavite što imate za naučiti i imat ćete svaki dan vremena za ispijanje kava s prijateljicama, odlazak u šoping i šetnju po parku!  :D

Na koji način vi učite? Koliko vremena dnevno provodite učeći? Smatrate li da je organizacija jedna od najbitnijih stavki pri učenju?

Ovaj članak ima 29 komentara.

 • Teky Frost

  Meni su post-it blokići must have tokom ispita :) I uvijek si pravim bilješke u bilježnicu, tako bolje učim :) :kima:

 • sandra

  bas zanimIjiv cIanak,bas sam u itjeku trazenja motivacije za ucenje.pa mi je ovaj cIanak dosa ka narucen :ideja: ;)

 • marijanaaa

  Ja za ucenje volim imati dosta vremena. Organiziram se slicno kao ti. Koliko dana i koliko strana i svaki dan toliko ih moram nauciti.
  Skripte, ovisno o kolegiju, većinom pišem u bilježnicu. Uzmem novu bilježnicu i sebi pojednostavljeno napišem važne detalje dok čitam materijale. Kasnije tu bilježnicu koristim za ponavljanje. Pokušavala sam izbjeći to prepisivanje, jer odlazi puno vremena na to, ali mi zapravo puno pomogne da mi se u glavi sve posloži.
  Također volim sve u bojama podcrtavati, oznacavati i pisati :D
  Ta metoda kod mene funkcionira evo vec trecu godinu na faksu. :lol:

  • Ovaj komentar kao da sam ja pisala :D drago mi je da još nekom odgovaraju iste metode!

  • I ja se slažem sa svim napisanim :D studiram farmaciju, ostao mi je još ispit do magisterija i često čujem pitanja kako tako ‘težak fax’ da sam uspjela dati u roku..Mislim da je sve stvar organizacije i onog najbitnijeg da imaš pravu motivaciju tj.da znaš da učiš isključivo za sebe, bilo to škola ili fakultet..mada je nekad teško redovno učiti ali isplati se :D i da, i ja uvijeek pravim svoje skripte, pokušala sam par puta bez toga, kao da dobijem na vremenu a na kraju sam se opet vratila na njih jer ne mogu naučiti kompletno ako nemam napisano :)

 • talijanka

  Meni je studiranje bilo najbolji dio života, i danas gledam sa nostalgijom u studentice… Koliko god bilo teško, naporno i koliko god bilo neprespavanih noći, studiranje onoga što se voli, nema cijenu. Ja sam uvijek pravila bilješke i pisala doslovno romane u bilježnice, obožavala sam kupovati bilježnice lijepog dizajna i stotinu različitih boja flomastera… A tek sreća nakon svakog položenog ispita!!! To se ne može mjeriti s ničim! A da vam, drage studentice, niti ne govorim o tome kakav je filing položiti zadnji ispit, obraniti diplomski i na kraju objesiti diplomu na zid (ja sam se sebi zaklela da ću je uokviriti u čisto zlato, ali ipak nisam). Jedan savjet: prije ispita mnoge moje kolegice i kolegi bi se izluđivali sa ponavljanjem, ja nikada. Niti jednom ne bi otvorila knjigu/bilježnicu dok bi čekala početak pismenog ispita ili usmeni kod profesora u kabinetu. Što sam radila? Malo se udaljila od svih kolega (da me ne bi uhvatila panika kad bi čula neko pitanje za koje bi mi se činilo da ga prvi puta čujem) i u sebi bi non stop, kao robot, kao papiga ponavljala pozitivne afirmacije kojima sam (nakon svakodnevnog 10-satnog učenja) jačala samopouzdanje (a drugi bi se tresli od straha): JA SAM NAJBOLJA STUDENTICA NA FAKULTETU, UVIJEK POLOŽIM ISPIT, UVIJEK SVE ZNAM, SPREMNA SAM, DOVOLJNO SAM UČILA, SVE ZNAM, SVE ZNAM, SVE ZNAM, ČEGA GOD SE MORAM PRISJETITI, U TRENUTKU SE POJAVI U MOM PAMCENJU… IMAM SUPER PAMČENJE, SVE PAMTIM ŠTO MORAM, SUPER SAM, NAJBOLJA SAM i tako dalje, samo sam sebe hrabrila i imala nevjerovatnu vjeru da će sve biti ok. Da, nije uvijek bilo, a kad nije bilo, to je značilo da nisam dovoljno učila. Nikada se nisam zbog toga nervirala, samo sam se bolje spremila za slijedeći ispitni rok.
  Možda nekome ove pozitivne afirmacije zvuce glupo, ali meni su sve godine studiranja jako pomogle. I ne samo to. Učenje je bitno, ali je bitno i ne prepustiti se tremi. I još nešto:nikada nisam odlazila gladna na ispit gdje bi ponekad čekala satima… Ujutro bi se najela palente (sa ili bez mlijeka) i to bi me držalo cijeli dan (mojim kolegicama bi pao šećer u krvi pa bi bile nervozne i krulilo bi im na sav glas, a sve to bi ih omelo u uspješnom polaganju ispita). Također ne bi ni pila puno jer bi onda stalno morala trčati na WC pi-pi…
  Sretno cure i uživajte u studentskim danima jer život tako brzo prolazi, a tek kad diplomirate, naći ćete se u životnoj džungli…. Sretno!!!!

  • franka

   Hvala na lijepom ohrabljenju! Ja sam trenutno zapela na faksu i to lose utjece na kvalitetu mog zivota i trebam promjeniti stvari u glavi da bi promjenila stanje u indexu.. probat cu s tvojim savjetima :) nikako da se pomirim s tim da profesor rusi nakon samo jednog podpitanja, a ispit je od 1000+ plus stranica.. ali na kraju sve je u meni i mom stavu tako da cu se potruditi na pozitivi

 • talijanka

  PS Još sam zaboravila napisati što mi je pomoglo kad bi se našla pred licem profesora. Dok bi on smišljao što da me pita, ja sam mu slala telepatske sugestije: PITAJ ME ŠTO ZNAM, PITAJ ME ŠTO ZNAM, PITAJ ME ŠTO ZNAM. I znate što? 99,99% pitanja tijekom cijelog studiranja bilo je točno ono što sam super znala. Nije u pitanju bila samo sreća, nego puno učenja, ali i samopouzdanje. Sretno još jednom.

  • DeeDee

   A sto si studirala?

  • Hvala na lijepim komentarima, sigurna sam da su cure pronašle inspiraciju :kima:

 • Dora :)

  ej genijalna si! dečko me pozvao da porazgovaram s njegogom sestrom baš u vezi toga i dugo sam nečkala kako i što joj reći i onda sam vidjela ovaj članak i ukratko zapisala na papirić :) drži mi fige da se svega sjetim i da ne gledam puno na njega i da shvati da ne mlatim praznu slamu :))) pozzzzzz :* :*

  • Joj baš ti hvala :* Bit će sve ok, samo hrabro i sretno ;)

 • ana

  Hej, super clanak :)! Gdje je kupljena kutijica sa zadnje slike? Hvala :)

  • DeeDee

   Mislim da je to u lidlu bilo za kupit nedavno

  • Hvala, kupljena je u Kauflandu za 20 kn ;)

 • pookie

  Meni bi svo ovo šarenilo samo odvuklo pažnju,; nikada mi nisu bili jasni svi ti blokići, papirići, flomasterići i slična čuda… Sve sam ispite dala u roku i u roku diplomirala (zadnje tri godine s 5,0 prosjekom). Moja je taktika bila u tome da radim bilješke dok iščitavam literaturu za ispite, tj. da si napravim vlastitu skriptu za svaki od izvora. Neke su knjige imale po 700 stranica i da sam iz toga išla učiti, bojim se da bi još uvijek bila na faxu. Naprosto je nevjerojatno koliko se nešto zapamti samo zato što se zapiše. Čak i da to više nikad ne pročitaš, opet ti mozak to skenira i negdje spremi. Također mi je taktika bila da sve vrste podjela/tipologija bi stavila na poseban papir, a ne na isti gdje su mi bile opisne bilješke. Ispalo je da za mene to funkcionira, jer ja, kao i Ava Karabatić, imam fotografsko pamćenje :lol:

  • Kako tko voli, meni su obične skripte monotone i ne da mi se učiti iz njih. Ostalo sve radim kao ti i pomaže mi ;)

 • hzilla

  mislim da je najviše od svega pomaže dogovor sa samim sobom, tj. čvrsta odluka da želimo položiti sve ispite na vrijeme. ja nisam toliko organizirana, zato kod mene funkcionira baš ta odluka, npr. ako odlučim za neki dan da budem učila 15min jer je to SAMO 15 min i ako mi se ne uči u 4 popodne, nema šanse da odem spavati u 23 bez da prođem to gradivo. i da, podcrtavanje, zaokruživanje, šaranje po marginama je jako bitno! :D

  • U svakom slučaju je najvažnije da naučiš ono što moraš. Neki dobro funkcioniraju na druge načine, ali mene pojede stres :lol:

 • DeeDee

  Ja evo ove jeseni krecem na faks i bas se ovog bojim, da se necu moc’ natjerat da ucim s obzirom da sam se cijelo vrijeme ovih 12 god skolovanja provlacila bez ucenja i jako dobro prolazila.. mislim da mi to na faksu nece proc’ :znoj: jer “Treba se naucit ucit” kako je jednom rekao moj profesor

  • Tako je i meni bilo, ali uspjela sam. Samo trebaš pronaći dobru motivaciju :kima: Možda se i na faksu budeš uspjela tu i tamo provući, ali nemoj previše računati na to. Za početak kreni iščitavati gradivo pa će ti nešto ostati u glavi. Na čitanje se nije toliko teško natjerati, barem meni ;)

 • mišmiš

  Lako za učenje, ali nema te sile koje me može natjerat da sjednem pisat diplomski ;( ;(

  • hahah, suosjećam. ja sam se pokušavala natjerat od 2.mj i evo tek ga sad počela pisat… :P

 • wendy

  Hm, članak s puno dobrih savjeta u kojem svatko može pronaći nešto za sebe.
  Osobno – na faksu sam najradije učila tako što sam prepisivala strojem. Bilo je sporije nego sada, kompjuteri su nam donijeli brinu ali i možda, površnost, pisanje strojem je bilo brže nego ručno prepisivanje a dovoljno moraš posvetiti pažnju tome što radiš jer je korektiranje bilo neuredno. Ostavljala sam praznine pa docrtavala, npr. grafikone u računovodstvu, posebne znakove u statistici. Meni je uvijek bila važna crveno/plava bojica, zašiljena s obje strane, ne znam da li toga još danas ima.
  Jako je važno znati rasporediti vrijeme jer se izgubljeno vrijeme ne može vratiti.
  I kako reče talijanka, mantrati pozitivne vibre i privući uspjeh. Ako pristupite ispitu s facom i stavom uplašene mišice, tako ćete i proći. Znste kako je to opjevala Indira – ljudi vole pobjednike …

  • Hvala lijepa :) Ja prepisujem u bilježnicu i jedino tako mi odgovara, sve drugo mi odvlači pažnju. Kada imamo pozitivan stav, onda ćemo i svaki ishod prihvatiti pozitivno ;)

 • Little.Miss.Sunshine

  Super članak, sviđa mi se i pogođen je baš u pravo vrijeme :D

  Ja isto imam hrpu blokića, kemijski, markera, flomastera i tako mi je lakše i brže zapamtiti i obavezno na glas čitam i zamišljam kao da predajem to gradivo kada prepričavam :D

  • Hvala :* I ja uvijek glumim profesoricu, još od malena :lol:

 • Pogledajte blog: candymakeupgirl.blogspot.com

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)